Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Samma som du tävlar i Manchester

Samma som du tävlar i Manchester
Pentagram Film, som använder sig flitigt av Filmcafés tjänster i sina filmproduktioner, har nyligen fått glada nyheter om sin senaste film. Filmen ""Samma som du"" har blivit antagen till Manchester International Film Festival som en av tio bidrag att tävla i kategorin ""Best dramatic short"". Filmerna som tävlar kommer från hela världen och över tusen bidrag skickades in till årets festival.

En stukad tumme startade projektet
En stukad tumme blev början på resan då regissören Philip W. da Silva märkte hur komplicerat och frustrerande det kunde vara att bli handikappad.

- Jag insåg att detta bara var ett litet handikapp i jämförelse med att t ex vara utan en arm. Det fysiska handikappet är ju en sak, men hur påverkar det en psykiskt? Jag började fundera på hur det skulle vara att leva utan en arm, och ifall man kunde fejka att man var handikappad för att få uppleva den äkta reaktionen från människor där ute i samhället. Hur skulle man bli uppfattad och vilka hinder skulle man stöta på? Jag ville försöka sätta mig in i den vardagen för att få en tydligare förståelse, berättar han.

Philip tyckte att det kändes filmiskt att dölja armen och det fanns en möjlighet att skapa en spännande dramatik med det dolda tvillingskapet som sakta men säkert visar sig.

- I nästa steg började jag fundera på frågor kretsande kring just förståelse och empati. Vad innebär det att förstå och känna med någon? Går det ens att göra det när man inte själv är drabbad. Och hur spelar det dåliga samvetet in i allt detta? Många frågor som jag hoppades kunna undersöka med filmen.

Estetiskt var teamet inspirerade av filmen “The tree of life” med sin tydliga färgpalett och sublima ljussättningen. De inspirerades även av filmen “The king’s speech” som konsekvent aldrig använder några “överaxeln-bilder”. Fotografen Bo Pärletun jobbade mycket med vidvinkel, bl.a. för att komma så nära karaktärerna som möjligt.
Fickpengar och Crowdfunding
Den totala budgeten för filmen blev 140 000 kronor. Filmbolaget sökte stöd från Svenska Filminstitutet men fick avslag och bestämde sig då för att finansiera filmen själva. Förutom pengar från egen ficka kom stöd från Filmbasen och en lycka Crowfunding-kampanj.

- Att filmen blivit av är för att skådespelare och medlemmar i teamet ställt upp med sin tid och energi för att de trott på manuset och visionen. Över 150 personer har varit involverade i filmen på ett eller annat sätt, förklarar Johan L. Heinstedt som är filmens producent.

Filmen är till 90 procent inspelad med RED Epic. Några få bilder togs med Canon C300 och undervattensbilderna filmades med en GoPro.

- Vi jobbade också med naturligt solljus tillsammans med solsegel och reflektorer. I övrigt har vi använt mycket Dolly och vid ett tillfälle även en MöVI-rigg, berättar Philip.

Både Philip och Johan är mycket nöjda med de möjligheter RED-kameran erbjöd i färgkorrigeringen.

- Dock spelar det ingen roll vilken kamera du har om du inte kan använda den. Tack vare vår fotograf fick vi välexponerat material som vi lätt kunde arbeta med i efterbearbetningen, understryker Philip.

Filmcafé till hjälp
Filmcafé har varit deras främsta verktyg för att hitta ett bra team att arbeta med.

- Det finns en enorm vilja och mycket talang bland unga filmare i Sverige och vi hade turen att få kontakt med flera under produktionens gång. Personer som gett sitt allt, trots att vi inte kunnat erbjuda någon ekonomisk ersättning. Belöningen blir, förutom att få vara med och möjliggöra en riktigt bra film, så klart att vi vill fortsätta jobba med de som visat på driv och passion i sitt jobb, i produktioner där vi har större budget, berättar Johan.

Planen var redan från början att distribuera filmen främst för filmfestivaler. Pga. filmens lite speciella format, det är varken en kortfilm under 15 min eller en långfilm över 72 min, exkluderas den från många kortfilms- och långfilms-plattformar. Formatet passar sig dock bra för festivaler och de hade nu i januari premiär på Göteborgs Filmfestival.

Vi blev även nyss antagna till Manchester International Film Festival 2015 som en av tio bidrag att tävla i kategorin ”Best dramatic short”. De andra bidragen kommer från hela världen, bl.a. från Mexico, USA, Nederländerna, Tyskland, England, m.fl., så det kommer bli oerhört kul att få åka dit och representera filmen nu i juli, berättar Johan.

Utöver det så fortsätter festivaldistributionen och de förhandlar även med SVT.

Även framtiden ser spännande ut för Pentagram Film. Utöver reklamuppdrag och manusutveckling är de i uppstartsfasen för en ny film i ett mycket längre format.

- Vi har ett riktigt spännande dramaprojekt som vi nu lägger grundplaneringen på och hoppas få stöd för under de kommande månaderna. Och om vi inte får det, så gör vi filmen ändå, avslutar Johan och Philip med ett skratt.


Vallentuna 2015-06-28

Innehåll

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Body-double
Matilda
Body-double till huvud
Skådespelare
Patrick
Kirurg
Tind
Barista
Statist
Alicia
barn
Anna Maria
Badgäst/Simmare
Elsa
Sjuksköterska
Ingrid
Kafegäst
Jonathan
Krille
Kaarina
sjuksköterska
Karl
Badvakt
Max
Skolelev
Mia
Café besökare - Liten,
Sara
Elev
B-foto
Edvard
Max
C-foto
Edvard
Lisa
DIT
Lisa
Elektrikerassistent
Sofie
Passare
Lisa
Producent
Johan L.
Produktionsassistent
Alexi
Lisa
Regissörassistent
Julia
Scripta
Eric
Statistansvarig
Julia
Videoassistent
Eric
Övrigt/ Ej specifiserat
Maj-Lis
Cafegäst

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

-Veronica, some people are mellowed by drink. I suggest you have another.

Alexander Scourby till Valerie Bettis (Affair in Trinidad -52)© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict