Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Gör en film istället!

Gör en film istället!
Kom igen nu! Sluta vara besatt av utrustning och börja gör film istället!

Vi är paralyserade
Jag har funderat en hel del på sistonde, på saker som känns lite obekväma. Mina funderingar tog ytterligare fart när jag såg en film på nätet, som jag återkommer till lite senare i den här krönikan.

Som lärare i Film och TV-produktion, men även administratör på Filmcafe.se, kommer jag ofta i kontakt med filmare som är “pararalyserade”, då de istället borde vara kreativa. Faktum är att jag ofta själv hamnar i detta märkligt “paralyserade” tillstånd, där filmaren plötsligt fått för sig att det är omöjligt att göra en film utan en viss typ av utrustning eller pengar. En inställning där filmaren inte tycker att det är “hedervärt” att arbeta med den gamla kamera de har tillgång till, eftersom det finns en så mycket bättre kamera precis runt hörnet!
Känner du igen dig i detta?
Du har bestämt dig för att spara till en kamera. Den har de flesta av funktionerna du önskar av en kamera och du tänker “så snart jag har den där kameran kommer ingen att stoppa mig”. Två månader senare ser du på alla filmsidor du följer hur samma kamera, men version 2, släpps inom kort. Den kostar lite mer, men har några fler funktioner och framförallt, betydligt bättre bildkvalité! Så du gör som de flesta rationella personer gör. Släpper tankarna om den första kameran och börjar spara till version två istället. Även om du t.om. köper kameran du sparat till, innan något bättre dyker upp- och även om den har allt du drömt om, är chansen att du blir kreativ ändå inte så stor eftersom…. du gärna vill ha den där glidecamen också!
Problemet med att vara besatt av teknik
Moderna tekniska lösningar kommer aldrig att vara något tillfälligt, det är ständigt pågående. En flod av nya produkter riskerar att paralysera vår kreativitet, att dränera oss på de idéer som egentligen är viktiga. Missförstå mig rätt, det finns naturligtvis tekniska lösningar och utrustning som är värd att vänta på. Teknik är något vi aldrig kan vara utan och det är smart att utvärdera de behov vi har, men ett paralyserat tillstånd är inte kul eller bra för ditt filmande. Vi spenderar timmar i forum, att försöka hitta minsta fördelaktiga detalj med vårt potentiella framtida köp. Ett köp som vi, i ärlighetens namn, oftast inte kommer gå igenom med…. vi slösar bara tid. Det är lätt att tappa fokus på vad som intresserade oss för filmskapande från första början.

Nu har det blivit dags för filmen som fick mig att börja fundera över detta på allvar.
Den nya tekniken erbjuder oss så fantastiskt många möjligheter. Den har bokstavligen brutit ner barriärerna för ett medium som nyligen var alldeles för dyrt för många. Nu kan du t.om göra film med en mobiltelefon! Besattheten av ny teknik däremot, är inte bra för filmskapandet och har för vissa av oss inneburit nya barriärer. Det är dags att vi istället börja göra film igen. Om du ger en amatör en RED och en professionell filmare en Iphone och ber dem tävla i en filmfestival… kommer profset att vinna varje gång!
Varför vi läser artiklar på Filmcafe.se
Vi har alla engagerat oss i Filmcafe.se av någon anledning, antagligen för att vi vill ha hjälp med filmkarriären. Det är även anledningen till att vi så ofta uppmärksammar och stöttar lågbudgetprojekt här på Filmcafe.se. Någonstans på vägen gjorde vi ett val och bestämde oss för att inte publicera recensioner av kameror etc., trots att efterfrågan var stor. Vi valde istället att fokusera på det som är viktigt på riktigt, enligt oss. Kom igen! Nu gör vi film istället! Jag utmanar er...

Vallentuna 2015-12-28

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Då ska jag tala om för dig din stackars förvirrade fläsklägg att kärlek är ett annat ord för lusta plus lusta plus en förbannad massa bedrägeri. Lögn, falskhet och allmänt lurendrejeri.

Det sjunde inseglet, 1957© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict