Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

TOLV:24FILM gör egen DVD!

TOLV:24FILM gör egen DVD!

Förra året svällde den svenska DVD-marknaden med hundra procent. Så kallad "hemmabio" har gått från att vara en vansinnig investering bland obotliga teknikdårar till ett vanligt inslag i Svenssons vardagsrum. Filmen har blivit ett samlarobjekt i bokhyllan. Nu har även ideella föreningar som TOLV:24FILM möjlighet att göra egna DVD-filmer till rimliga kostnader och konkurrera om platsen i samlarhyllan.


Hela produktionskedjan är viktig

Henrik Pilerud en av medlemmarna i den ideella föreningen TOLV:24FILM som är verksam i huvudsak i Västmanland och Stockholm. Han förklarar att de gör filmer som de vill att folk ska se och poängterar att de koncentrerar sig på hela produktionskedjan där även marknadsföring och distribution ingår. De har valt att distribuera filmerna på DVD för att filmerna ska vara enkla hitta, slippa spola fram till, och för att de får en högre bild- och ljudkvalitet. Hur har ni gjort DVD:n?

-Vi har kodat filmerna och byggt menyerna själva, och sedan levererat en masterskiva för duplicering. Pressande skivor alltså. Inte hembrända. Detsamma gäller tryck för skiva och omslag, vi har levererat ett digitalt original, som tryckts upp. Vi har anlitat DCM (www.dcm.se) för pressning av skivorna, och tryck av omslag.

Produkten är finansierad av ideellt arbete

Den färdiga DVD:n blev som det var planerat med undantag för de små extrafilmer de valde att ta med. De är mest som en liten bonus och nämns inte på omslagets framsida, förklarar Henrik. Produktionen är finansierad genom bidrag och deras eget ideella arbete.

-Kostnaden för att pressa 500 skivor, inklusive boxar och tryckta omslag kostade ungefär 20 000kr, vilket ger 40 kr per styck. Hade vi valt att göra färre hade priset per styck blivit betydligt högre. Resultatet blev vad vi hade tänkt oss, det enda problem vi stött på är att den inte går att spela i vissa mjukvaruspelare i datorer. Framförallt på Mac. Så jag rekommenderar att man gör så mycket tester som möjligt innan man skickar på duplicering. Vi vet att den fungerar i Playstation 2.

Går man inte att hitta, finns man inte

TOLV:24 är duktiga på att marknadsföra sig och har en välproducerad hemsida (www.tolv24.com), snygga omslag och nu en DVD. När man är en oberoende filmförening kan det vara svårt att hinna med hela produktionskedjan. Tillexempel det som är viktigast, nämligen filmen. Fokuserar ni er mer på det kommersiella eller koncentrerar ni er lika mycket på innehållet i filmerna?

-Vi koncentrerar oss på hela processen, det är det enda sättet som finns. Man kan inte strunta i någon del. Hemsidan är till för att marknadsföra oss och våra filmer. Vi vill att andra som är intresserade av att skapa ska hitta oss, för samarbeten. Och för att de som är intresserade av att se våra filmer, ska ha en möjlighet att nå oss. Går man inte att hitta, ja, då finns man faktiskt inte. Henrik berättar vidare att de ska fortsätta distribuera sina filmer.

- Självklart. De gör ju ingen nytta i att ligga i en byrålåda. Att göra film handlar ju dels om skapandet, och det lärorika i det. Och dels om spridandet. Det vore ju väldigt behagligt, såklart, om ett professionellt distributionsbolag, en TV-kanal eller motsvarande spred ens filmer åt en.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad blir nästa filmprojekt?

-Vi arbetar just nu på TOLV:24FILMs sjunde kortfilm Molly i Världen. Det är mitt fjärde stora kortfilmsprojekt och det är mer än dubbelt så stort som något tidigare TOLV:24FILM-projekt. Flera skådespelare kommer från Filmcafé™ (Yohanna Idha, Maud Sjögren, Sofie Norman, Emelie Lindberg)!

Fler DVD-produktioner att uppmärksamma
<p>Dvd:n har framför allt ersatt videon, precis som cd-skivorna trängde bort kassettbanden. Som exempel på andra oberoende dvd-produktioner tipsar vi om:</p><p>1. Paradiso är en webbplats där vem som helst kan bli medlem och därmed få tillgång till ett drygt hundratal svenska independentfilmer. Man kan även prenumerera på en DVD som kommer ut varannan månad, späckad med nya filmer (<a class=”brodtext” href=”http://www.paradiso.se” target=”_blank”>www.paradiso.se</a>).</p><p>2. <a class=”brodtext” href=”#” onClick=”window.opener.location.href=’/cv/cv_filmarbetare.asp?more_info=68656’”>Nicolas Debot</a> har på sitt distributionsbolag Njutafilms gett ut <i>2X3 = TVÅ KORTFILMSTRILOGIER PÅ EN DVD</i> och Johannes Runeborgs <i>Elaka Rune och sune </i>i den nya kollektionen SubSverige (<a class=”brodtext” href=”http://www.njutafilms.nu” target=”_blank”>www.njutafilms.nu</a>).</p>

Vallentuna 2003-11-28

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Att Tom Cruise bar solglasögon av märket Ray Ban i "Rain man" (1988) ökade försäljningen av just den modellen med 15%.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict