Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Missa inte detta i ditt CV

Missa inte detta i ditt CV
Så sent som i veckan fick jag ett mail från en medlem som tyckte att Filmcafe.se var en krånglig sida eftersom han behövde skapa ett CV och fylla i uppgifter. Det är lite så idag, att det ska gå fort, men Fimcafe.se är en mycket seriös sajt som tar uppdraget på allvar. Tro aldrig annat.

Tänk som en rollbesättare
Att skriva ett bra CV är inte nödvändigtvis samma sak som att lista allt du någonsin gjort. Medan du tror att en lång lista kan visa upp en bredd inom olika genres kan det också betyda att du inte kan se som en rollbesättare och visa upp det de faktiskt letar efter. Skådespelare skriver ofta ett CV för att visa upp vad de tror är deras bästa sida: i farten, olika typer av projekt, massor av förmågor. Men om du castar ett projekt vill du kunna avgöra om en skådespelare passar in i det pussel du som rollbesättare försöker lägga. De söker ett CV som beskriver att du är perfekt för just DET jobbet.

Rollbesättare behöver bli försäkrade om tre saker innan de kallar dig till en audition:

1. att du har rätt utseende
2. rätt typ av särskilda färdigheter
3. lämplig erfarenhet

Innan du anmäler intresse för ett jobb behöver du fråga dig själv om ditt CV passar in i det pussel rollbesättaren lägger. Försök att titta på det ur ett objektivt perspektiv och fråga dig själv vilket problem du skulle kunna lösa åt en rollbesättare. Om det inte löser en rollbesättares behov, justera ditt CV så att det passar in i pusslet, så länge du inte överdriver. Ditt CV behöver tala för sig själv eftersom du inte kan vara med och guida rollbesättaren genom alla dina meriter. Rollbesättare har inte den tiden.

Du kan inte vänta på att någon ska ta kontakt med dig. Du behöver vara aktiv om du vill komma någon vart i branschen. Uppdatera ditt CV, byt ut bilder och justera det för olika roller du söker. För varje gång du gjort ändringar i ditt CV listas du även högre i sökverktygen rollbesättare använder då de söker direkt på sajten.
Särskilda talanger
En rollbesättare vaknar inte en morgon och tänker: kanske skulle man ta och casta en film! Det är en process de kan ha varit involverade i flera månader, kanske år. De har hunnit tänka på karaktärerna, levt med dem, ganska länge. De söker ibland ett CV som placerar dig i ett redan etablerat sammanhang. Tänkt dig att de söker en särskilt skicklig skateboardåkare, då behöver den särskilda talangen vara preciserad i ditt CV.

Som sagt, vi frågar aldrig om någon onödig information i ditt CV. Vi frågar endast efter sådant som maximerar dina chanser att få så många jobb som möjligt. Om du är som många skådespelare, kan avdelningen “om dig” och “särskilda talanger” verka lite löjlig. Jag menar, vad i helsike ska man skriva där? Jag har roat mig med att titta igenom flera CV:s på sajten och många fyller i avsnittet på ett av två följande sätt: vissa har knappt med något alls, medan andra överdriver vad de kan göra. Överdriver du kan du tvärtom framstå som oseriös när du faktiskt inte kan gå på styltor, spela en ukulele samtidigt som du ståuppar på franska. Kanske känner du dig tvingad att fylla i sådant som du faktiskt inte behärskar? Nog provade du att steppa några lektioner i högstadiet, men det är inte sådant som ska vara med här.

Så vad ska en skådespelare göra? Ta en kurs i hur man spelar ukulele? Absolut, om du har tid över och verkligen är intresserad av det! Men till att börja med gör du dig själv en stor tjänst genom att:

1. Fylla i sektionen särskilda talanger. Den är mycket viktig.
2. Bara ha med sådant du verkligen behärskar och som får dig att sticka ut ur mängden.

Har du någonsin blivit inringd på grund av en särskild talang? Jag vill verkligen höra om din erfarenhet i kommentarsfältet här nedan!

Vallentuna 2017-08-29

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. Tänk som en rollbesättare
  2. Särskilda talanger

Betygsätt

 3 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Ma, I love the Virgin too, but she didn't go to law school.

American Family, 2002© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict