Bli medlem Logga in

Karriär

Historprogram når publiken via webben

Historprogram når publiken via webben

Nu när Internet på allvar har gjort sitt intåg i vår audiovisuella verklighet börjar det bli intressant att se på vilket sätt det påverkar filmen. Många av dagens independetfilmer är anpassade för You Tube och My Space redan på konceptstadiet.

Filip Tegstedt

Filip Tegstedt heter en Filmcafémedlem som tagit utmaningen med Internetdistribution på allvar och har publicerat en TV-serie i sex delar på You Tube.
- Det kändes som en naturlig grej att göra. Det finns väldigt många som lägger upp sina kortfilmer på nätet, och många har återkommande grejer också.

Om Historprogram

Serien som heter ”Historprogram” tog sin början när Filip tillsammans med några kompisar jobbade för Stockholm Filmfestival Junior som filmpedagoger. De hjälpte barn att spela i kortfilmer och hade 10 minuter på sig att filma med en enkel kamera. För att hinna med spelade de in en rolig liten film som ser ut som ett faktaprogram på SVT.

- Men allt programledaren säger är helt fel och påhittat, berättar Filip. Någon vecka senare lånade vi utrustningen och gick ner till Gamla stan med två kompisar och gjorde vad som resulterade i pilotavsnittet.

Lätt utrustning var nödvändigt

Valet av utrustning baserades på budget och tillgänglighet. De flesta inspelningarna var utomhus och de använde en lätt kamera med smidiga tillbehör för att vara så effektiva som möjligt. De hade inte tillgång till någon bil och var tvungna att bära utrustningen.

– Vi hade dessutom bara 11 dagar att filma på. Så, bara befintligt ljus. En semiproffs JVC-kamera med lånat stativ. Ingen monitor eller elgenerator. Vi hade två mikrofoner. En handmikrofon med marsvin som är med i bild några gånger, och en lånad mygga med för kort sladd.

Våga vara spontan

Filip berättar att de improviserade mycket och att resultatet många gånger blev roligare än planerat när de vågade vara spontana. Totalt kostade produktionen ca. 7000:- och det mesta togs ur egen ficka. Filmarbetare och skådespelare deltog gratis och företag lånade ut utrustning samt gelatin till sminket m.m.

– Vad jag hört, så är anledningen till att Monty Python använde kokosnötter istället för hästar i ”Monty Python & The Holy Grail” helt enkelt att de inte hade råd med hästar. Man får tänka lite så när man kör lågbudget, göra en grej av det istället.

Bättre möjligheter att sälja

De flesta kortfilmer i Sverige görs fortfarande med en mycket liten budget och det kommer antagligen inte att finnas mer pengar i framtiden. Däremot kommer det att finnas bättre möjligheter att sälja. Internet betyder större publik och en möjlighet till intäkter framöver. Det är en global plattform där hela värden är en publik och en marknad.

– Jag tror definitivt att Internet kommer att bli ett större och bättre hjälpmedel för filmare. När You Tube- generationen växer upp och börjar plugga film på allvar kommer vi nog att se mer och framförallt bättre Internetserier och filmer. Jag menar, det är ju hur lätt som helst att sprida sitt material och folk älskar att skicka små roliga klipp till varandra via mail eller msn.

Har du lärt dig något av att distribuera serien via Internet?

- När jag publicerade min serie var alla på semester och Internet var ganska dött så det var lite dåligt tajmat av mig. Hade jag tagit mig mer tid från början hade jag kunnat planera distributionen bättre. Jag kommer eventuellt att klippa ner avsnitten och göra 10-minutersversioner som är lite tajtare att lägga upp på You Tube och alla andra sajter som högst tillåter den längden. Fördelen med kortare avsnitt på You Tube är självklart mer exponering. Vi får se när det blir.

Filip berättar att han även utvecklats som filmare under projektets gång och betonar vikten av att lära sig lite om manusarbete om man vill regissera.

– Nu när jag filmar klart har jag en mycket bättre uppfattning om vad som fungerar på papper och vad som fungerar i bild. Det har gjort att jag utvecklats som manusförfattare också.

I framtiden vill Filip göra långfilm men det finns även idéer om att göra en till säsong av Historprogram samt en kortfilm inspirerad av Twilight Zone. Oavsett vad Filip hittar på härnäst är vi i reaktionen säkra på att vi kommer att märka av det här på Filmcafé!

Tips på hemsidor som inspirerat Filip att göra en filmserie för Internet:

http://askaninja.com/
Otroligt kul sajt!
http://www.homestarrunner.com
Inspirerade mig att göra en serie för Internet och en sajt jag varit ett jättefan av i flera år.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!