Bli medlem Logga in

Karriär

Första s3D-filmen i Sverige

Första s3D-filmen i Sverige

Sveriges första stereoskopiska 3D-animerade långfilm är officiellt i produktion! Studion ligger i Stockholm och samproducerar med en dansk studio. Två tredjedelar av projektet produceras i Sverige.

En kanin på resa, i s3D

Petter Lindblad, producent och medlem på Filmcafe.se, berättar att filmen handlar om en en liten kanin som beger sig ut på en fantastisk resa för att återförenas med sin familj.

- Regissören Esben Toft Jacobsen och jag har arbetat tillsammans sen början av 2007. Då var det en 6,5 minuter lång animerad film för förskolebarn som vi producerade ihop. Sedan dess har vi utvecklat och producerat flera olika projekt så det var naturligt för oss att fortsätta arbeta ihop på det här projektet.

Filmen, som har arbetstiteln ”Beyond Beyond”, presenterades första gången på Cartoon Movie i Lyon i Mars. Det är Sveriges första stereoskopiska film någonsin och animeras på ”Copenhagen Bombay’s” studior i Stockholm och Köpenhamn.

- Vi gör filmen i 3D av flera olika anledningar; en är att det kan ger en större omslutande upplevelse där det känns mer som man är inne i filmens universum- och när det är 3D-animation så är det inte så mycket svårare att göra den i 3D. Stereoskopisk eller s3D-film kallar vi det. En annan anledning är att det är en stor efterfrågan hos distributörerna internationellt efter just s3D-filmer, och det kan ge filmen ett större internationellt liv. T.ex. så är det nästan omöjligt att sälja sin film till Kina eller Korea om den inte är s3D, de går väldigt starkt efter den typen av filmer. Sen måste jag ju också erkänna att jag gillar utmaningar när jag producerar film, och att producera den första s3D-film någonsin i Sverige är ju en väldigt spännande utmaning, förklarar Petter.

Animerad film för barn och ungdomar

”Copenhagen Bombay” grundades 2006 och fokus är animerad film för barn och ungdomar. De lyfter särskilt fram nya talanger i teamet, egna manus och en unik visuell stil, vilket redan gett dem uppmärksamhet.

- Om man vill arbeta som kreativ inom animerad film så rekommenderar jag att hålla igång ditt hantverk hela tiden, teckna, måla, skapa - utmana dig själv för att hela tiden bli bättre. Men framför allt, se till att ha kul på vägen och bli duktig till att kommunicera då det är en team-insats. Vill du bli producent så kan jag varmt rekommendera att gå min väg som civilingenjör inom mediaproduktion på KTH eller en annan skola, eller satsa på en producentutbildning på en bra filmskola som STDH i Stockholm, Den Danska Filmskolen i Danmark eller andra breda filmutbildningar. Och komplettera med teknisk kunskap, då det är en av de viktigaste verktyg jag har med mig in i projekt – en teknisk förståelse för hur man kan gå tillväga, och på det sättet kunna vara en tekniskt kreativ partner till en regissör, berättar Petter.

I Sverige kommer filmen att distribueras av Noble Entertainment som också har rättigheterna i Norge och Finland.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
4 oktober 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!