Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Musikalartisterna som började med film

Musikalartisterna som började med film
Johanna Hedberg och Frida Thelin är musikalartisterna som började med film för att fylla tomrummet de upplever finns i filmbranschen. Nu har de fått Sandrews långfilmsstipendium.

Don´t grow up it´s a trap
Johanna Hedberg och Frida Thelin driver varumärket Tanja och Vera. Det vill bryta sig loss från stressen och pressen i dagens samhälle och istället se livet genom ett barns ögon, samtidigt som de tar upp ämnen som är obekväma att prata om.

- Vår första kortfilm ”Family Pack” handlade om att inte känna sig hemma i sin egen familj. Vi älskar tragikomik och tror att det är det bästa sättet att ta sig till viktiga ämnen. Vi valde att använda Tanja och Vera som våra alter egon för att vi i grunden är skådespelare, berättar Johanna.

Tanja och Vera gör ofta tvärtemot vad som förväntas av kvinnor i 30års åldern, och de tycker att det finns ett stort behov på marknaden för omogna kvinnor som tar för sig.

- Vi har jobbat mycket utifrån uttrycken ”Fake it till you make it” och ”Don´t grow up it´s a trap”. Eftersom vi bor tillsammans har vi ägnat hundratals timmar åt att hitta nyckeln till att komma in i branschen. Vi åkte runt på filmfestivaler som Berlin och Cannes för att förstå hur branschen fungerar och märkte snabbt att man var tvungen att utmärka sig med ett projekt för att vara intressant.

Johanna och Frida bestämde sig för att göra en dokumentär i Cannes om människor som är rädda för att bli vuxna. Projektet blev lyckat och de fick på så sätt kontakt med producenter som kunde hjälpa dem med nästa steg. De fick Johanna och Frida att förstå vad som är deras styrka som duo och att deras olikheter som personer gjorde dem intressanta.

- Med vårt Instagramkonto @tanjaochvera visar vi upp två omogna kvinnor som gör film på ett befriande och barnsligt sätt. Vår första kortfilm ”Family Pack” vann Publikens pris på Frame filmfestival.
Allt tillsammans, manus regi och skådespeleri
Johanna och Frida gör allt tillsammans och de känner varandra så väl att de ibland läser varandras tankar. De har testat att dela kontor med andra i branschen, jobba på cafeer, men bäst trivs de under press och med produktioner de inte riktigt känner sig säkra i.

- Vi har ringt samtal och spontant knackat på dörren hos flera produktionsbolag. Vi började med Colin Nutley och plötsligt hade vi ett väldigt trevlig möte som ledde till frågan ”Kan ni skicka över ett manus?”. Just då hade vi inget, men det löste vi ganska snabbt. Ju mer man vågar, ju mer vinner man. När vi ringer de viktiga samtalen känner vi mycket på dagsformen, den som mår bäst får ringa. Vi mår inte alltid så bra och det har varit mycket nej, det viktiga är att ALDRIG ge upp.

Det var nyfikenheten som fick Johanna och Frida att lämna musikalen för filmbranschen. De upptäckte också skrivandet och hur härligt en historia kan presenteras med film. Nu är det dags att ta steget över till långfilm.

- Vi drömmer om att kunna jobba med ett team under en lång period och nå ut till så många som möjligt. När vi gjorde kortfilmer har det bara varit vi två som regisserat, skrivit och spelat framför kameran. Vi vill helt enkelt bli ett större team. Komiskt nog ska vår första långfilm handla om just det, att hitta sitt team.
Från kortfilm till långfilm
Att få Sandrews långfilmsstipendium innebär att Johanna och Frida kommer få tid till att fokusera på skrivandet, självförtroendet blir bättre och förhoppningsvis blir det även lättare att hitta rätt producent för filmen. Vad behöver man som filmare tänka på när man söker stipendiet?

- Ha en bra idé som är genomarbetad och visa att du har gett allt för att få igenom den. Vi gjorde mycket research inför ansökan. Filmen ”Fjärde gången gillt” handlar om supporterkulturen och hur vi fungerar i team. För att vårt skrivande ska bli trovärdigt, har vi under en tid själva gått med i en Hockeyklack för att känna känslan och porträttera medlemmarna.

Klimatet är överlag hårt för alla filmarbetare i branschen, och de har inte upplevt att det har varit enklare eller svårare för att de är kvinnor.

- Däremot tycker många att det är intressant att vi är en så stark duo och vi får ofta höra att vi beter oss som män. Det sistnämnda tar vi inte som en komplimang.

Förutom att skriva sin första långfilm ska Johanna och Frida under våren fortsätta med sin dokumentär om supporterkulturen och ge sig in i reklambranschen.

- Vi fick nyligen reda på att vi ska skriva, regissera och skådespela i en stor reklamsatsning på 8 humoravsnitt. Där kommer Tanja och Vera spela gravida, avslutar Johanna.

Vallentuna 2017-02-27

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Greed is for amateurs. Disorder, chaos, anarchy: now that's fun!

The Crow, 1994© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict