Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Robert Noack i Kristina från Duvemåla

Robert Noack i Kristina från Duvemåla
Namnet Filmcafé till trots är det många av våra medlemmar som arbetar professionellt med teater och musikal. Robert Noack är nu aktuell på Cirkus i rollen som Karl Oskar i Kristina från Duvemåla. Följ hans resa med musikalen från Helsingfors till Stockholm.

Ständigt aktuell
Kristina från Duvemåla bygger på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Hos en liten skara människor från Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Några djärva män och kvinnor har modet och ger sig av över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika.

Det första Robert Noack tänker på när han hör namnet ”Kristina från Duvemåla” är Mod. Berättelsen om modet att förändra hela sin värld för det man tror på. Modet att sälja hus och hem för att börja om sitt liv på en plats man aldrig har sett. Modet det krävs att vara en flykting, förklarar han.
Började mer teater i gymnasiet
Robert Noack började med teater redan i gymnasiet. Senare studerade han vidare på folkhögskola och som 21-åring arbetade han på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Det var Roberts första anställning som skådespelare och rollen var Karlsson på taket. Senare kom han in på Teaterhögskolan i Malmö och Kristina från Duvemåla var hans första jobb efter examen. Robert var ändå försiktigt med att se det som en flygande start och tog inte ut någon vinst i förskott.

- I absolut värsta fall är detta det sista jag gör inom dramatiken, sa han till Sydsvenkan 2012.
Resan började med provsjungningar
Robert hade praktik på Dramaten då hans flickvän, som också är skådespelare, såg att det var provsjungningar för Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors. Några veckor efter den första provsjungningen fick Robert ett mail om en andra. Där ville Benny Andersson att han skulle höja tonläge och testa på rollen som Karl Oskar.

– Björn, Benny och Lars var alla så otroligt trevliga, man kände sig verkligen välkommen och de fick en att prestera så bra man bara kunde, berättar han.
Den tredje provsjungningen ägde rum på Rival på Mariatorget i Stockholm och den fjärde på en teater på Drottninggatan i Stockholm. Robert fick rollen som Karl Oskar.

– Karl Oskar äger en gård där han lever tillsammans med Kristina. De lever i den värld de vet om, men tillsammans har de modet att ge upp och sälja hus och hem och starta upp ett helt nytt liv på en främmande plats. Karl Oskar och Kristina är två enormt modiga människor, berättar han.
Populär uppsättning
Med facit i hand har det fortsatt gå bra för Robert! Uppsättningen reste från Svenska teatern i Helsingfors till GöteborgsOperan, där det har spelats 100 föreställningar för utsålda hus mellan oktober 2014 och maj 2015. Nu är den på Cirkus i Stockholm och huvudrollerna på Cirkus görs av samma kvartett som i Helsingfors och Göteborg, som efter drygt tre år känner sina rollfigurer väl.

Musikalens berättelse om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell och berör starkt i vår samtid då många människor är på flykt eller bryter upp från sina hemländer av andra orsaker.

- Kristina sjunger ”jag är en flykting och en främling”. Om vi kan få upp ögonen på några för vad det skulle kunna innebära att vara en flykting och en främling så har vi lyckats med något viktigt, säger Björn Ulvaeus.

Vallentuna 2015-12-28

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Bella
barn till Kristina
Artist
Sofia
Körsångare
Dansare
Adriana
Dansare
Celia
Kristinas själ
Celia
Musikalartist
Anne-Karin
Sissa Svensdotter
Diana
Märta, Kristinas dotte
Ebba
Eva
Frida
Kristina
Heidi
Kristina
Jacob
Skepparen/US Karl-Osca
Jonas
Pastor Jackson/Karl Os
Malin
kristina, inte hela up
Margaretha
Inga-Lena
Margaretha
Fina-Kajsa o ensemble
Pernilla
Ensemble/US Ulrika frå
Petter
Cover Robert, Karl Osk
Pierre
Kronolänsman Lönnegren
Sofia
Körsångare
Sofie
Kristinas dotter Märta
Sångare (Mezzosopran)
Joanna
Anna, Lill-Märta
Kajsa
Elin, dotter till Ulri
Sofia
Körsångare
Sångare (Sopran)
Amanda
Märta, barn till huvud
Elma
Kristinas dotter Anna
Linnéa
Cover Elin
Sofia
Körsångare
Sångare (Tenor)
Robert
Karl-Oskar
Robert
Karl-Oskar
Skådespelare
Adriana
Märta, Ulrika
Amanda
Märta, barn till huvud
Carina
Ulrika i Västergöhl
Glenn
Pastor Jackson / Karl
Joanna
Anna, Lill-Märta
Linnéa
Cover Elin
Mikaela
Eva
Robert
Karl-Oskar
Robert
Karl-Oskar
Rekvisitör
Björn
Teatertekniker
Björn
Övrigt/ Ej specifiserat
Janna
Cover Kristina

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Goldeneye inte bara är en filmtitel. Det är även namnet på Flemings semesterstuga, i vilken han satt när han skrev sina samtliga Bondromaner.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict