Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Robert startar utbildning för filmskådespelare

Robert startar utbildning för filmskådespelare
Robert Bengtsson är från början utbildad musikalartist och skådespelare, men 2012 började han arbeta även med film. Nu är han en av många medlemmar som startat utbildning för de som vill bli filmskådespelare.

Gedigen meritlista
I juni erhöll Roberts första kortfilm ”The Rabbit Hole” priset som Bästa Film i Glastonbury Film Challenge. Hans andra film ”Big Blue Sky” är nu uttagen att tävla inför brittiska Raindance Film Festival. Han skrev manus och soundtrack till båda filmerna, samt agerar i den sistnämnda.

Robert har tidigare medverkat i bl.a. långfilmen Yarden, tv-serien Ögon Blå, kortfilmer, musikvideos och som röstskådespelare med Eurotroll AB och SDI Media. Han är även mottagare av brittiska teaterpriset Laurence Olivier Award för bästa biroll i musikal 2004, något han är ensam om i Sverige.
Trend med utbildning inom filmskådespeleri?
Det är något av en trend just nu att starta utbildningar för personer som vill jobba med filmskådespeleri och det finns många utbildningar att välja mellan. Kulturama, Cinematrix och Ymperia är tre exempel på utbildningar ni redan sett annonser för här på Filmcafe.se. Nu är det även flera medlemmar som hakat på trenden då de tycker att behovet finns och Robert är en av dem. Han började fundera över varför det inte fanns någon regelbunden träning i filmskådespeleri, på samma sätt som det finns för dans, sång och teater. Kort sagt, han startade en själv.

- Efter att ha jobbat en hel del, både med långfilm och manusförfattande föddes idén till en filmgrupp, där vi träffades ett tiotal skådespelare, dansare och andra för att med enkla medel jobba framför och bakom kameran tillsammans en gång i veckan, berättar han.
Spännande samarbeten
Gruppen har redan samarbetat med ett antal professionella filmarbetare från bl.a. SVT för att få kunskap och inspiration, med målet att bli säkrare framför kameran, men också att lära sig hur det fungerar bakom. Resultatet har varit betydligt fler bokade film och tv-jobb, manusarbete och nu även egen kortfilmsproduktion. De gjorde även en trailer för en tv-serie som Roberts utvecklar tillsammans med BBC Writer’s Room, under namnet Big Yard. I maj hade han också en artikel om verksamheten i branschtidningen Scen & Film.

- Hela idén handlar om att göra skådespelare mer självständiga i sitt filmarbete och att våga göra sina egna produktioner.

Robert upplever att arbetet med filmskapande för skådespelare och artister har varit otroligt kreativt och lett till många oerhört spännande projekt, som han antagligen aldrig hade vågat sig på innan.

- Jag uppmuntrar verkligen alla som längtar efter att få göra film, att göra som jag; Våga genomföra det. Att våga säga att det går och sen styra upp det, avslutar han.
Vad behöver en skådespelare?
Men vad behöver en skådespelare egentligen? Vi frågade prefekten på Stockhoms dramatiska högskola som svarade så här.


- Först vill jag säga att jag svarar utifrån ett utbildningsperspektiv. Det jag prioriterar är alltså de frågor som hör till grunderna för träning av en skådespelare. Vad en skådespelare sedan använder sig av i sitt yrkesliv kan ha en annan prioritering beroende på viken uppgiften är och vilket intresse skådespelaren har.


1) Kunna fantisera så att det syns. Kunna förkroppsliga det inre. Det gäller alltså dels att ha en kropp och dels att kunna använda sin kropp så att den gestaltar vad som sker inuti kroppen. Det handlar inte om att vara virtuos och skicklig, det viktiga är just förkroppsligandet.


2) Ha en röst som är hållbar, hörbar och variabel för att kunna vokalisera det som sker inuti kroppen. Om ögonen är själens spegel, så är rösten kroppens spegel. Har man en frisk röst kan man komma väldigt långt med träning.


3) Att ha en scenisk föreställningsförmåga. Kunna tänka rumsligt och gestaltande. Hur ska det se ut? Hur ska det låta?


4) En vilja att utmana sin trygghetszon, att vara nyfiken på sina och andras uttryck och möjligheter för att kunna hitta nya vägar och uttryck.


En medvetenhet om att det vi gör är på låtsas – bara då kan vi göra det på riktigt. Med glädje.

Vallentuna 2015-06-28

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Guinnes rekordbok har utsett repliken "Mitt namn är Bond, James Bond" till världens mest kända filmreplik.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict