Bli medlem Logga in

Karriär

Lovisa debuterar med en långfilm

Lovisa debuterar med en långfilm

”Din barndom ska aldrig dö” började som regissören Marcus Carlssons examensarbete men blev en hel långfilm, som nu går upp på bio efter att ha premiärvisats på Göteborgs filmfestival i vintras.

Debuterar med en långfilm

Marcus Carlsson utgick från sju skådespelare och ur repetitionerna växte manuset fram. Lovisa Charlier är medlem på Filmcafe.se och knöts till projektet som producent.

- Vi ville göra en film med processen i fokus och manuset skapades hela tiden under filmens gång, så skådespelarna fick stort utrymme att improvisera, förklarar hon.

I huvudrollen ser vi Adam Lundgren. Mest känd efter hjärtekrossande scener i TV-succén ”Torka aldrig tårar utan handskar” och en humoristisk insats som Håkan Hellström-kopian Pål i sommarens ”Känn ingen sorg”.

Med ”Din barndom ska aldrig dö” så hyllar Marcus och Lovisa Independentfilmen. Den egna rösten, där inget är filtrerat. Allt är gjort på lust och vilja. Det är Lovisas första film som producent och inte trodde hon att debuten skulle bli en långfilm.

- Det har varit ett väldigt lärorikt projekt där jag på egen hand har försökt lära mig så gott jag har kunnat vad det innebär att producera en film från grunden, men det finns så mycket mer att lära och det är det som är tjusningen i det hela, förklarar hon.

Inspirerad av musik

”Din Barndom Ska Aldrig Dö” skildrar några människor och deras komplicerade relationer till varandra. Vera, som försöker komma underfund med hur hon ska förhålla sig till sonens oansvariga pappa Jon. Samtidigt är Veras syster Ellen i färd med att släppa en bok om systrarnas gemensamma barndom.

När Marcus presenterade projektet för Lovisa berättade han hur Anders F Rönnbloms musik hade inspirerat honom sedan barnsben. Anders låt ”Din barndom skall aldrig dö”, från tidigt 70-tal, blev inspirationslåten och det föll sig naturligt att det var just det filmen skulle heta.

Filmen handlar inte om Andres musik utan är en helt fristående historia. Men hans musik finns med och pryder filmen.

Vad använde ni för teknik under inspelningen?

Projektet har fått stöd från bl.a. Film i Värmland, Göteborgs Filmhögskola och Svenska kyrkan, men det är en liten del av budgeten. Marcus och Lovisa hade även en fundraisingfest på Yaki-Da i Göteborg, för att samla in pengar.

- Jag och Marcus som har levt med detta projekt i några års tid har ju givetvis fått göra massa utlägg för att hålla igång produktionen. Vore det inte för Filmhögskolan och en massa fantastiska människor som har ställt upp med sina tjänster så hade det varit svårt för oss att färdigställa filmen, berättar Lovisa.

Då budgeten är låg behöver naturligtvis tekniken anpassas efter plånboken. Lovisa och Marcus valde att genomgående använda en handkamera (Panasonic AG-AF101) och så långt det varit möjligt filma i befintligt ljus.

- Undantagen är när vi velat skapa en viss färgatmosfär i rummet - oftast färgen rött, då har vi givetvis ljussatt, berättar hon.

Bioturné

För tillfället arbetar Lovisa med en bioturné för filmen och har haft ett par publika förhandsvisningar i Karlskoga och Karlstad. Den 8 november var det premiär för filmen på Bio Rio i Stockholm.

- Vi ska senare ha visningar i Örebro och närliggande städer samt en vecka i Göteborg i december. Sedan blir det förhoppningsvis DVD/VoD - släpp till våren, förklarar Lovisa.

Marcus och Lovisa tycker att det är viktigt att ha projekt på gång och är även aktuella med vinjetterna till årets Novemberfestival.

- Vi har hämtat inspiration från Sally Potters film ”Rage” (2009) med många intressanta ansikten. Sedan så håller vi på och planerar inför våren, avslutar hon.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
9 november 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Joel
    Sångare (Baryton)
    Spännande!
  •  
    Robert
    Producent
    Nu har vi publicerat en artikel om Lovisa Charliers debut som producent. Hoppas att ni finner den spännande!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!