Bli medlem Logga in

Karriär

Vinnare på Novemberfestivalen

Vinnare på Novemberfestivalen

Varje höst samlas massor av unga filmare och filmintresserade i Trollhättan. I årets 16:e upplaga blev en av storvinnarna Johanna Pyykkö från Filmcafe.se. Hennes film ”Vi ska plocka Pascal i natt” kammade hem det tyngsta priset: Förstapriset i klassen Tungvikt för filmare mellan 20 och 26 år. Dessutom vann hennes film priset för bästa klipp samt publikens pris.

Går långt för ett ligg

Johanna Pyykkö har gjort 14 kortfilmer. Av dem gillar hon enbart 4 stycken.

- Jag behövde ett tiotal försök för att lära känna min egen röst. Annars har jag jobbat vid ett 60 tal kortfilmer, ett par novellfilmer och ett par långfilmer, berättar hon.

Då Johanna och en av huvudrollsinnehavarna, under en fest, bevittnade att kvinnor är beredda på att gå lite för långt för ett ligg så visste de att de hade en grund för en filmpremiss. De började därefter utveckla karaktärer och ett filmtema.

- Filmen heter ”Vi Ska Plocka Pascal I Natt” för att huvudkaraktärerna, två kvinnor i tjugoårsåldern, vill ”plocka” en kille som heter Pascal. ’Plocka’ är radarparets uttryck för ’sätta på’. Kanske lite som Ronny och Ragges ’pöka’, berättar Johanna.

Litet ekonomiskt stöd

Filmen har en liten budget men de fick stöd från ABF Göteborg, KulturUngdom och Filmpool Jämtland. Stödet täckte omkostnader på inspelningsplats, resor och kostnader under för- och efterproduktion.

- Vi har använt en 5Da på rigg och haft ett gäng fasta gluggar att tillgå. Vi tog ljud med 1 st bom och 1 st mick in i ljudupptagningsutrustning. Vi har redigertar i Final Cut och lagt pengar på ljudläggning. Annars är filmen genomförd på ideell väg.

Distribuerar själv

Johanna har själv distribuerat filmen. och skickat iväg DVDer och laddat upp visningsfiler till filmfestivaler. Ett stressigt schema men filmen har redan visats på 6 st filmfestivaler och i svensk skola.

- Filmen visas närmast på BUFF Filmfestival i mars 2012. Om det finns filmfestivaler som känns rätt att skicka till så provar vi, berättar hon.

Tuff bransch

Johanna har jag gjort nollbudget- och independent film och tror att klimatet i branschen bör bli varmare filmskapare emellan. Hon tycker att filmskapare ska stötta varandra. Ett sådant klimat skapar mer möjligheter och ett filmsverige kan växa sig starkare. I övrigt tycker hon att branchen är hård.

- De som satsar på filmskapare och delar ut produktionsmedel borde ständigt undersöka hur utbudet av stödformer ser ut. Jag tycker inte att vi har ett tillräckligt nyanserat filmutbud eller tillräckligt många olika stödformspaket.

Johanna tycker att utvecklingen av stödformer borde vara löpande - för att möta den digitaliserade produktionen och spridningen av film.

- De som har uppdraget att utveckla svensk film borde kräva att svensk skola börjar informera om vad film ’är’ redan i grundskolan. Då skulle ’alla’ få vetskap om hur man kan göra film. Även de grupper som vanligen inte uppmuntras till filmskapande skulle då få chansen att fundera på om film är rätt för dem. Jag tänker närmast på att grupper exkluderas pga kön, etnicitet, klass och sexuell läggning.

Spännande framtidplaner

Nyligen regisserade Johanna en kortfilm inför publik under Open Set på GoKinema/Göteborgs Internationella Filmfestival, nu tar hon ett par dagars paus och ser på film under filmfestivalen här i Göteborg.

- Jag ska bl a se min kortfilmssamproduktion med Film I Väst som visas för sista gången idag. Filmen har titeln Lillasyster Fixar Kondomer och det är första gången jag ser den på duken, nervöst och spännande.

I vår kommer Johanna engagera sig i förproduktionen av sin nästa film och samtidigt skriva manus vid manusförfattarutbildningen jag studerar vid, Broby Grafiskas Yrkeshögskola.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
3 februari 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!