Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

I am Reva, en film om att inte glömma

I am Reva, en film om att inte glömma
Naures Sager har i hela sitt liv varit i kontakt med flyktingfrågor och har länge irriterat sig på medias skildring av papperslösa flyktingar. Som flitig användare av Filmcafe.se såg han möjligheten att göra en film om ämnet.

En obehaglig jakt
Syftet med Stockholms­polisens projekt “Reva” var att avvisa fler papperslösa flyktingar. Jakten i tunnelbanan fick aktivister att tala om Gestapofasoner och konsekvenserna blev många. Barn som kissade på sig när de såg en polisbil, en cancersjuk person som missade två läkarbehandlingar av rädsla för att gå ut, människor som valde att gå långa sträckor i stället för att åka tunnelbanan.

- Att vara papperslös anser jag vara ett av de allra största samhällsproblemen vi har just nu i Europa. Det finns en otrolig sorg i ämnet som även blev drivkraften för arbetet, förklarar Naures.

För Naures är ambitionen att skildra en annan sida av samhället än den vi är vana att se. Han har porträtterat papperslösa personer som vägrar vara i någon slags beroendeställning.

- Jag har visat personer som ifrågasätter beslut och som inte låter sig behandlas som offer. Och jag har valt att använda mig av vackra miljöer och personer för att slippa en vi-och-dom känsla, berättar han.

Stöd från resurscentrum
Naures fick ihop 100000 kronor från olika finansiärer som FilmCloud och KulturUngdom, men resten kom ur egen ficka. Alla som arbetar framför och bakom kameran har ställt upp ideellt och sponsring kom från t.ex. Kameraten och Ljud- och bildmedia.

- Det var en oerhört kämpig produktion. Alla slet som galningar med en gemensam vision. Varenda teammedlem och skådespelare var på sitt håll väldigt insatt i problematiken. För vissa var det ett oerhört påfrestande arbete och jag vet att några av teammedlemmarna mer eller mindre fick psykbryt, förklarar han.

Filmen har två parallella historier om papperslösa flyktingar. Den första historien handlar om Rami och en av de obekväma situationer han dagligen genomlider. Den andra historien handlar om Reva och hennes son Loei. De har fortfarande inte blivit garanterade asyl trots att det gått sex år. De verkar leva ett vanligt svensk liv, men verkligheten är en helt annan.

- Det finns så många röster därute som aldrig blir hörda och genom Filmcafe får alla en chans och en möjlighet att träffa andra och göra produktioner ihop.
Svårt att nå ut
I am Reva har visats på Göteborgs filmfestival och Film Market på Palm Springs Shortfest, men utöver det har den fått avslag från flera festivaler. Från SVT fick Naures svaret att den var viktig, finstämd och hade bra rollprestationer men trots det inte skulle visas. Han fick ingen förklaring till beslutet.

Även om filmen ännu inte visats på så många ställen är den fortfarande ett starkt statement på att hetsjakten aldrig kommer att glömmas.

Nu jobbar Naures på sin nya film som ska vara en galen och absurd svart komedi.

- Jag har valt att blogga om filmprocessen på blogg.djungeltrumman.se/naures samt kommer att göra uppdateringar på min hemsida theuneven.com, hälsar han.

Vallentuna 2014-08-20

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. En obehaglig jakt
  2. Stöd från resurscentrum
  3. Svårt att nå ut

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Adian
Huvudkaraktärl- Loei
Skådespelare
Adian
Huvudkaraktärl- Loei
Anna Mercedes
Johanna (biroll)
Leila
Mormor vid dop
Maria
Anja
Mergim
Rami
Rikard
Edvin
Robert
Erik, Pappan på dop
Statist
Adian
Huvudkaraktärl- Loei
Alexandra
Dopgäst
Andreas
Familjemedlem
Atli Freyr
Dopgäst
Disa Ros (Dísa Rós)
Dopgäst
Elfa Sol (Elfa Sól)
kyrkobesökare
Erna
Gäst vid barndop i en
Filippa
Florence
Fredrik
Polis
Henrietta
Cafégäst
Jasmine
Statist, gågata
Joel
Guest at baptize
Josefin
Dopgäst
Katarina
Polis
Lovisa
Universitets-tjej
Madeleine
Gäst på kyrkodop
Malake
Vän till brudparet
Marie
Kyrkobesökare
Martin
affärsman
Nora
Oliver
Kille som blir fotogra
Sara
café gäst
Staffan
kyrkobesökare
Susanne
Dop gäst
Viggo
Gäst i kyrkan
Vilma
Dopgäst
FAD
Fredrik
Kompositör
Andreas
Ljuddesign
Fredrik
Ljudtekniker
Fredrik
Produktionsassistent
Katarina
Produktionskoordinator
Linda
Regissör
Naures
Övrigt/ Ej specifiserat
Furat
Manusutvecklare

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Bond har sänts som en radiopjäs, baserad på romanen ”Moonraker”, i Sydafrika 1956. I denna gestaltades Bond av Bob Holness.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict