Bli medlem Logga in

Karriär

Svensk zombiefilm på bio

Svensk zombiefilm på bio

Efter hundratals filmer med levande döda, är det äntligen dags för den första svenska filmen på bio i den populära genren. ”Vittra” kan vara den blodigaste svenska film som någonsin gjorts. Bakom och framför kameran hittar ni medlemmar från Filmcafe.se.

Evil Dead som inspirationskälla

Stockholm Syndrome Film har riktat in sig på att göra skräckfilm och är bioaktuella med nya filmen ”Vittra”. Ambitionen med filmen var att göra en skräckfilm med grafiska moment.

- Vi kom fram till att myten om just Vittror fanns i vår historia, men med olika premisser om hur Vittror såg ut och hur farliga de var. Vi lade då ihop några idéer. Du bör inte bygga hus över vitterstråk, där vittror kan befinna sig under marken, säger Sonny Laguna, regissör på Stockholm Syndrome Film.

Att hitta en alternativ engelsk titel var inte lätt för teamet, men eftersom Vittror är varelser som till viss del förmultnat, blev den engelska titeln Wither.

- Att man vittrar sönder alltså. Kan låta fjantigt, men vi gillar det, förklarar Sonny.

Det egna bolaget producerar

Filmen har producerats med egna fickpengar men även kapital som kommit in från teamets förra film, ”Blood Runs Cold”. En Canon 7D användes för filmfotot och ljudet är upptaget med en riktad mic och en H4.

- Nästan allt ljud är pålagt efteråt men det är viktigt att kunna fånga upp all dialog man kan, så att det blir minimalt med eftersynk, förklarar Sonny.

Sonny upplever att teamet utvecklats mycket inom alla områden, vare sig det gäller planering, hur det är att jobba med olika typer av människor, eller att improvisera under svåra arbetsförhållanden.

- Filmcafe.se är alltid vår räddare i nöden. Vi slängde ut ett par annonser för vissa roller vilket hjälpte oss mycket med casting-processen, berättar han.

Ett hemskt minne teamet skrattar åt efteråt är en scen där skådespelaren Amanda Renberg får regn på sig liggandes i en lerpöl. Det varma vattnet tog slut efter en tagning, så totalt hälldes 70 liter iskallt vatten över henne, mitt i natten, i slutet av september.

- Vi hade planerat uselt och hade inga pengar så det fick gå. Tack och lov blev det i mitt tycke en av de bästa sekvenserna i filmen och det tack vare att Amanda höll ut i timmar, förklarar Sonny.

Filmen säljs på Cannes Filmfestival

Stockholm Syndrome Film har tidigare samarbetat med en säljagent som nu avslutat sin verksamhet, men kan istället avslöja att Vittra säljs av Raven Banner Entertainment. Nästa stopp är Cannes, en viktig mötesplats för filmprojektet.

- Filmen har redan sålts till Sverige genom Njutafilms/Studio S och kommer få biopremiär i augusti. Vidare har den fått distribution i USA, Tyskland, Japan och Hong Kong. Vi hoppas på mer förstås, så det är en spännande resa att göra, avslutar Sonny.

Filmfakta

Genre: Skräck, Svensk film
Längd: 95 min
Land: Sverige
Inspelningsår: 2012

Regi: Sonny Laguna, Tommy Wiklund
Skådespelare, Amanda Renberg, Johannes Brost, Lisa Henni

Release: BIOPREMIÄR 2013-08-09

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 maj 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Krister
    Skådespelare
    Ser bra ut. Ska bli kul att se den.
  •  
    Linus
    Animatör
    Låter intressant! Hoppas att det kommer att gå bra för er! :)

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!