Bli medlem Logga in

Karriär

Prisad på filmfestivalen i Cardiff

Prisad på filmfestivalen i Cardiff

Marina Nyström har blivit tilldelad priset för bästa skådespelerska på Cardiff Independent Film Festival . Rollen var som Maria i filmen ”Aerobics – a love story”.

Anders Rune regisserar sin första spelfilm

Marina Nyström har blivit tilldelad priset för bästa skådespelerska på Cardiff Independent Film Festival. Rollen var som Maria i filmen ”Aerobics – a love story”, en berättelse som skildrar två korsande livsöden och deras gemensamma kamp mot en inte alltid så förlåtande värld. I filmen andra huvudroll ser vi Victor von Schirach, ytterligare en medlem från Filmcafe.se.

Regissör är Anders Rune som flitigt använt Filmcafe.se då han castat olika produktioner. Efter 300 musikvideor och reklamfilmer har han nu tagit steget över till spelfilm.

- Det har varit en av de mest påfrestande och tokiga erfarenheterna i mitt liv. Vi filmade 21 dagar i rad med en handhållen Alexa och utan lampor, berättar Anders.

En rolig detalj är att precis innan inspelningen så tog killen som hyrde ut kameran in Anders i ett litet rum där han förvarade en väska med objektiv. Inuti väskan hade han ett Kinoptic 9,5 mm- objektiv. Samma objektiv som används vid inspelningen av Stanley Kubricks film 2001 många år tidigare. Anders fick möjligheten att låna och använda objektivet på inspelningen!

Delade beskedet med farmor

Kvällen då Marina skulle få besked om award-utdelningen var hon hemma hos sin farmor. Det blev en nagelbitare då mobilen dog straxt innan beskedet kom. Hon fick veta att hon erhållit priset först på morgonen efter, då hon fick låna farmors mobil och ringa upp regissören.

-Att få dela med beskedet med farmor som blev så himla glad och stolt kändes underbart. Hon har följt mig alla år och vet hur mycket jag kämpar.

Efter första mötet med regissören och manusförfattaren på provfilmningen var viljan stark som berget att få göra den förståndshandikappade huvudrollen Maria.

- Historien om Maria är en sällsynt berättelse, och jag är så innerligt glad att jag fått vara hennes språkrör. Rollen är definitivt ett drömporträtt och det är en ära att få skaka om och utvidga de stereotypa formberättelserna, förklarar hon.

Anledningen till att Marina erhöll priset som bästa skådespelare?

- Det är ett modigt porträtt. Filmbranschen är tajt i sin korsett med ideal och berättelseform. Rollerna i filmen sticker ut, både fysiskt och psykiskt, och är inte putsade till en klassisk fasad. Jag ville göra min Maria så sann och avskalad som möjligt, och hela jag blir varm när publik hyllar porträttet, då har vi lyckats gå i mål, förklarar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
25 maj 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!