Bli medlem Logga in

Karriär

Vinnaren på Sveriges kortfilmfestival

Vinnaren på Sveriges kortfilmfestival

Ett krossat hjärta inspirerade filmaren och medlemmen Jonathan Persson att skriva ett manus om allt det radikala han inte kunde göra i verkligheten. Filmen ”Naomi och hjärtekrossarna” har nyligen vunnit förstapris i individuella klassen på Sveriges kortfilmfestival.

En annorlunda film

Edgar Wright och hans filmer har varit en stor inspiration för Jonathan. Inspirationen kommer från ”Scott Pilgrim vs. the World” och ”Kick-Ass”.

- Jag ville göra en rolig, drastisk och lite annorlunda film som inte tog sig själv på för stort allvar, och något annorlunda mot vad jag gjort tidigare som kunde få mig att växa som regissör och filmskapare, berättar Jonathan.

På Sveriges kortfilmfestival i Stockholm, var det flera som jämförde den med Andreas Öhmans filmer, vilket Jonathan uppskattar.

Stöd från talangsatsning

Filmen är till stor del finansierad av Film i Dalarna genom deras talangsatsning ”Upcoming”. Varje år väljs fyra unga filmskapare ut som får ekonomiskt stöd, tillgång till Film i Dalarnas teknik och coaching av filmkonsulent Daniel Wallentin. Filmen har kostat ungefär 35.000:-, varav 15.000:- kommer från Film i Dalarna och 10.000:- från olika företag och produktionsbolag som sponsrat produktionen.

- Jag tror att många som ser filmen kommer tro att den kostat mer, men vi var effektiva och hade framförallt tur med musiken. Av alla låtar i filmen så behövde vi bara betala för en- och det var musiken till eftertexterna.

Till produktionen användes en Canon 5d Mark III. De behövdes en liten kamera som gick att filma snabbt och mycket med. Det var även viktigt att den gick att använda i nattscener där det inte fanns så mycket ljus.

- Jag är väldigt kär i handhållet eftersom det är smidigt. Oftast innebär det att jag får mer tid med skådespelarna.

Filmcafe.se användes vid casting

Förutom kompositören Niklas Aldén hittade Jonathan även skådespelaren Linda Molin på Filmcafe.se. Hon guldbaggenominerades tidigare i år för sin roll i Andreas Öhmans ”Bitchkram”, och hon har spelat i ”Apflickorna” av Lisa Aschan.

- Jag lade upp en annons om att vi sökte skådespelare och hon svarade ”Hej! Först av allt, jag måste vara med i er film!”. Då hade jag ingen aning om vem hon var men jag kikade på ”Apflickorna” samma kväll och inte långt därefter fick hon rollen. Jag förstår knappt fortfarande vilken tur jag har haft. Hon var perfekt som Naomi och är dessutom en underbar person, vilket är en bonus när man ska leva tillsammans i tre veckor, berättar Jonathan.

Spännande projekt på gång

Jonathan har planer på att spela in en ny kortfilm på Peace & Love i sommar. En spelfilm som utspelar sig på festivalen.

- Jag har många tankar kring den men just nu brottas jag med mig själv om vad det egentligen är jag vill berätta. Jag håller även på och skriver två långfilmer som jag hoppas kunna göra i framtiden!

”Naomi och hjärtekrossarna” ska nu skickas till festivaler och SVT för att se om de har något intresse av att visa den i TV eller på nätet.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 april 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!