Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Yohanna Idha vann som bästa skådespelerska

Yohanna Idha vann som bästa skådespelerska
Yohanna Idha är medlem på Filmcafe.se och har vunnit priset som bästa skådespelerska på Stockholms Filmfestival!

Yohanna blev rekommenderad
Yohanna fick rollen i ”Katinkas kalas” efter att hon kallats till audition och spelat mot manusförfattaren Lisa Östberg och regissören Levan Akin.

- Det var rollsättaren Malou Schultzberg som hade rekommenderat att det tog in mig. Två veckor senare fick jag veta att de valt mig. Jag blev jätteglad, berättar hon.
Förberedde sig inför rollen
Yohanna försökte förstå det ytliga spelet som pågår omkring Stockholm och i mediavärlden. Inför rollen studerade hon bekanta och tjejer på Stureplan samt deras beteende.

- Sedan träffades jag och Fredrik Lundquist som spelade Joel och hade en utekväll, så som den antagligen kunde sett ut när Joel och Linda träffades (förutom det oundvikliga hånglet på sen-natten då).Därefter satte jag mig in i de känslor som måste finnas inom Linda och som hon så desperat försöker dölja bakom sin glammiga och till synes oberörda yta.

Yohanna är utbildad på AADA i NYC och använder sig av meissner techniques och method acting.
Följde manus väl
När Yohanna fick rollen som Linda var hon jätteglad och jättenervös. Hon kunde till en början inte identifiera sig med Linda och hade inte spelat någon liknande roll tidigare.

- Linda kräver full närvaro och fullt uttryck. Hon är bubblig och spontan och väldigt olik mig. Därför fick jag ta sats och hoppa, medveten om att insatsen skulle kunna bära eller brista. Jag var Linda helt enkelt och hoppades att det skulle fångas på film. Det låter jag vara upp till iakttagaren om de anser att det har gjort.

Filmen följde manus väl och stämmer överens med det Yohanna såg framför sig när hon läste manuset första gången.

- Levan Akin är en oerhört skicklig regissör med en tydlig vision så jag tycker filmen tog den riktning vi alla hoppades att den skulle göra när vi tackade ja...
Utvecklades med rollen
Yohanna upplever att varje roll för henne närmare sig själv och hennes verktyg som skådespelare.

- Självklart bidrar en sån här fin upplevelse till att man som skådespelare blir mer självsäker i sin profession men jag tror att jag har burit på samma ”talang” som skådespelare hela tiden.

Pris för bästa skådespelerska
Yohanna Idha vann priset som bästa skådespelerska på Stockholms filmfestival med filmen ”Katinkas kalas”.

Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

- Det känns helt fantastiskt! Jag är så oerhört tacksam mot juryn och Stockholms filmfestival, men framför allt mot producenten Erika Stark och regissören Levan Akin. Det är helt klart tack vare det faktum att de valde mig och trodde helhjärtat på mig som jag fick möjligheten att leva mig in fullt ut i min karaktär. Jag tror att det är tack vare det fina hantverk som det utmejslat den här filmen med som gör att jag som skådespelerska får chansen att skina. Sen tror jag att jag visade väldigt mycket olika sidor med karaktären Linda för att jag förstod och älskade henne. För det är lätt att döma karaktären som bara ännu en dum blondin.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
Yohanna har medverkat i långfilmen Angry med Bo Svenson (inglorious basterds, kill bill) som har premiär 2012 och har även samproducerat långfilmen Reya som just nu ligger på klippbordet.

- Jag jobbar jag intensivt med teater på teatermaskinen i riddarhyttan som sätter upp fantastiska produktioner. Sen har jag flera filmprojekt på gång men ingenting som är officiellt ännu..

Vallentuna 2011-11-20

Betygsätt

 2 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- He was a ladykiller. But don`t get any ideas, I ain`t no lady.

Nocturne, 1946© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict