Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Det finns ingen oberoende film

Det finns ingen oberoende film

Jan-Eje Ferling är i första hand författare men har även medverkat i hundratals olika film- och TV-projekt. På senare tid har han även börjat skriva, producera och regissera egna filmer. Hans film ”Tysta rop” har vunnit många priser i både Europa och USA.


Hur växte idén att börja producera egna filmer fram?

– Jag är ju författare, men också amatörskådespelare. Steget till att skriva egna manus var alltså inte långt. Jag vill starta upp filmprojekt med egna manus och försöka genomföra dem. Jag är inspirerad av de stora filmskaparna, främst Bergman, men också Fellini och Pasolini m.fl.

Dina filmer har hittills fått mer uppmärksamhet i USA än i Sverige. Varför tror du att det blivit så?

– Det är märkligt att detta enorma filmland USA visat mina filmer så stort intresse. Men jag publikfriar inte. Jag måste skapa ur mitt eget hjärta. Och därför tror jag filmerna kan upplevas som "outstanding". Juryn känner inte igen "greppen". En filmproducent i USA sa att jag är mer begåvad än jag vet om. Rolig och fantastisk kommentar.

Har du försökt visa filmerna på festivaler i Sverige?

– Vissa blir inte profeter i sitt hemland. Men jag har också tackat nej till inbjudan därför att jag anser att mina filmer inte passar överallt. Sen är inte mina filmer självklara kassasuccéer och det kan göra distributörer betänksamma. Nya VD:n på Sv. Filminstitutet, Cissi Elwin, kallade mig till Prisvinnarcocktail tillsammans med ”de stora”, eftersom mina filmer prisbelönts under 2006.

Vad tycker Du om oberoende svensk film? Hur tror du att framtiden ser ut?

– Det finns ingen oberoende film. Det heter så, men är en myt. Man är beroende av stöd på alla möjliga sätt. Mänskligt, konstnärligt, tekniskt och förståss, finansiellt. Filminstitutet kan säga ja, men distributörerna nej. Då blir det ändå inget. Och det försöker jag förstå. Smal, egensinnig konst har alltid svårt att hitta vägar.

Har du några tips till andra som vill producera film?

Sätt igång. Börja med garagefilm om medel saknas. Använda kompisar till allting. Skriv egna, roliga manus och lägg tid på att bearbeta dem. Komedi är svårt, men ungdomar har sådan härlig fantasi och energi. Höj ambitionsnivån hela tiden. Ge inte upp. Kopiera inte, utan gör det som växer fram i hjärtat. Skicka till filmfestivaler, många är gratis.

Viveca Dahlén och Jonas Larsson från filmen "Tysta Rop". Viveca fick pris i Los Angeles och Jonas i Granda för sin skådespelarinsats.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad blir nästa filmprojekt?

Jag var startklar i somras med en långfilm, men lyckades inte finansiera projektet hela vägen. Nu hoppas vi på 2007. Och så skriver jag och bearbetar manus löpande både för film och som böcker. Jag har tre färdiga böcker hos min lektör för utgivning 2007. Minst en av dem skulle kunna bli film. Men jag vill inte bara jobba. Lika viktigt och roligt att ha tid för mina vänner, se film och teater, resa, utforska verkligheten, det synliga och det osynliga. Och dygnet har bara 24 timmar. Jag försöker använda dem väl...


Vallentuna 2006-12-16

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Corinne
Dottern (biroll)
Skådespelare
Jonas
Huvudroll
Margareta
Maud,biroll
Viveca
Mamma svärmor
Producent
Jan-Eje
Produktionsassistent
Mirjam
Rollbesättare
Mirjam

Övriga länkar

Även en annan av Jan-Ejes filmer, Final curtain call, har nyligen fått Special Prize to the Best Fiction Film 2006 vid Festival de Cine de Granada, Spanien.
Se festivalsidan

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Då Henry Thomas skulle se sorgsen ut på en audition för ET, tänkte han på dagen då hans hund dog. Regissören Steven Spielberg började gråta, och anställde honom direkt.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict