Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Sagan om Häxan vinner pris i USA

Sagan om Häxan vinner pris i USA
Christian Rutegårds kortfilm “Sagan om Häxan Drängen och soldaten” har rönt mycket uppmärksamhet och bl.a. blivit utnämnd till Månadens film på Hollywood International Moving Film Festival.

1700-talets Sverige
“Sagan om Häxan Frängen och soldaten” har cirkulerat på festivaler en period och har nu haft sin premiär on-line. Filmen handlar om en kvinna runt 20 år som blir dömd till döden för kätteri. En soldat får order av konungen att föra henne till avrättningsplatsen som är i Nässjö. Men på vägen blir soldatens häst skrämd av dem vilda ljuden från skogen och flyr. Soldaten är då tvungen att leda häxan till fots.

Christian har gjort filmen tillsammans med sin bror. De har alltid varit intresserade av 1700-talets Sverige och ville fånga en bit av dåtidens vardag då folktro och magi starkt påverkade människors liv.

- Vi ville filma historien eftersom det handlar om tre helt olika personer som möts i ett fattigt men vackert och vilt Sverige. Vi är dessutom historieintresserade och ville visa den vackra miljön häxan, drängen och soldaten befinner sig i.

Filmen är delvis inspirerad av Tim Burton ´s Sleepy Hollow med dess mystiska miljö och ton på filmen. Sleepy Hollow användes som referens för fotgraf och färgkorrigerare. “Sagan om Häxan Drängen och soldaten” fick även pris för ”Bästa foto” och ”Bästa klipp” på Los Angeles International Film Festival Awards.
Utmanande inspelning
Filmen utspelar sig på 1700-talet och har temat kätteri och spelades in i Skokloster utanför Stockholm vintern 2014. Filmens speciella tema ställde lite ovanliga krav på inspelningen.

-Det har varit en upplevelse att jobba med djur som inte är det lättaste. Men filmdjuren var skickliga och scenerna med varghunden blev lyckade, berättar Christian.

De hyrde en trailer för bl.a. smink och kostym och då filmen spelades in på vintern behövdes en plats att värma sig på. Dessutom fanns där en toalett men de hade väldiga problem med att få el-generatorn att fungera.

- Det blev iskallt där inne och ingenting fungerade än korta perioder tills en händig kollega fixade problemet. Men då var det sista inspelningsdagen. Så se till att allt fungerar innan inspelning, testa en gång för mycket än för lite. Jag är dock väldigt nöjd att vi rekade platser i flera månader innan inspelning för miljön är sagolik.
Hårda fakta
Filmen finansierades med egna fickpengar men tekniken höll ändå hög nivå. De använde bland annat en Snö / Rökmaskin som heter Igeba TF60 samt en Airstar HMI Ballong Crystal 1,2 KW för att få en känsla av fullmåne samt ett antal Ianiro Redhead 800 W. Kameran var en Red Epic.

- Det jag främst tar med mig är det glada teamet som var lika inspirerade som en själv och jag inser hur viktigt det är att alla strävar mot samma mål. Men inför nästa film kommer jag att arbeta mer med skådespelarna innan inspelning och ha mer repetitioner i förproduktion. Det gick ju bra men ju mer förberedda alla är, desto bättre.

Filmen castades på Filmcafe.se och ni kommer att känna igen flera av våra medlemmar i filmen.

- Jag har lärt känna människor från Filmcafe.se som varit med på mina tidigare projekt och som medverkar även var på detta. Filmcafe.se är bra när det gäller att hitta likasinnade personer.
Se filmen On-line
Filmen har vistas på ett tiotal festivaler världen över från september 2015 och nu ligger den uppe på youtube och vimeo. Nedan kan du se både en trailer och hela fimen!

Vallentuna 2016-01-27

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. 1700-talets Sverige
  2. Utmanande inspelning
  3. Hårda fakta
  4. Se filmen On-line

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Regissör
Christian

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Is this your wife? What a lovely throat.

Nosferatu, 1922© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict