Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Maria sminkade på Nordmans skräckvideo

Maria sminkade på Nordmans skräckvideo
Maria Gfrörer är medlem på Filmcafe.se och etablerad make up artist. Kontakter och en seriös inställning tycker hon är viktigast om du vill jobba med make up.

Ett drömjobb?
Make up artist är ett drömjobb för många men som alltid är branschen tuff. Det man ska komma ihåg är att man inte blir make up artist bara för att man har gått en utbildning, eller ”köpt ett diplom”. De flesta utbildningarna innebär att du får lära dig grunderna, och prova på alla möjliga olika varianter, tex. årtalsmakeup, festmakeup osv. Det är dock långt ifrån tillräckligt för vad som krävs om du ska bli en duktig make up artist.

Reklam, tv, film och foto är några områden man kan jobba inom. Det är vanligt att man blir inhyrd per dag, eller timme. Det är dock inte helt lätt att skaffa sig sådana uppdrag, särskilt inte om man är helt nyutbildad. Maria Gfrörer är medlem på Filmcafe.se och etablerad make up artist. Hon får de flesta jobb via det nätverk hon med tiden byggt upp på olika produktioner.

- Jag får de flesta jobben via rekommendationer. Jag blev tillfrågad att jobba med Nordman´s musikvideo under inspelningen av en annan.

Det är jättelätt att vara världsmästare när man är nyutbildad, men man märker ganska snabbt hur mycket det finns kvar att lära när man väl börjar jobba ordentligt.
Vad gör en Make up artist?
Om du funderar på att utbilda dig till make up artist, tänk noga igenom vad du har för avsikter. Make up artist är ett konstnärligt yrke, man måste både ha känsla för färg och form och man måste ha handlag och kunna måla. Det räcker inte med att tycka att det är kul med smink.

- Make up används oftast för att försköna ditt ansikte, och dölja små ”fel”. Tänk dig att ansiktet är som en ren målarduk, som du sedan bygger upp/ gör karaktär av med hjälp av make up. Med hjälp av makeup kan uppnå det mesta, man kan ju även förfula, förvränga föryngra och göra personer äldre, berättar Maria.
Arbetsdagen på en inspelning
Oftast blir en make up artist inkopplad precis innan inspelningen men bäst är naturligtvis om det finns möjligheter till förberedelser. En enkel make up kan ta 10 minuter medan en maskering kan ta ca. 3 timmar.
- Arbetsdagarna börjar med att man kommer till inspelningsplatsen i god tid. Hälsar på alla och uppdaterar sig om läget med regissören, filmteamet och artisterna. Efter att alla har blivit sminkade följer jag med på inspelningen och brukar titta i kameran för att se att allt ser bra ut. Jag har alltid extra grejer med mig som kan tänka sig behöva användas vid påbättring av sminket mellan tagningarna. Det kan bli flera omtagningar och det gäller att finnas till hands.

Maria understryker att du själv din egen expert måste veta vilka uppgifter du klarar av att göra. Att ha en tidsplan, som du kan hålla, är mycket viktigt.
Några tips
1) Kolla upp olika skolor noggrant, och var kräsen! Besök några olika skolor, och prata gärna med gamla elever. Helst elever som inte har någon anknytning till skolan längre och inte elever som jobbar på skolan.

2) Kolla om du får sitta modell på några olika lektioner. Då har du chans att bedöma både lärarna och arbetssättet.

3)Låt inte priset avgöra vilken utbildning du väljer.

4)Om du planerar att starta eget företag; gör det INNAN du går utbildningen, då kan du nämligen ta kursavgiften som kostnad i företaget och dra av momsen.
Skaffa erfarenhet men bli inte utnyttjad
En annan sak som jag ska passa på att ta upp är att det är vanligt att man blir utnyttjad när man är nyutbildad. Du erbjuds ofta att jobba gratis för att ”få in en fot” och ”få erfarenhet”. Det är förvisso jättebra med arbetserfarenhet, men passa dig så att det inte sätts i system. Du måste hitta en balansgång att gå så att du får den erfarenhet och de kontakter du behöver, utan att sänka värdet på dina kunskaper.

Vallentuna 2010-02-05

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Skådespelare
Annah
Festtjej

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

-Why do you want to carry a gun?
-To shoot people with, sweetheart.

Police inspector och John Garfield (The fallen Sparrow -43)© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict