Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Ibrahim slåss mot stereotyper

Ibrahim slåss mot stereotyper
Att vara en av få afrosvenska manliga teaterskådespelare motiverade Ibrahim Faal att gå på en manusförfattarutbildning för att ge plats åt nya berättelser.

En av få afro-svenska skådespelare
Ibrahim Faal är en av få afro-svenska skådespelare i Sverige och ibland känner han sig blyg eller malplacerad i mer elitistiska teatersammanhang. Inom svensk film är det ovanligt med afrosvenska karaktärer men inom reklambranschen är det bättre och mer inkluderande berättar han. Att vara en av få afrosvenska manliga teaterskådespelare motiverade Ibrahim Faal att gå på en manusförfattarutbildning för att ge plats åt nya berättelser.

– Jag vill utmana de stereotyper som i dag dominerar på film, och berätta historier som inte hittills har berättats.
Bästa teaterupplevelsen hittills
Ibrahim Faal har våren 2015 turnerat med Regionteater Väst med klassrumsföreställningen Fågelvägen till vintergatan. Han har även varit verksam som ståuppkomiker och har bland annat medverkat i humorserien Ballar av stål på Kanal 5. Just nu är Ibrahim Faal aktuell som skådespelare i The Misfits på Backa Teater, som han beskriver som sin bästa teaterupplevelse hittills.

– Vi spelar på svenska men allt är textat på engelska och italienska, förklarar Ibbe. Publiken uppskattade inte minst den djupt obehagliga scen i pjäsen som utspelar sig bland mexikanska vattensalamandrar i ett akvarium, förklarar han för GP.

Föreställningen tar avstamp i Backateaterns egen historia, och växer till en gestaltning av utanförskap.
Bioaktuell och egen kortfilm på G
Just nu har Ibbe en liten roll som motståndsman i Stefan Jarls kommande film Aftonland med Henrik Norlén och Ewa Röse. Ett drama regissören själv beskriver som en poetisk krigsfilm i en värld som liknar Sverige och handlar om en familj vars värld förändras. ”En familj, några mil från en stad. En vägspärr. Och så är ingenting som vanligt”, skriver Svenska filminstitutet om handlingen.

– Händelserna berättas ur pojkens perspektiv. Byn kunde varit var som helst i världen, filmen är på så sätt politisk och berör världsproblemen, förklarar Ibrahim.

Ibbe har nyligen också jobbat intensivt och ideellt med filmen om John Hron som vi skrivit om på Filmcafe.se tidigare. Där har han varit både casting- och statistansvarig. I mitten av december drar dessutom inspelningen av hans egen novellfilm Vem fan är du? igång i Göteborg.

– En normbrytande kortfilm där jag även är manusförfattare och producent. Där berättar jag om psykologistuderande Carina, 50 plus, som är en player, ligger runt med män fast hon samtidigt har en väldigt låg tilltro till det manliga släktet, avslutar han

Vallentuna 2016-11-27

Betygsätt

 3 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

När Robin Williams skulle provspela för rollen som Mork i tv-serien "Mork & Mindy" (1978) bad seriens skapare honom att sätta sig ner, varpå Robin genast ställde sig på huvudet på stolen. Kommentaren till att han fick rollen var: "Du är den enda utomjording som har provspelat."© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict