Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Mousse tävlar i USA

Mousse tävlar i USA
John Hellberg är medlem på Filmcafe.se och tävlar nu med kortfilmen ”Mousse” i årets filmfestival South By Southwest (SXSW) i Austin, Texas som går av stapeln den 8-16 mars. En stor del av skådespelarna kommer från Filmcafe.se.

Släng dig i brunnen korsas med filmen Dog day afternoon?
Idén till Mousse kom till John då efter en hemmafest hos en nära vän. Då de städade upp efter nattens äventyr repriserades ett gammalt avsnitt av underhållningsprogrammet ”Släng dig i brunnen” på TV:n. För de som inte känner till programmet så går det ut på att ett gäng komiker står och dricker öl i en bar och drar roliga historier för varandra och andra bargäster.

- De har försökt skapa en känsla av att ”slå ihjäl tid” genom programmet och det var just detta som fick igång mina tankar, berättar John. Vad händer om du korsar Släng dig i brunnen med filmen Dog day afternoon?

De som har arbetat med filmen har olika inspirationskällor, på gott och ont. John inspireras bland annat av Brakfesten, Sånger från andra våningen och partier från Emir Kusturicas bästa prylar. Samtidigt är en av styrkorna med Mousse just det referenslösa.

- Vi har jobbat mycket med att lösgöra oss från för tydliga referenser och att hamna i en viss genre. Mousse är Mousse, förklarar han.

Filmens titel syftar på huvudkaraktärens förnamn. Namnet Mousse har han fått av två anledningar; dels är han känd för sin goda chokladmousse, dels är ordet ”mousse” en något nedvärderande fransk slang för den lägst stående bland besättningen på en båt.
Ekonomiskt stöd men enkel teknik
När John tillsammans med producenterna hade kommit överens om att filma, fick de väldigt bråttom då sommaren led mot höst. På en månad hade producenterna från Autoboys dragit in tillräckligt mycket pengar från näringslivet för att kunna kliva på inspelning.

- Med större delen av filmen inspelad sökte vi produktionsstöd av Svenska Filminstitutet och erhöll detta. Med stödet kunde vi sedan slutföra inspelningen och det tunga efterarbetet, berättar han.

Filmen spelades in med en Canon 5D-kamera med axelrigg. De var begränsade av budgeten men lade ner mycket energi på att hitta rätt inspelningsplatser och på scenografi samt rekvisita.
Kamp mot tiden
Teamet kämpade med näbbar och klor för att skjuta klart filmen innan första snön skulle falla. I slutet av september var det riktigt kallt och filmen skulle utspela sig i trettiogradig värme. ?

- En av skådespelarna ifrågasätter plötsligt varför han ska behöva säga om sin replik fler gånger och när jag försöker beskriva fenomenet med olika kameravinklar faller den första nysnön över mitt huttrande team. I det läget funderade jag på att slänga mig på cykeln till öppenpsyket, förklarar John.

Filmen har tagit drygt två år att slutföra och samtliga steg i produktionen har varit en enorm prövning för John och hela teamet.

- Det som har utvecklat mig mest under arbetet med Mousse är tveklöst den stora casten. Många av scenerna innefattade sju skådespelare eller fler i samma scen. Att hantera så många skådespelare på en gång har varit utvecklande och till stor hjälp var Filmcafe.se där vi hittade nästan alla. Språket var också ett lärorikt bekymmer, men jag hade mig själv att skylla för att halva filmens dialog var på franska å andra sidan.
Festivalframgångar utomlands men svalt intresse i Sverige?
I första hand satsar John och filmens producenter på festivaler och sedan hoppas de på TV. De har blivit antagna på en rad festivaler i USA och Europa. Närmast väntar den prestigefyllda SXSW South by Southwest i Austin, en festival som av många anses som en av de bästa i världen, inte minst amerikanerna som rankar den som nummer två efter Sundance.

- Vi åker självklart över och representerar Mousse på plats. Igår fick vi reda på att vi har vunnit ett fint pris på en anrik festival utomlands, men det är inte officiellt ännu. Vi har dessutom fått erbjudande om distribution från ett antal amerikanska distributörer och kommer inom kort att ta ställning till dessa. Det känns som om det lossnat rejält på festivalerna utomlands, men hemma i Sverige väntar vi fortfarande på en första visning.

John och hans team har ett antal långfilmsprojekt under utveckling i olika stadier.

- Just nu känns det som ett lyxproblem att välja mellan olika historier som man är ivrig att få berätta, men sedan kommer ju verkligheten med finansiering. Med Mousse har vi bevisat vad vi kan göra med en liten budget, avslutar han.

Vallentuna 2013-03-14

Relaterade artiklar

Betygsätt

 3 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Patrik A
Polis
Skådespelare
Jean-Paul
Besättningsman, m. rep
Jonas
Sigge - polis
Marienette
Maggan
Stéphane
Mousse (på franska)
Statist
Andreas
Publik med Frankrikes
Birgitta
Demonstrant med Fransk
Christina
Åskådare
Elisabeth
Flaggviftare
Emil
Åskådare
Fanny
Åskådare
Göran
Demonstration
Helena
Publik
Inga-Britt
Ingrid
Åskådare
Jan
En av flera i en tobak
Joakim
ung man i folkmassa
Lovis
Statist
Magnus
Åskådare
Maj-Lis
Folksamling
Michael
Åskådare i folkmassa
Michelle
Åskådare i folksamling
Monica
Platin
Sörjande folkmassa
Tommy
Spelare/Åskådare
Digitala effekter/ Compositing
Jacqueline

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Do you know why you're afraid when you're alone? I do. I do.

Sjätte sinnet© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict