Bli medlem Logga in

Karriär

Die Zombiejäger

Die Zombiejäger

Jonas Wolcher heter en filmare som tröttnat på det vanliga filmutbudet i Sverige.
- Efter ha sett Romeros Linving Dead-filmer tyckte jag att det var dags för en svensk zombiefilm!

Improvisation kring våld och blod

Idén till långfilmen ”Die zombiejäger” föddes i samband med en misslyckad musikvideoinspelning. Efter att bandet aldrig kommit till inspelningen började filmteamet istället att improvisera kring zombies, våldsamheter och blod.
- Jag inspirerades av ”Dead Next Door” som handlar just om zombiejägare, berättar Jonas.

Ensam är inte stark

I början av september 2003 började Jonas att skriva en historia som handlade om zombiejägare. Till sin hjälp hade han filmcafémedlemmen Petter Hörberg. De har tidigare jobbat tillsammans då de försökte att göra en TV-serie av rollspelet Mutant.

- Jag tycker att man får mer gjort då man arbetar ensam eftersom det bara är en vilja att ta hänsyn till. Tyvärr leder det också till en viss blindhet. Det är lätt att fastna i ett spår och då behöver man en rejäl knuff av en utomstående för att komma loss.

Spelades in på Mini-DV

”Die Zombiejäger” spelades in på Mini-DV och allt ljud är pålagt i efterhand. Ljudläggningen stod Gustaf Grefberg för. ”Die Zombiejäger” har över 200 digitala effekter och de gjordes av Joel Arvidsson och Lasse Persson.

- Eftersom det hela tiden saknades pengar lånade jag alla sorters kameror jag kunde komma åt. Bildkvaliteten skiljer sig från scen till scen.

Har Filmcafé kunnat hjälpa dig?

- Absolut! Jag har aldrig haft så bra folk att göra med än Filmcafé-folk.
En stor del av vårt filmteam var medlemmar, men vi rekryterade även nytt folk till Filmcafé genom att sprida dess goda rykte. Jag kommer i fortsättningen plocka mitt folk i första hand via Filmcafé.

Privat finansiering

”Die Zombiejäger” finansierades med privata pengar och ett mindre teknikstöd från Filmcentrum Väst. Filmen kostade totalt 40000 kr från första planeringsdagen till premiären i september 2005. Rättigheterna till den färdiga filmen har redan sålts till ett skivbolag som heter Regain Records och distribueras nu över hela världen.

- Filmen distribueras via ett tyskt bolag som fått ut den på hyrfilm i England och köpfilm i övriga världen. Köper du en film i Sverige har den varit och vänt i Tyskland, berättar Jonas.

Intresset för filmen är stort

Intresset för långfilmen har varit stort sedan projektet påbörjades för snart fyra år sedan. Över 700 DVD-filmer har sålts världen över sedan premiären i maj och i år åker Jonas tillsammans med en några av skådespelare ut på turné.

- Vi besöker festivaler i Ulricehamn, Osby, Bengtsfors, Stockholm och avslutar i Dortmund, Tyskland i december.

Problem med omslaget

Filmen levereras som en läcker dvd-utgåva med mycket bonusmaterial. Omslaget har däremot fått kritik i Tyskland och Asien.

- Jag ville ha ett målat omslag så som de såg ut när de första VHS- filmerna kom. Mitt omslag skulle vara "explotation-relaterat" och visa vad filmen handlade om. Även om bilden är något missvisande så tycker jag den sticker ut bland dagens mångprånglade exemplar som ser nästan likadana ut. Filmens framsida gick inte hem i Tyskland och Asien. Mycket tyder på att jag tyvärr behöver byta omslag inför nästa utgåva. Ett med ett mer fotorealistiskt utseende som passar i dagens DVD-mallar som säljer.

Jonas tre tips till medlemmar som vill producera film

1) Ge inte upp! Är du producent finns bara en väg. Se till att fixa det även om folk blir arga och irriterade. Man måste se till att produktionen blir färdig. Jag har bränt en del kontakter, men också skaffat nya som har klarat av stressen och sett en framtid efter produktionen.

2) Våga fråga! Genom mitt eviga frågande fick jag ihop 18 artister, och 22 låtar med både kända och okända band. "Dark Funerals" sångare spelar nekrofilen och trummisen från glamrockbandet "Nasty Idols" är en av zombierna. Jag hade aldrig haft så mycket känt folk om jag inte vågade fråga.

3) Använd dina kontakter! Kontakter är nyckeln till framgång. Våga lämna ut dem och dela med dig av dina kunskaper. På så sätt går du vidare.

Nya spännande projekt på gång

Jonas ligger inte på latsidan utan arbetar redan med nästa projekt. Redan i Augusti börjar han söka efter nya skådespelare och filmarbetare.

- I höst påbörjar vi en riktigt våldsam och blodig gangsterhistoria...

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!