Bli medlem Logga in

Karriär

Sveriges första storfilm med Zombies

Sveriges första storfilm med Zombies

Thabo Malmen och Fredrik Hiller vågar gå sin egen väg och gör genrefilm i Sverige. De fick inget stöd från Svenska Filminstitutet när de gjorde dvd-aktuella skräckfilmen Psalm 21 och nu förbereder de inspelningen av Sveriges första storfilm med zombies!

Zombiefilm på nytt sätt

Fredrik Hiller kom på idén till Zon 261 när han och Thabo var nere på Cannes filmfestival för att visa upp Psalm 21. De passade på att pitcha idén för branschfolk de träffade och mottagandet var positivt. Temat för filmen är främlingsfientlighet trots att filmen utåt sett ser ut som en traditionell zombiefilm.



- Jag har alltid velat göra en sån här typ av film. Sen gillar jag ämnet som vi kommer visa på ett nytt och coolt sätt, berättar Thabo.

Letar samarbetespartners

Många av de som medverkade i Psalm 21 framför och bakom kameran återkommer i Zon 261. För tillfället sitter filmskaparna i möten med bolag som gillar idén.

- Vi har tagit kontakt med ytterligare en producent som heter Eiffel Mattson eftersom projektet är så stort, berättar Thabo.

En av filmens viktiga zombies kommer att spelas av Dragomir ”Gago” Mrsic som fick mycket uppmärksamhet för sin insatts i Snabba Cash. De kommer även att söka en mängd statister och bi-roller här på Filmcafe.se.

Film för den breda publiken

Thabo och Fredrik beskriver Psalm 21 som en smal independentrulle men har större ambitioner med Zon 261.



- Vi tror på den här filmen stenhårt! Att göra en film med temat främlingsfientlighet låter inte så roligt, men vi har en helt ny infallsvinkel. Folk kommer verkligen bli förvånande, det vill jag lova. Kom ihåg att filmen är en zombiefilm som INTE är en zombiefilm, berättar Fredrik.

Till skillnad från Psalm 21 så är Zon 261 tänkt att bli en bredare film. Thabo och Fredrik har ambitionen att göra en actionrulle som har det mesta. 

För Fredrik är genren ganska ointressant, det viktiga är berättelsen och karaktärerna.



- Nu råkar ”the bad guys” till viss del vara någon form av monster - men det är ändå i mina ögon en krigsfilm eller actionrulle. Ungefär som att Aliens inte är skräck, utan action. 



Trailer för att locka intresse

Fredrik och Thabo har även spelat in en pilottrailer som varit till stor hjälp då de pitchat idén för distributörer mm.




- Jag är jäkligt glad att Ulf på Lost Liner Productions och hans team hade tid och lust att skapa alla effekter. Måste även passa på att tacka teamet och alla skådisar som pallade med den där hektiska helgen, utom dom skulle det aldrig blivit så bra, berättar Thabo.

Trailer till Zon 261 [teaser] från rstvideos trailerarkiv.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
7 april 2011

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Daniel
    Stuntman
    Foto mm från inspelningen hittar ni på instagram #zon261
  •  
    Daniel
    Stuntman
    Den är man med i ;) Det va fan den roligaste produktionen man va på. Jag hade lätt kunnat göra om allt igen ;) Det va en ära att få ha jobbat för Fredrik Hiller och gänget. Det ena ledde till det andra och efter mina inspelningsdag ar så utbildade jag mig i svensk Amerikanska Stuntskolan
  •  
    Viking
    Regissör
    citat:
    Originalet postat av Johan Nordahl
    Synd att denna film inte blir av, de lyckades tydligen inte få ihop pengar till projektet. Synd på en sådan häftig idé.
    Tyvärr blir ju de flesta filmidéerna aldrig av. Då är så det är.
  •  
    Tomas
    Producent
    @Viking: Det stämmer inte. De mest framgångsrika svenska filmerna utomlands är främst thrillers som tex Wallander. Rent generellt går alltid genres som inte är så kulturellt bundna bättra utomlands. Dvs skräck, action, thrillers etc går bättre än drama och komedi.
  •  
    Jonas
    Producent
    Jag är så glad över att de lyckades genomföra filmen. När vi gjorde Zombiejäger så var zombiefilmer ganska ovanliga. Nu står zombierna som spön i backen. Att göra just zombiefilm är extremt krävande. Det är svårt att få torg och gator folktomma. Det fick vi känna på under alla dessa dagar vi filmade på Avenyn och Götaplatsen. De som tror att det är folktomt kl. 6 på morgonen i Göteborg har jäkligt fel. All heder åt svenska zombiefilmare ! ! !
  •  
    Viking
    Regissör
    Det är klart. Alla Sveriges mest framgångsrika filmer (för utom Millenium)utomlands har varit skräck eller action [;)]
  •  
    Viktor
    Producent
    Jag tycker i vilket fall att detta är en film som man kan se fram emot, till och med drömma om att jobba med... Men helt klart så ser det ut som om Fredrik Hiller lyckas igen... Den här filmen kommer gå internationellt!
  •  
    Viking
    Regissör
    Du verkar ha missförståt hela min poäng. Det handlar inte om originalmyter utan om en enkel defenition; en zombie är en person utan vilja. Häxor och trollkarlar är äldre än medeltiden och är kort och gott någon som sysslar med magi. Det jag säger är att ge zombies inteligens tar man bort just det som gör dem till zombies. Å andra sidan är det det färdiga resultatet av filmens färdiga resultat. Rasism har funkat bra i zombiefilm som i Night of the Living Dead, men folk hatar att man predikar sitt tema, vilket bokstavligen hände i slutet på Hillers senaste film Psalm 21. Men det återstår att se vad det färdiga resultatet kommer att bli.
  •  
    Viking
    Regissör
    citat:
    Originalet postat av Jasmine Öjbro
    Zombies med vad verkar vara egen vilja och ett medvetande? Jag gillar idén skarpt!
    Jag är faktiskt emot den idén. Liksom det går ju att säga att zombies är påhittade så att det finns inga "regler", men en zombie är ju enligt Haitis mytologi en sömngångaraktig tjänare till en voodoo präst så att ge dem en vilja gör ju att de slutar vara zombies. Då blir dem något helt nytt, men inte zombies. Kanske troll? För övrigt kan de kanske bli en bra film.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!