Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Psalm 21; Iskall Thriller med övernaturliga inslag

Psalm 21; Iskall Thriller med övernaturliga inslag
Fredrik Hiller och Thabo Malmen heter Filmcafémedlemmarna som producerat Psalm 21, en iskall thriller med övernaturliga inslag. Tanken är att det ska bli något helt unikt i Filmsverige- en film som aldrig har gjorts tidigare.

Religiös kris satte igång kreativiteten
Fredrik är mest känd som skådespelare i allt från TV4:s Labyrint till Hollywoodäventyret Beowulf. När han var 20 år hade han en religiös kris vilket startade projektet.

- Jag bearbetade krisen genom att skriva ett kortfilmsmanus som hette Psalm 94. 14 år senare fick jag rådet av Dov Simens att filmen bör ha en location. Till slut hittade jag vägen. Det blev ett nytt manus, med en helt annan början, ett helt annat slut och en helt annan innebörd, berättar Fredrik.

Thabo och Fredrik är barndomsvänner och när Thabo fick frågan om han ville producera kunde han inte tacka nej. Vem vill inte jobba med en långfilm?

- Jag hade inte åsikter om just manus, men med lite ändringar här och där samt att en nedkortning så var saken klar. Jag hade aldrig tagit uppdraget om jag inte gillade manuset, berättar Thabo.
Budget på 1,2 miljoner och inspelad med RED
En del av pengar som Fredrik tjänade på storfilmen Beowulf gick till det egna drömprojektet Psalm 21. Fredrik och hans bolag finansierade filmen med 900000:- och kommunaktionsbyrån PS Communication kompletterade med 325 000:-.

RED passade produktionen bra och har blivit känd som den billiga kameran med en upplösning jämförbar med 35 millimeters. Kameran har blivit en succé bland independentfilmare.


- Jag älskar RED! Uppfinningen borde få Nobelpriset. Man kan se dagstagningarna ett par sekunder efter att tagningen är klar. Nackdelarna är att bilden är lite hårdare än på film. En duktig fotograf, Andrés Rignell, vet att kompensera detta genom extra mjukt ljus, berättar Fredrik.

Producenter måste bemästra den svåra ballansgången mellan ekonomi och kreativitet.

- Jag gillar RED, det fungerar riktigt bra. Vi gjorde för säkerhetens skull en test-print innan vi började filma. Vi tryckte upp 1 min till 35mm. och där tyckte jag att det såg mycket bra ut även om jag personligen tycker att det såg mer ut som riktigt schyst 16mm än 35mm. Andra tyckte att det såg ut som 35mm, berättar Thabo.
Många i teamet är Från Filmcafé
Thabo, som producerade filmen, fick ringa varenda kontakt han hade sedan tidigare. Under resans gång har han även knutit flera nya kontakter.

- Ja det var grymt att många kom från Filmcafé. Inför kyrkoscenenen i Psalm21 så behövde vi 50 personer eller mer, det dök upp över 100st vilket var mäktigt.

Även Runners, produktionsassistenter och många bakom kameran är medlemmar på Filmcafé och Fredrik lovordar deras insats.
Fredrik och Thabos tips till dig som vill göra en egen storfilm
Fredrik:
1) Vill man gå den hårda vägen, och bli oberoende producent som jag, då kan man göra som jag: jobba dubbelt i fyra år för att jobba ihop finansiering till din film. Förhoppningsvis går det lättare och snabbare för dig. Men det var vad jag gjorde. Under resans gång hinner man fråga sig om filmen är värt detta brutala slit. Det är då man ser om man har attraherats av materialet på riktigt – och av rätt skäl.

2) Jag säger som James Cameron: “Aspiring filmmakers need to get rid of the ‘aspiring’”. Ingen kommer att ge dig tillåtelse. Ingen kommer att be dig. Få kommer att tro på dig. Många, kanske de flesta, kommer att tvivla. Vissa kommer att motarbeta dig.
3) Vill du göra din film – gör den. Just do it. I slutändan handlar det om lika stora delar tjockt pannben och lust. Min kamp har varit att aldrig tappa glädjen, hur tufft det än har varit och hur hårt jag än har jobbat. Tappar man glädjen är man finito, tror jag.

4) Jag citerar vad en erfaren producent gav mig för råd: ”Det handlar bara om filmen. Gör du en bra film som de gillar, då kommer de att vilja distribuera den. Gillar dem den inte, då spelar det ingen roll vad du gör.”
Thabo:
1) Ha ett jävla tålamod, ha förståelse för andra personer, var en bra lyssnare och var absolut inte konflikträdd. Var en problemlösare, var social och prata med alla, ställa rimliga krav. Du måste kunna förhandla och framför allt kunna ta kritik. Ta inte saker för personligt då det uppstår konflikter.

2) Försök att alltid ligga steget före i tankebanan om vad som kan hända och inte. Du måste t.ex. veta vem ni ringer om bilen med utrustningen går sönder mitt i natten. Se till att alltid ha mobilen på, ha alla nummer i en pärm och i telefonen. Glöm inte att göra back-up på allt. Siste men inte minst: Se till att du inte går back då du räknar budget :)
Trailer

Vallentuna 2009-03-27

Betygsätt

 4 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Skådespelare
Dani
Kyrkobesökaren
Lena B
Demonen
Statist
André
Kyrkobesökare
Andreas
Kyrkobesökare
Ann
Kyrkobesökare
Anne
prästdiggande person i
Annica
Kyrkobesökare
Annika
Kyrkobesökare
Birgitta
Kyrkobesökare.
Brittinger
Kyrkobesökare
Caroline
kyrkobesökare
Channa Mikaela
Kyrkobesökare
Christina
Kyrkobesökare
Claire
Kyrkobesökare
Eleonor
Kyrkobesökare
Emilie
Kyrkobesökare
Eva
Kyrkobesökare
Gunn
Kyrkobesökare
Ingrid
Kyrkobesökare
Jenni
Kyrkobesökare
Jesper
Kyrkobesökare
Jonas
Kyrkobesökare
Josefine
Krister
Kyrkobesökare
Lars H
kyrkobesökare
Letitia
Statist
Maria
Kyrkobesökare
Mona Marianne
Kyrkobesökare
Nina
Kyrkobesökare
Pernilla
Kyrkobesökare
Petra
Kvinna i församlingen
Sandy
Kyrkobesökare
Therese
Kyrkobesökare
Tina
Kyrkobesökare
Tommy
Kyrkobesökare
A-foto
Andrés
B-foto
Pierre
Elektrikerassistent
Sebastian
Stefan
Victor
Klippassistent
Patrik
Passare
Stefan
Produktionsassistent
Alexandra
Daniel
Linda
Mona Marianne
Runner
Alexandra
Daniel
Scripta
Mikael
Steadicamfotograf
Nestor
Övrigt/ Ej specifiserat
Peter
kyrkobesökare hos Jona

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

I Halloween II byter de blinkande lamporna på Bud och Jimmy's ambulans plats då de kör fram till sjukhuset. Lamporna flyttas från sidorna av motorhuven till stötfångaren.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict