Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Sök i forumet | Forum-FAQ
 Alla kategorier
 Anslagstavlan
 Titta på anslagstavlan
 Bör alla små produktionsbolag läggas ner?
 Du måste vara medlem för att delta i diskussionerna  Du måste vara medlem för att delta i diskussionerna

Dela forumtråden med dina vänner

Next Page
Rubrik
Sida: av 6
Publicerat - 26 jun 2007 :  09:10:09  
DN publicerade häromdagen en artikel där Gunnar Carlsson (SVT), Christer Nilson (Ordförande i producentföreningen) och Charlotta Denward (SFI) gjorde ett utalande som gick ut på att bolagen borde gå samma och försöka bli större.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=664558

Emma Gray-Munthe kommenterade artikel på sin blogg;
http://www.shootmewhileimhappy.blogspot.com/

Vad tror ni? Skulle färre men större bolag bidra till att sverige fick bättre filmer?

/tomas
Inlägg - 26 jun 2007 :  13:15:30  
Jag ger upp. Ingenting förvånar längre. Svensk filmbransch saknar en naturlig framåtrörelse. Alla reformer befäster dessutom det status quo som skapar tråkig och oengagerad film som ingen vill se.
/J
Till toppen av sidan
Inlägg - 26 jun 2007 :  18:29:08  
På ett sätt kan jag förstå deras syn, men jag är ändå inte för det sättet att se på det hela.
Snarare handlar det om att fler bolag bör försöka se möjligheterna som ges när man samarbetar.

Jag har sagt det förut och säger det återigen: Vi har så väldigt mycket att lära av amerikansk filmindustri, om hur dom arbetar och organiserar.
Det är mycket lättare att arbeta "over there" än vad det är här.

Som svensk får man inte be om hjälp, inte heller vara glad och stolt över vad man åstadkommit. Nu generaliserar jag,men det är faktiskt så.

Vi kan göra film, vi vågar göra film, vi har mycket stor kompetens.

Jag tänker som vanligt inte nämna några namn men det finns faktiskt en del regissörer och producenter som är skiträdda om sitt eget och den lilla värld de lever i.
De vill inte släppa in för mycket duktigt folk, för det kan ta skenet från dem eller göra allt krångligare för dem.

Bara ett exempel på en stor regissör som gjort en hel del filmer i en ganska lång serie i sverige.
När han för en tid sedan fick höra talas om ett aktuellt filmprojekt, så ringer han runt och fiskar efter vilka som är inblandade etc etc. Dels undrar han varför en viss person ev kommer arbeta med projektet.
Så sjukt småsint, precis som en svensk ska vara.
Ändå tycker jag att det rullar på och faktiskt funkar med svensk film. Film och tv-branschen är en arbetsbransch som många andra med precis samma problem och sköna vibbar som vad du kan tänka dig.

Jag älskar det och ibland hatar jag delar av det. Vad jag kan känna i dag så kommer jag fortfarande arbeta i branschen om 30 år. Då vet jag att jag på något sätt varit del av förändringen till ett bättre klimat för svensk film tv och teaterindustri.

Ha en riktigt skön sommar och hoppas ni får lite vila.
Till toppen av sidan
Inlägg - 26 jun 2007 :  18:40:58  
JO, jag förstår också vad de syftar på. Men sättet de för fram sina idéer är så otroligt korkat odiplomatiskt, otakitiskt och förstärker bara bilden av att svensk filmbrasch till stor del är en kartell mellan producentförening, SFI och TV bolagen.

Precis som du skriver Rickard har vi mycket att lära av amerikansk film. Det behövs mer samarbete. Tyävrr tror jag resultatet av sådana här korkade utspel blir mindre samarbete och att kompetensen i de mindre bolagen känner sig på hoppade och flyttar sina produktioner.

Sedan kan jag iofs också tycka att vissa delar i kritiken är direkt felaktig och missriktad. Tex så har de flesta intressanta filmer de senaste tio åren, kommit från små bolag (med undantag för Memfis filmer.)

Att sedan kritisera företagens kapitalstrukturer, likviditet och soliditet är ju även lite att kritisera det egna politiska system man är del av.

Sedan är det väl knappast så att det endast är de små bolagen som producerar filmer för att få intäkter. Snarare så anser jag att problemet är att flera av de större bolagen får stöd på stöd till sina filmer utan att någon av dem har framgång var sig hos kritiker, festivaler eller publik.

Själv hade jag gärna sätt en totalt reformerad filmpolitik. Det som behövs är att skapa bra förutsättningar för företag att samarbeta, växa och utevcklas. Inte att motarbeta små företag för så att de ska kunnas köpas upp av stora.

Känns lite som det strider mot hela SFI:s uppdrag att stärka, UTVECKLA och LYFTA FRAM filmen.

Känns dessutom som det, i komibinationen med filmavtalet, strider mot både en och två konkurrensregler.

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 27 jun 2007 :  06:04:03  
Men inte kan ni lära er något av amerikansk film. Amerika är ju den stora ondingen och producerar enbart kommersiellt skräp som vi i fina lilla Sverige inte ska beblanda oss med.

Ursäkta ironin. Bara en känga åt alla försoffade svenskar som är nöjda med sina bidrag och sina förbaskade Beck-filmer.

Fortsätt diskussionen nu.
Till toppen av sidan
Inlägg - 27 jun 2007 :  10:02:13  
Det produceras enormt mycket skräp i Amerika, det produceras en hel del skräp i Sverige med, skillnaden är att skräpet från Amerika ser snyggare ut än skräpet från Sverige. Vad som sen är skräp/bra snyggt/fult kan man ju orda om till leda beroende på vad man har för smak. Är det inte dags att släppa den debatten och inse att det är bra att det finns något för alla, och att sedan rikta in sig på ett förfinande av våra egna kunskaper inom de områden för film vi verkar inom.
Till toppen av sidan
Inlägg - 27 jun 2007 :  10:59:19  
Men så länge makthavere inom filmsektron slänger sig med uttryck som vi ska satsa på "kvalitet" eller "filmer som är konstnärligt intressanta" så kan man inte släppa den debatten. Det behövs ju en definition på vad man menar med detta.

Frågan är ju om vi vill att den svenska filmbranschen ska vara elitistisk och därmed låta Gunnar Carlsson (SVT), Christer Nilson (Ordförande i producentföreningen) och Charlotta Denward (SFI) avgöra vad som är "kvalitet" eller vilka filmer som är "konstnärligt intressanta".

För mig är det dessutom en ideologisk fråga kring om vi vill ha en planekonomisk filmpolitik där staten styr och bestämmer vad som ska produceras eller om vi vill ha en liberal som baserar sig mer i marknadsekonomi. Där publiken bestämmer.

Munthe kallade fö SVT:s agerande i denna fråga för en krigsförklaring:
http://munthe.blogspot.com

Själv postade jag, i allmänhetens tjänst, ett inlägg i SVT:s forum.
http://tinyurl.com/2dfp9q

Läs även mina visioner om svensk film på min blogg:
http://fuckingarthouse.blogspot.com

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 27 jun 2007 :  12:09:04  
Vilken vikt skulle en sådan definition ha?Det råder så pass många olika meningar kring vad som är kvalitet och bra film eller inte att det känns som man försöker bygga ett luftslott här. En sådan debatt är ju ofruktsam, det torde väl ändå debatten inom litteratur där samma diskussion förts sedan slutet av 1800-talet kring vad som är kanon och inte ha visat vid det här laget, då allmänheten likt förbaskat fördärvar sig genom att läsa deckare till "högkulturens" försvares stora fasa.

Teamet bakom Gangster har ju visat att man kan göra kommersiell film utan SFIs inblandning, vilket borde visa att det faktiskt är möjligt att åstakomma något liknande igen.

Om tillräckligt många producerar film på liknande vis så borde väl SFI så småningom spelat ut sin roll som producent av majoriteten av svensk film.

På så vis kan jag förstå att det är krig mot de ledande makthavarnas tänkesätt, men att föra en debatt kring kvalitet tror jag inte man kommer långt med. Visa istället att det faktiskt går att göra film på annat vis.

Kanske har jag missuppfattat hela grejen och är allt för oerfaren för att mitt inlägg ska ha någon form av vikt, men det är ändå mitt sätt att se på saken.
Till toppen av sidan
Inlägg - 28 jun 2007 :  22:26:44  
Skrev ett mail till Aliiansens rikslagsledamöter och EU-paralamentariker och lyfte agerandet.

Två snabba reaktioner kom från Annie Johansson (C);

citat:
"jag tror att min åsikt i denna fråga är tänligen känd. Jag vill ha en fri television på marknadsekonomins regler där man har vissa minoritetsprogram på upphandling. Ståller mig helt bakom din tes och tycker att det statliga tv-bolaget agerar helt fel."

Annie Johansson (C)


http://anniejohansson.blogspot.com/


och Mats Johansson (M)

citat:
"det var en egendomlig artikel. Helst skulle de väl se Statens Filmindustri som monopol..."

Mats Johansson (M)/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 28 jun 2007 :  22:57:23  
DN hade fö idag en intervju med Gunnar Carlsson.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=665708

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 29 jun 2007 :  08:14:45  
Oscar Petersson (Cleo Pictures) har startat en namninsamling som en motreaktion mot DN-artikeln.

http://www.petitionspot.com/petitions/FreeCissi

Skriv på och skicka vidare i till vänner och bekanta.

