Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

En actionfilm för ungdomar

En actionfilm för ungdomar
”Skills” är en ungdomsfilm fylld med allt från skateboardåkning, parkour, kampsport och streetdance! Tomas Amlöv och Johannes Pinter heter medlemmarna som står bakom långfilmsprojektet.

Blogginläggen utvecklades till ett manuskript
Arbetet med ”Skills” startade med blogginlägget ”Skate or Die” som publicerades 2008 på Johannes Pinters blogg ”Word from the megaphone”. Ett inlägg som inspirerade Tomas Amlöv och Johannes Pinter att utveckla ett manuskript. Resultatet var en ungdomsactionfilm med komiska undertoner.

- Filmen handlar om Kelvin 18 år, som sysslar med akrobatisk s.k. free running. När Kelvins pappa, som arbetar som polis, blir mystiskt nedskjuten så tvingas Kelvin ner i stadens undre värld . Där omständigheter för honom allt längre från hans trygga liv, mot en tillvaro som jagad - och snart får han användning av sin egen - och alla vännernas - talanger i jakten på förövarna, berättar Tomas.

Inspirationen kommer från filmer som B13, Yamakasi, Jump London, Thrashin’, Lords of Dogtown, Karate Kid, Drive m.fl.
Skådespelare med Skills
Filmens titel syftar på de ungdomar, med särskilda talanger, som står i centrum av i historien. I huvudrollen ser vi debutanten och parkour-/free runnig-artisten Marcus Gustafsson. Han kom 4:a i världsmästerskapen i free running i höstas. Hans motspelerska, My Magnusson, tillhör några av de främsta skateboardåkarna i Sverige.

- I filmen medverkar även Filmcafé medlemmen och kampsportsartisten Tim Man, som koreograferat alla kampsportscener samt castat kampsportsartister och stuntmän/kvinnor. De medverkande ungdomarna har tränats i skådespeleri med hjälp av bl.a. coacherna Reza Parsa och Johan Bergman-Lindfors via olika workshops som hölls under våren 2009. Filmcafe.se har också varit till stor hjälp i castingen av skådespelare där vi bl.a. hittat Peter Andersson, Caroline Harrysson och Rickard Castefjord, berättar Tomas.
Etablerade filmare och en budget på fyra miljoner
Producenten Tomas Amlöv har tidigare arbetat med olika novellfilmer och med Den Andra Sidan vann han svenska filminstitutets novellfilmspris 2003. Regissören Johannes Pinter är etablerad som manusförfattare, regissör och framförallt klippare. De senaste åren har han bl.a. klippt trailers till svenska långfilmer som Wallander, Arn och De Ofrivilliga m.fl. Han har tidigare regisserat långfilmen SLEEPWALKER som även gjorde att han fick en agent i Hollywood.

Filmens totala budget ligger på ca. fyra miljoner kronor och har finansierats med vinstdelning enligt avtal. De medverkande har satt hela, eller delar, av sina löner i filmprojektet i utbyte mot en större ersättning om/när filmen går med vinst.

- Själva ”cash budgeten” på 1,5 miljoner har finansierats delvis med eget kapital men även genom samproduktionsmedel från ett annat företag jag är delaktig i, som normalt sysslar med fastighetsförvaltning. Vi har till detta företag sålt andelar i filmens framtida intäkter. Resterande pengar är ett privat lån jag tog med mitt hus som säkerhet, berättar Tomas.

Tomas upplever att alla hans tidigare filmer varit som en förberedelse inför detta.

- Det är först i och med den här filmen som jag verkligen fått dra nytta av de erfarenheter och lärdomar jag gjort på tidigare filmer, berättar han.
Enklare kamera men bra optik
Filmen är inspelad med en Panasonic HVX 200 med mini 35 adapter, huvudsakligen handhållet med en DV-rigg. Fototgrafen Ola Magnestam valde i samråd med regissören att prioritera bra optik före en dyr kamera. Det enda problemet var säkerhetskopieringen av materialet som var tvunget att ske nattetid och minneskorten som snabbt blev fulla om man lät kameran rulla för länge.

- Eftersom vi varit ett väldigt begränsat team där fotografen i princip fått agera sitt eget el-, pass- och fototeam, så har tekniken runt präglats av detta. Hela el- och fotoutrustningen inrymdes därför i en mindre skåpbil, berättar Tomas.

Ljudteknikern, Christian van Caine, använde sig av en Fostex FR2 fieldrecorder för ljudinspelning och tog ljudet huvudsakligen med två mickar: En Sennheiser MKH 416 och en Oktava 012 med en K-tech bom. Vid behov användes en Rycoat zeppelinare.

Filmen klipps nu i Adode production studio CS 4, på en PC med 10 GB internminne och ca 15 TB diskutrymme. Ljudbearbetningen sker i Nuendo. Ännu så länge känns dessa val väldigt bra och vi har inte haft några större problem.

- Det som är lite unikt med ”Skills”, för att vara en lågbudgetproduktion, är väl kanske att vi valt att använde lite ”sämre” teknik och istället prioriterat att spela in under en längre tidsperiod – totalt 40 inspelningsdagar dagar, exklusive förberedelser. Dessutom satsade vi stora delar av budgeten på dramaturger, platsletning, skådespelarträning och manusworkshops, berättar Tomas.
Hoppas på distribution
Tomas har lagt ner två år på filmprojektet och hoppas att han kan lämna stafettpinnen vidare till en mer etablerad distributör.

- Jag kommer därför med assistans från Karolina Nilsson, som b la avlastat mig i produktions och administrationsarbetet sedan inspelningsstart, att under våren kontakta möjliga distributörer och inköpare, sedan får vi ta det där i från och utvärdera vilken respons vi får, berättar Tomas.

De har redan från början planerat för ett ”worst case” scenario som bygger på att filmen ska kunna gå break-even även om vi tvingas distribuera den själva. Då den primärt är avsedd för TV, DVD och VOD etcetera.

- Om jag minns rätt är det ca. en av tjugo filmer som går med vinst och alla tror naturligtvis att det är just deras film som ska lyckas. Jag hoppas så klart att det ska gå bra för den här filmen, men varken min eller företagets framtid står och faller med den. Lönsamheten är väl statistiskt bättre på adaptioner av kända böcker, där producenten kan plocka ut delar eller hela sitt produktionsarvode redan under produktionen, berättar Tomas.
Ljus framtid för oberoende filmare
Tomas tycker att det ser mycket ljust ut för oberoende film och nämner Nasty old people som exempel på hur man kan lyckas nå ut med sin film om man bara vågar gå utanför de traditionella ramarna.

- Även filmer som lågbudget skräckisen ”Insane” eller ungdomsdramat ”Orion” känns spännande och dom har det lättare att nå ut nu, via alla digitala plattformar, sociala nätverk och nya distributionsmöjligheter. Så framtiden ser absolut ljus ut, berättar han.

För tillfället har Tomas svårt att fokusera på något annat än färdigställandet av ”Skills” men det finns många nya filmidéer som ligger och väntar!

Vallentuna 2010-02-11

Betygsätt

 10 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Berzani
Gangster-Joguslav
Lena
Patient
Lena
Patient
Sanna
Nadia / Huvudroll
Koreograf
Tim
Monk / Stuntcoordinato
Skådespelare
Andreas
Lasse
Carina
Lung cancer sjuk kvinn
Caroline
Susanne
Christian
Tony
Christian
Goth Karateka
Ilias
Mickey & stuntdouble
Jakkin
Polis samt Gladiator H
Josefin
rullstolstjej på gym
Leif
Web-TV fotograf
Marcus
kelvin, hovudrolls ine
Marcus
kelvin, hovudrolls ine
Mathilda
Informatör
My
Linda
Peter
pappa polis
Tim
Monk / Stuntcoordinato
Tristan
Milo
Speaker
Lisa
Dubbade bortfallen rös
Mimmi
Speaker
Statist
Anita
Bergravningsgäst
Anna
Avanc.statist/Läkare
Brian
Åskådare vid datorn
Christer
Begravningsgäst
Christian
begravningsgäst
Christian
Christina
Agerande Begravningsgä
Daniel
Livakt (Fightscen)
Ewa
Parkinsonsjuk kvinna
Kristoffer
Publik
Lisa
Flickvän i soffa
Lisette
Festgäst
Marita
Åskådare, med ansiktsu
Martina
festmedlem
Mattias
Hemmafest gäst
Michael
Festdeltagare
Michael
Spelare
Oskar
Nätspelare
Patrik
Begravningsdeltagare
Richard
Internet-åskådare
Sarah
Lankesisk dataspanare
Tomas
Skäggig man med hatt
Tomas
hund på säng
Stuntman
Daniel
Livakt (Fightscen)
Ilias
Mickey & stuntdouble
Jakkin
Polis samt Gladiator H
Marcus
kelvin, hovudrolls ine
Tim
Monk / Stuntcoordinato
A-foto
Ola
William
Exekutiv producent
Tomas
Filmklippare
Ola
Tomas
Inspelningstekniker (ljud)
Christian
Kameraoperatör
William
Kostymör
Anna
Ljuddesign
Christian
Ljudläggare
Christian
Ljudtekniker
Christian
William
Manusförfattare
Jerker
Johannes
Tomas
Maskör
Anna
Sari
Producent
Ola
Tomas
William
Regissör
Johannes
Sminkör
Anna
Stillbildsfotograf
My
Textning
Ola
Videoredigerare
William

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Neo's rumsnummer i filmen "Matrix" är 101. Rum 101 var stället i George Orwell's bok "1984" dit människor skickades för att för att sedan tro på något som inte var verkligt.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict