Bli medlem Logga in

Karriär

Svensk Star Wars

Svensk Star Wars

Den första Star Wars-trilogin trollband en hel värld och entusiaster drömde sig bort till världar i andra galaxer. Nu har Filmcafémedlemmen Rasmus Tirzitis gjort en egen Star Wars- film för 50 000 kronor.

Fan-filmer ska inte underskattas

På Internet är konceptet med hyllningsfilmer till Star Wars en hel vetenskap och det finns allt från lekande barn med sopkvastar till mycket påkostade produktioner på repertoaren. Vad de flesta har gemensamt är stor ambition men mindre bra manus och skådespelare.

- De flesta fan-filmer som cirkulerar är bara fighter med ljussablar. Om någon vågar sig på att göra något mer så räcker det sällan hela vägen ut, säger Rasmus.

Inspiration från omtalad film

”Revelations” heter en annan fan-film som blev mycket omtalad då den kom. Den levde inte upp till förväntningarna vilket inspirerade Rasmus till att påbörja sitt eget Star Wars-projekt ”Threads of Destiny”.

- Jag var mycket intresserad av att berätta en historia som utspelar sig efter originaltrilogin. Istället för mellan episod 3 och episod 4, som dem flesta andra fan-filmer till Star Wars.

”Threads of Destiny” handlar om fördomar och på vilket sätt olika val i livet kan forma en person.

Fokus på känslor

Även om ”Threads om destiny” ser ut som en dyr produktion har den inte kostat mycket att göra. Med hjälp från Cinema Replicas och BranBomm film har Rasmus inte behövt lägga ut mer än ca. 50 000 kronor. Pengarna har i första hand gått till kostymer, mat och bensin.

- ”Threads of Destiny” har en mycket lägre budget än många tror. Men det betyder inte att filmen är ytlig. Känslorna är stora i filmen är stora och mycket står på spel, berättar Rasmus.

Datoreffekter i varje klipp

En av anledningarna till att filmen tagit så lång tid att färdigställa är det ambitiösa arbete som ligger bakom datoreffekterna. Eftersom ”Threads om destiny” är en långfilm har mer än 2000 klipp bearbetats.

- De som arbetar med filmens datoreffekter sitter på hela olika platser över hela världen. Tyskland, Spanien, Brasilien, USA, Nya Zeeland, Italien för att nämna några. Den här filmen skulle inte ha varit möjlig att göra för 10 år sedan.

Filmen har varit i produktion 3,5 år och i jämförelse med George Lucas som tog ca. tre år på sig är det bra jobbat med lite budget och stor ambition.

Allt för Star Wars-entusiasten

”Threads of Destiny” bjuder på det mesta man kan förvänta sig i en Star Wars-film. Rymdstrider, asteroider, ljussablar, kärleksscener och fantastiska Sci-Fi miljöer.

- Eftersom det här är en fan-film och vi inte äger rättigheterna på Star Wars kan vi inte sälja filmen på DVD. Man får se filmen för vad det är, en hyllning till George Lucas och hans Star Wars.

Filmen kommer att släppas på Internet och kunna laddas ner gratis.

Fler filmer på gång

Rasmus går bokstavligen i George Lucas fotspår och har redan planerat två uppföljare till ”Threads of destiny”.

- Tvåan och trean är tänkt att spelas in samtidigt under en massiv inspelning för att sedan postproduceras under en längre period. Manusen till båda filmerna är redan under utveckling men kommer inte att börja jobbas på allvar med förens efter Threads of Destiny är färdig.

Rasmus tips på andra Fan-filmer

För er som vill se andra Star wars fan-filmer med klass rekommenderar Rasmus följande filmer:
Italienska ”Dark Resurrection”
Australienska ”Broken Alleegiance”
Amerikanska ”Reign of the Fallen” och ”Knightquest”.

Trailer

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
21 augusti 2008

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!