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 29 jun 2007 :  12:50:07  
Jag förstår inte alls deras synvinkel. Det handlar enbart om lata och bekväma maktmänniskor som vill att saker ska förbli som dom varit. Men så funkar inte livet. Deras tid håller på att rinna ut nu. Dom kan aldrig stoppa den framåtrörelse som pågår och som har pågått i det tysta i lite över tio år men som haft enorma problem att starta.

Men maktalliansen SFI/SVT håller på att sakta luckras upp och nu på slutet kommer det att gå snabbare. Kulturministern har tillsatt en utredning av kulturen och hon talar i DN om att det finns en syn hos kulturinstitutionerna som har sina rötter i 70-talet och som saknar förankring i en ny tid. Och att det finns strömmningar inom kulturen som den här försoffade och bekväma gruppen makthavare helt igniorerar. Dom saknar kompetens att plocka upp allt som händer runt omkring dom. Dom är dumma i huvudet.
Till toppen av sidan
Inlägg - 30 jun 2007 :  14:12:02  
Citat från;
Motion 1999/2000:Kr4 till riksdagen 1999/2000:Kr4
av Sellén, Birgitta (c)
med anledning av prop. 1998/99:131 Ny svensk filmpolitik

"En annan risk ligger i den nya sammansättning som styrelsen för Svenska
Filminstitutet förutsatts få (och redan fått) genom att företrädare för branschintressen åter tagit plats i denna. Detta får på intet sätt medföra att
de kulturella intressena nedprioriteras till förmån för produktionen."

...ja den risken finns ju alltid... :-)

http://tinyurl.com/29lusw
http://tinyurl.com/ywnmft

Skulle även behöva få lite hjälp med at få klarhet i innebörden i dessa dokument om någon har tid.

http://tinyurl.com/yrs6l7
http://tinyurl.com/26bh2k

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 30 jun 2007 :  15:39:49  
citat från SVERIGES TELEVISIONS PUBLIC SERVICE-REDOVISNING 2003.

"SVT ska bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion (sändningstilståndet 11§)."

http://tinyurl.com/2z5pjl

Exakt hur bidrar man till utvecklingen genom att motarbeta de små bolagen?

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 01 jul 2007 :  08:36:34  
Citat från Kulturutskottets betänkande
2001/02:KrU10

\"I motion Kr418 (kd) framförs att definitionen av kvalitetsbegreppet bör tyd-liggöras inför nästa filmavtalsperiod. Motionärerna pekar på den formulering i filmavtalet som säger att det statliga filmstödet skall gå till svensk kvalitets-film och menar att detta kräver en diskussion om vad kvalitet står för då det tas som utgångspunkt för hur filmstödet fördelas. Regeringen bör därför sna-rast återkomma till riksdagen med förslag till hur begreppet ”kva¬li¬tets¬film” skall definieras och tillämpas (yrkande 12).\"

http://tinyurl.com/26mf58

Vad hände med den här diskussionen om vad kvalitet står för och hur det ska definieras och tillämpas?

/tomas
Till toppen av sidan
Inlägg - 03 jul 2007 :  10:32:34  
Fick via riksdagsledamoten Eliza Roszkowska Öberg (M) svar på mina fråga, ang. vad de ansåg om DN-artikeln, i form av ett gemensamt uttalande från Moderaterna.

"Moderaterna anser inte att enbart stora aktörer ska råda på den svenska filmpolitiska arenan av filmproducenter. Filmbranschen mår bra av är den mångfald och kreativitet som närvaron av både de små och stora filmproducenterna genererar inom svensk film. Små bolag ska inte hållas tillbaka av fördomen att små aktörer på marknaden inte kan tillföra samma kvalitet som de stora aktörerna.

"De små bolagen ska inte heller göras bidragsberoende genom att behöva producera film enbart utefter de riktlinjer som finns för att få bidrag för produktionen (då SFI är den största bidragsgivaren till svensk film). Vi har inte som mål att SFI ska bli en centralstyrande makt som har bestämmanderätten över kvalitet och över vad publiken vill se eller inte de kommande åren.

Vi behöver mer skapande och vi anser att företagande i alla skalor, stora som små, är bra för branschen och näringslivet i stort. Moderaterna värnar om entreprenörskap och småföretagande, särskilt inom kulturområdet. Ett monopolistiskt tänkande utesluter nya visioner och nyskapande"


Man får hoppas att detta nu även tillämpas i praktiken och att det innebär att SVT och SFI slutar motarbeta små entreprenörer.

/tomas
Till toppen av sidan
Sida: av 6 Rubriker
Nästa sida
 Du måste vara medlem för att delta i diskussionerna  Du måste vara medlem för att delta i diskussionerna
Gå till:
© 2000-2002 Snitz Communications Till toppen av sidan
Snitz Forums 2000

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

-En får inte vare dum. Då kan en bli som Hedlund.

Bengt Andersson (Sällskapsresan 2: Snowroller)© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2017.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict