Bli medlem Logga in

Karriär

Pris för bästa utländska film

Pris för bästa utländska film

Medlemmarna Marcus Ovnell och Jenny Lampa vinner pris för bästa utländska film med “Inbrottet”. Nu kan en internationell karriär vara på väg.

Bästa utländska film

Marcus Ovnell och Jenny Lampa vann både över Ruben Östlunds ”Turist” och flera kanadensiska filmer vid filmfestivalen Gasparilla i Tampa.

– När vi kom till öppningsceremonin kände vi oss helt malplacé. Vi var inte beredda på att festivalen var så stor och undrade spontant om vi hade kommit fel, berättar Marcus.

Paret hade en härlig festivalvecka och träffade många nya kontakter. När det var dags för prisutdelning hade de inte en tanke på att vinna då konkurrensen var skyhög.

- Man kan kanske sammanfatta upplevelsen som överrumplande och självklart blev vi jätteglada!

Skräckfylld natt

Filmen handlar om ett gift par som först diskuterar sitt förhållande över en middag. Därefter går de till sängs men inser snart att någon tagit sig in i huset. Krisen som följer för paret närmare varandra, men ställer förhållandet på sin spets när verkligheten kommer ikapp. En thriller om kärlek och att leva i skuld.

Marcus Ovnell och Jenny Lampa fick idén till “Inbrottet” efter att de upplevt en skräckfylld natt. De vaknade av att glas krossades och antog att en inbrottstjuv tagit sig in i huset där de sov. De letade snabbt reda på tillhyggen att försvara sig med och började söka igenom huset utan att hitta några trasiga rutor.

- Dagen efter fann vi ”tjuven”, en blomsterkruka som trillat ner bakom soffan, rötterna hade troligen expanderat under natten. Hur som helst fick händelsen oss att fundera över vad som hade hänt om vi verkligen hade sprungit på en inbrottstjuv mitt i natten, livrädda och fulla av adrenalin, förklarar Marcus.

Inspirerade av flera filmer

“Inbrottet” är inspelad på Bjärehalvön i trakterna där Jenny är uppvuxen och även i Malmö där Marcus kommer ifrån. Inpirationen kommer från flera olika filmer där scenografin är inspirerad av Funny Games, bildspråket av Melancholia och historieberättandet av Christoffer Nolan, framför allt Memento. Kameran som användes var en Red Epic och med en jibb samt en dolly skapades flera kreativa lösningar. Filmen är finansierad av paret själva men de har haft många som hjälpt till med både teknik och expertis. Till den här filmen var rollerna satta i ett tidigt stadie men Filmcafe.se användes då de letade team.

- Jag och Jenny jobbar jättebra ihop, vi har samma inställning till filmskapare och skådespeleri och har stor respekt för varandras kompetens. Jenny är dessutom medproducent och har arbetat aktivt med projektet hela vägen, förklarar Marcus.

- Jag har inte lika stor producenterfarenhet som Marcus så jag har lärt mig otroligt mycket inom produktion. Och dessutom har jag verkligen insett att gör du något själv så öppnas tusen dörrar, säger Jenny.

Distribution i USA

Marcus och Jenny har nyligen skrivit på ett kontrakt för distribution i USA och Kanada men ligger i även i förhandling med svenska distributörer.

- Vi arbetar på flera filmer, alla i olika stadier från manus till finansiering. Förhoppningsvis kan vi komma igång och filma nästa projekt i höst. Vi arbetar även som utvecklingsproducenter på ett större internationellt projekt, avslutar de.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 april 2015

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!

Ett fel inträffade, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbetEtt fel inträffade på sidan, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbet.