Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Baranga Film erövrar världen!

Baranga Film erövrar världen!

Två unga filmare med eget företag och musikvideor på MTV och Z-TV är här för att erövra filmvärlden. Den senast producerade videon In The Shadows av The Rasmus var en av de mest visade musikvideorna i världen 2003! På Filmcafé™ delar de med sig av sina erfarenheter...


Baranga Film vill erövra världen
Fredrik Löfberg och Niclas Fronda har känt varandra länge och kallar sig själva för ”filmnördar”. De minns med blandade känslor hur de försökte driva en filmklubb i Västerås för 5-6 år sedan, men det var inte förrän Niclas började en praktik på TV4 Bergslagen som de började producera film på allvar. Nu har de ett eget bolag, världskända musikvideor på MTV och siktar högre än de flesta...

- Vi bestämde ganska tidigt för att erövra filmvärlden...
hehehe…
Namnet Baranga

På det egna bolaget Baranga Film producerar Fredrik och Niclas både musikvideor och DVD-produktioner. Varför heter ni Baranga Film?
- En polare till oss sa alltid Baranga åt allting; fan vilka jävla Barangabyxor! Vi tyckte det var ett namn man lägger lätt på minnet. Men vi hade många dåliga förslag också, Skoskav Film, Rubba Fellas in the back, osv.

Vi gör allt tillsammans

Fredrik och Niclas är båda regissörer på de videor som produceras och bestämmer allt tillsammans. De vill inte att produktionen ska vara för genomtänkt eftersom man lätt tappar spontaniteten. Med olika regissörer på en produktion finns det alltid en risk att det inspelade materialet blir splittrat. Hur fungerar samarbetet mellan er på inspelningsplatsen? Vad tänker ni på när ni står inför de artister som ska regisseras?

Hur arbetet går till

- Det är mycket teknisk regi. Vi vill inte ändra för mycket på artisternas framträdande. Om det är en performancevideo så vill vi gärna se artisterna så som de är på scen. Vi pekar var dom ska stå och förklarar vad som kommer att händer under tagningen. I videon som vi regisserade senast hade vi ett 30-tal statister, då var det viktigt att folk visste vart de skulle stå, gå, dansa, spy osv. Att regissera en musikvideo är mycket mera än bara inspelningsplatsen, man arbetar fram idéen, skriver treatment och bestämmer hur allt ska se ut.

- Det mesta är färdigplanerat men vi har inte ritat ut extakt varje bild, de viktigaste bilderna har vi uppritade. Vi vill gärna ha flexibilitet under inspelningen. Men det beror också på vad det är för video. Nu håller vi på med ett förarbete till en video, den kommer vara mycket välplanerad, många storyboard och konceptbilder.

Arbetar inte med DV

Fredrik och Nicklas arbetar endast med 16mm eller 35mm. Att använda digital teknik är de ointresserade av om den digitala filmbilden inte är viktig för stilen i videon.

Fredrik Löfberg regisserar statisterna i musikvideon till Primal Fear

- Film håller fortfarande väldigt mycket bättre kvalité än DV, det diskuteras väldigt mycket om det, men så tycker vi. I postproduktionen har vi använt oss främst av 2 program, Final Cut Pro 3 och "Media 100" 844. Där tycker vi att Final Cut är en mycket smidigare och mer användarvänligt program. Andra program /datorer som vi haft nytta av är 3D-burkar med Maya, Flame, After Effects och Combustion.

Har ni utvecklats som filmare av att göra musikvideor?

Helium - Dallas Superstars

- Enormt mycket, att göra musikvideos är verkligen den bästa filmskolan. Det har vi fått bekräftat av många producenter och regissörer. Vi märker att vi lär oss otroligt mycket både som regissörer och producenter. Att producera musikvideor öppnar möjligheten att experimentera och testa nya lösningar som man kanske inte skulle våga om man gjorde en spelfilm.

Hur ser framtiden ut för Barangafilm?

In the shadows - The rasmus


Vallentuna 2004-04-05

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Övriga länkar

Titta på videon
In the shadows

Hemsida
Barangafilm

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

I den dataanimerade filmen "Toy Story 2" kan man se en almanacka med motiv från en annan dataanimerad film, "Ett småkryps liv". Båda filmerna har gjorts av filmföretaget Pixar.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict