Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Orion gick upp på 40 biografer

Orion gick upp på 40 biografer
Orion hade biopremiär i oktober på ett 40-tal biografer runt om i landet. SF köpte inte in filmen, men teamet lyckades ändå få till visningar och sålde biljetter på sin hemsida.

Stjärnorna knyter ihop filmen
Idén till filmen fick Johan Häll redan 2005, då han hade då blivit antagen till Manuspiloterna som är en utbildning för nya manusförfattare. Under läsåret skrev och utvecklade han större delen av manuset. Han har även producerat filmen, som fått titeln Orion.

- Anna, som spelas av Fortesa Hoti, är mycket intresserad av stjärnor. I stjärnornas tecken pratar Tony, som spelas av Filip Berg, och Anna om sin livserfarenhet. Det är med hjälp av Orion som filmen knyts ihop, förklarar Johan.

Johan har inte inspirerats av någon annan film när han skrev historien, men däremot fått mycket inspiration av andra projekt och deras tillkomst.

- Jag tycker det var fantastiskt på det sätt som Robert Lillhonga skapade Hata Göteborg och jag tänkte att jag ska göra likadant. Robert hade en väldigt liten budget till den filmen som jag tycker är väldigt lyckad- och det inspirerade mig att försöka trots lite pengar.
Egna insattser, stipendier och sponsorer
Det är vanligt med egna insatser, stipendier och sponsorer i oberoende filmprojekt. Orion är inget undantag och flera sponsorer trodde på projektet och bidrog med allt från lägenheter till pengar. Även Filmcafe.se kunde bidra med hjälp.

- Filmcafe.se hjälpte jättemycket! Bland annat hittade jag Victor Linnér här som spelar Lee i filmen. Vi har även en del teammedlemmar från Filmcafe.se. Framför allt kom jag och regissören Elias Kababa i kontakt genom Filmcafe.se, förklarar Johan.

Det var många äventyr under produktionen och det är krävande när teknik och transporter inte fungerar. Med liten budget blir det sällan som man tänkt sig och vänner får ofta rycka in.

- En dag brakade bilarna ihop. Just den dagen skulle vi åka fyra mil utanför Uppsala och spela in scener med ett tiotal skådespelare och inhyrda polisbilar. Det var tufft då vi behövde bil med dragkrok, men mitt i sommaren var alla sådana bilar uthyrda. Vänner fick rycka in och rädda situationen.
Biljetterna såldes via egen hemsida
Orion hade biopremiär den 25 oktober på ett 40-tal biografer runt om i landet. SF köpte inte in filmen, men teamet lyckades ändå få till visningar. Biljetter gick istället att köpa på Orionfilmen.se där det även gick att se vilka städer som filmen visades i. Trots flera mindre bra recensioner i pressen är Johan positiv.

- Publiken har gett otroligt fina omdömen vilket är jättekul. Vi märker att det här är en film framför allt som ungdomar längtat efter att få se. Den tar upp en del allvarliga ämnen men samtidigt bjuds det på både humor och kärlek. Det är många som känner igen sig i filmen, berättar han.

Johan vilar inte utan arbetar redan med flera andra projekt. En ny långfilm har precis spelats in och ska snart nå sin publik.

- Efter det är det väl någon kortfilm som står i kö men främst skriver jag på nya manus.

Vallentuna 2013-12-10

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Björn
Journalisten
Lisa
Mirjam
Den kvinnliga huvudrol
Robert
Sångare (Alt)
Sara Gabriella Charlotte
Ett av de 100 barn, so
Sångare (Sopran)
Lisa
Skådespelare
Henrik
Skivhandlaren
Leo
Tant Karin
Samuel
Sean
Son
Sofia
Biroll: Lotta (sjukskö
Victor
Lee
Statist
Anna
Tjej i teatergrupp/Sko
Astrid
barn på gård
Brigitta
förbipasserande
Chantelle
cyklande flicka
Christos
reagerade i parkerigsp
Emelie
Person som handlar
Ingrid
Flanör
Jeanette
Kevin
cyklande kille
Savannah
flicka
Tony
Kontorist
Vendela
barn på gård
Stuntman
Fredrik
Polis / stuntdubbel /
B-foto
Daniel
FAD
Yvette
Filmklippare
Andreas
Andreas
Rasmus
Inspelningsledare
Henric
Yvette
Inspelningstekniker (ljud)
Robert
Ljuddesign
Tobias
Ljudläggare
Tobias
Ljudmixer
Tobias
Ljudtekniker
Ida
Locations
Johan
Johan
Manusförfattare
Johan
Producent
Johan
Thomas
Produktionskoordinator
Yvette
Regissör
Elias
Rollbesättare
Johan

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

-Where`s my brandy?
-I finished it for your own good.

Rhys Williams och Elsa Lanchester (The Spiral Staircase -45)© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict