Bli medlem Logga in

Karriär

Film mot alla odds; Nu släpps Marianne på DVD

Film mot alla odds; Nu släpps Marianne på DVD

Det tog tre år för Filip att färdigställa sin första långfilm. Han fick kontakt med Mid Nordig Film Commission och pitchade idén 2009. Sedan arbetade han heltid med projektet och lämnade in mastern samt extramaterial till distributören i slutet av januari 2012. Nu kommer filmen Marianne äntligen på DVD.

Konsulenten läste inte manuset?

Filip sökte stöd hos SFI med ett manus och en pilot. Sex veckor senare kom svaret:

- Trailern visar att ni inte kan göra en kvalitetsfilm.

När Filip ringde upp konsulenten för att återigen förklara att inget material i piloten skulle användas, så visste han inte vilket projekt det handlade om.

- Jag tror inte att han läste manuset, förklarar Filip besviket.

Arv och sparpengar i budget

Filip hade en produktionsbudget på ca 1 miljon kronor, som också fick lov att täcka festivalkostnader.

- Jag fick inget direkt produktionsstöd, däremot gick Filmpool Jämtland in och tog några kostnader för ca 30 000kr i form av hyrbilar, hotelräkningar och kopiatorkostnader. De betalade även en digital visningskopia.

Halva budgeten skrapade Filip ihop genom att sälja sitt arv och använda sina sista sparpengar, den andra halvan var ett företagslån från Almi.

- Almi i Östersund har varit väldigt stöttande när det gäller det här projektet som ju var ett högriskprojekt, så stor eloge till dem.

Filip måste fortfarande betala tillbaka på lånet och hoppas att filmen ska sälja bra.

- Jag hoppas att ”Marianne” säljer tillräckligt bra för att utländska distributörer ska bli intresserade. Jag behöver sälja den utomlands för att kunna betala tillbaka lånet till Almi som står och tickar på hög ränta varje månad, berättar han.

Sugen på filmen?

Marianne släpps på DVD den 11e april och kommer att finnas i alla välsorterade DVD- butiker. Njutafilms har distributionsrättigheterna i Skandinavien- och ger ut den på DVD i Sverige.

- Jag har pratat med de flesta svenska DVD-distributörerna på marknaden, men landade till slut hos dem och kunde inte vara mer nöjd. De har gjort ett grymt jobb med att skapa DVDn, och sälja in den hos butiker. Hemmakväll, Filmkedjan och Lovefilm har den för uthyrning. Discshop, CDon, Ginza, Webhallen, Kvarn Video, Movieline, SubDVD, Buylando har den till försäljning.

- Vi kommer även att visa den under ”Den magiska filmdagen” som är en skräckfilmsfestival nu i helgen den 30-31a mars på Palladium i Alingsås. Jag kommer att vara där tillsammans med en av skådespelarna, Dylan M. Johansson.

Samma helg kommer filmen att säljas på Scifi-mässan i Göteborg och Filip är där för att signera DVDer och affischer.

Ångrar ingenting

Filip känner att han gjort allt han kunnat, orkat och haft råd med. Han har även lärt sig otroligt mycket inför nästa projekt. Han arbetar med ett antal olika manusidéer, bland annat en
sciencefiction-thriller med tidsresor på svenska!

För mer information om Marianne kan ni ”gilla” den officiella sidan på Facebook: facebook.com/MarianneMovie

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
29 mars 2012

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Saga
    Amatörskådespelare
    Har beställt min film nu från Home Enter! Är ju roligt att ha kvar som minne från en av de roligaste dagarna i mitt liv :-) Hoppas du kommer göra fler filmer!
  •  
    Robert
    Producent
    Heja Filip! Kola: När det gäller artiklar vi beställer är det på skribentens ansvar då vi tyvärr inte har råd med korrekturläsning. I de fall vi skriver själva (som i detta) lovar jag att bli bättre! Vi vill ofta få ut artiklar om t.ex. medlemmar i farten ”hellre än bra”. Vi tycker att det är roligt, trots att det är svårt att hinna. /R
  •  
    Kola
    Skådespelare
    Bravo Filip, jag köper DVD:n så fort jag kan. Men snälla filmcafe -- ska ni börja korrläsa artiklarna någon gång eller?

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!