Bli medlem Logga in

Karriär

Aktuell i Snabba Cash 3

Aktuell i Snabba Cash 3

Maja Christenson är en av de medlemmar som nu är bioaktuell med Snabba Cash 3. Hon har en betydelsefull roll och det var bland annat envishet som tog henne ända fram.

Tipsad av kollegor

Maja blev tipsat av kollegor i branschen att Tre vänner påbörjat produktionen och att de sökte skådespelare. Nätverk är viktigt om du ska få reda på vad som händer i branschen och Maja tog mod till sig.

- Jag fick reda på vem som skulle regissera och kontaktade Jens Jonssons via ett mail där jag skrev att jag var väldigt intresserad av att få samarbeta med honom.

Till Majas stora glädje svarade Jens och hon blev kallad på provfilmning.

- Efter det tror jag mycket berodde på ödet och tur, men också på att jag faktiskt passade väldigt bra för rollen, berättar Maja.

Förberedelser

Jens låter ofta skådespelarna vara med och utveckla sina karaktärer och deras historia. När det var klart att Maja fått rollen träffade hon Jens för att prata om rollfiguren.

- Eftersom filmen skulle andas en mer ”Hollywoodiansk” stil så hämtade vi mycket inspiration från filmer som t.ex. Casino och Sharon Stones fantastiska roll som Ginger i den, förklarar Maja.

Maja gjorde själv research på hur den svenska strippklubbs-världen ser ut. Hon läste självbiografier av före detta strippor och såg en dokumentär om ämnet på SVT.

- Jag tror på att förbereda sig så mycket man kan för att det underlättar och ger en bra känsla av trygghet.

Roligt och obehagligt med stuntscener

En av de minnen Maja tar med sig från inspelning var när hon skulle få halsen avskuren, en dubbelsidig upplevelse.

- Att få dö på film är en barnslig och morbid fantasi som många skådespelare har... Jag tycker att tekniken bakom sådana här scener är spännande, med högtrycks-sprutande blodatrapper och allt var det innebär.

Förutom det roliga med en stuntscen tyckte Maja även att det var obehagligt vid tagning och började till och med att gråta.

- Jag var nog inte riktigt beredd på att det skulle se så verkligt ut. Jag sitter nämligen mitt emot en spegel i scenen och bevittnade hur jag blev kallblodigt slaktad inför mina egna ögon…

Öppen och ärlig mot sig själv

Håll fötterna på jorden, lita på att du duger och våga gör misstag. Det är något Maja har lärt sig av en bransch som handlar mycket om att bli bedömd. Det som hjälpt henne mest är att fokusera på att ha roligt.

- Det är också viktigt att vara så ödmjuk mot andra som man kan. Att inte glömma att vi alla är kollegor och jobbar tillsammans och inte emot varandra.

Något Maja lärt sig av arbetet med Snabba Cash 3 är att vara förberedd på att prestationen du gör kan komma att förändras när filmen hamnar i efterproduktion.

- Många av de scener vi spelade in med Camilla hamnade på klippgolvet till förmån för filmens handling, som behövde bli tydligare. Det kan man som skådespelare bli lite ledsen över.

Maja tänker dock positivt och på de erfarenheter hon fått med sig samt att klippningen är till för filmens bästa.

Majas tips till andra skådespelare

Maja tycker mycket om att gå kurser och skolor då hon upplever att utbildning ger henne att möjligheter att testa och utveckla sin egen kreativitet.

- Det bästa jag bar med mig ifrån utbildningen på S.E.T var vår rektors ord om att man som konstnär kan se till att skapa sina egna arbetstillfällen, och inte sitta och vänta på att någon annan ska ge en jobb. På det sättet håller man alltid sitt egna konstnärskap vid liv så att det är färskt och intakt när man väl får chansen.

Ett tips är att försöka ha koll på vilka långfilmsproduktioner som är på gång och ta kontakt med produktionsbolagen.

- Ta reda på vem som castar eller regisserar och ta kontakt med dem. Säg som det är, att du vill jobba, förklarar Maja.

Hon tycker också att det är viktigt att dela med dig av tips till andra som vill samma sak som du. Om du delar med dig av tips till andra kommer de att dela med sig av tips tillbaka.

- Och till sist; Vill du ha en roll i en långfilm men inte får en, så varför inte göra en långfilm själv!

Nya projekt på gång

Maja är nyfiken på att testa fler yrkesroller och ska prova att vara regiassistent åt en etablerad regissör i en reklamfilmproduktion.

- Jag hoppas på att jag kan lära mig mycket om film och skådespeleri genom att vara bakom kameran och iaktta också, förklarar hon.

Vid årsskiftet har tv serien ”Welcome to Sweden” premiär i vilken Maja medverkar mot Lena Olin och Greg Poheler. Utöver det så hoppas Maja på att det inte dröjer allt för länge innan hon spelar in nästa film.

- Kanske blir det egenskrivet manus eller kanske blir det en Hollywood-produktion… Vi får bara vänta och se.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
22 september 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!