Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Huvudroll efter egen skola

Huvudroll efter egen skola
Iiro Panula har varit medlem på Filmcafe.se i två år. Förra hösten gjorde han sin fjärde finska långfilm och fick gestalta regissören, Tuukka Temonen.

Förberedde provfilmningen noga
Filmen heter ”Teit meistä kauniin” och hade premiär nu i sommar. Filmen handlar om det omåttligt populära bandet “Apulanta” som slagit många branschrekord i Finland de senaste 25 åren och berättar om de första åren innan det stora genombrottet. Regissören var själv en av bandmedlemmarna i början av karriären och gör nu en dramatisering av de första åren.

Iiro blev uppvaktad av filmens producent, Olga Temonen, efter att hon sett en tidigare långfilm han hade huvudrollen i. Iiro blev både glad och överaskad då han varit rädd att bli bortglömd i Finland efter flytten till Sverige. Hon var tydlig med att de inte hittad någon person som kändes perfekt för rollen men ville “chansa” med honom, problemet nu var att Iiro bodde i fel land.

- Efter en vecka hade jag lyckats övertala henne att göra provfilmningen hemifrån Sverige, där min sambo fick hjälpa mig och filmade med en mobiltelefon.

Nu hade Iiro fått sin chans och bestämde sig för att jobba hårt för att få rollen. Han bad att få läsa hela manuset innan nästa provfilmning i Finland och började studera sin karaktär efter att ha läst de 200 sidorna. Totalt skulle Iiro medverka i 55 scener och han gjorde både en analys av rollen och filmen i stort. Förberedelserna lönade sig och han blev erbjuden rollen.
Lärde sig att åka skateboard och började röka
Iiro fick snart veta att han skulle spela bas, åka skateboard och dessutom röka i filmen, allt för att kunna gestalta den unga regissören som punkrockare. Han hade fyra månader på sig att öva in allt innan inspelningen skulle starta.

- Jag kunde redan åka skateboard, men jag hade aldrig rökt eller spelat bas. Jag bestämde mig för att börja röka en vecka innan inspelning och fortsätta de sex veckor som inspelningen pågick. Jag kände att jag måste göra så för att nå mitt mål och bli så trovärdig som möjligt.

Iiro var så noga med sin karaktär att han även övade in de svårare skateboardscenerna som en stuntman annars hade tagit hand om. Det betydde att han behövde bli ännu bättre än han redan var och att bryta ett ben under inspelningen var naturligtvis otänkbart. Att spela bas lärde han sig från början med att stämma instrumentet och sedan gå kurser vi Internet.

- Detta var mycket jobbigare än jag hade tänkt mig. Vi fick en lista över låtar vi behövde lära oss, och alla låtar var “oldschool punk-rock”.

Det hjälpte att filmen spelade in i kronologisk ordning eftersom hann blev bättre och bättre på att spela desto längre in i filmen han kom, precis som regissören hade blivit bättre med tiden.
Skadad efter bara en vecka
Efter bara en vecka var Iiro nära att bli allvarligt skadad. Det var en stor scen med 100 statister, en brinnande kiosk och skådespelare som skulle slåss. I slutet av scenen skulle Iiro bli nedbrottad av två poliser och omhändertagen.

- Det var två riktiga poliser som tyckte det var onädigt med repetition eftersom de visste hur de skulle agera. Så började vi vår kamp och jag var full med adrenalin efter de tidigare scenerna. Den större polisen fick tag på mina händer och vi föll i asfalten, på min panna.

Som tur var klarade Iiro sig utan större skador och det fina blåmärket gick att gömma under hår och luva.

När Iiro flyttat till Sverige började han följa Joel Kinnamans karriär och blev mycket imponerad av både honom som person och hur långt han tagit sin karriär.

- Jag är helt säkert att hans väg till Hollywood kommer inspirera många som drömmer om att bli skådespelare. Kinnaman visar att allting är möjligt om man har tålamod och är duktig.
Examensarbetet på sin egen skola
Då Iiro flyttade till Sverige prioriterade han de möjligheter till filmjobb som dök upp. Eftersom han inte lyckades komma in på någon av de skådespelarutbildningar han sökt beställde han böcker om skådespeleri istället. Han läste, såg klipp på YouTube och studerade de skådespelare han tyckte var inspirerande. Då han sedan fick huvudrollen i “Teit meistä kauniin” blev det som hans examensarbete på den utbildning han skapat åt sig själv.

- Så klart hade jag bättre och värre dagar men nu tyckte jag att man kunde lita på mig. Att jag kunde lita på mig själv.

För första gången i sitt liv kände Iiro sig som en riktig skådespelare då han äntligen haft möjligheten att förbereda sig ordentligt.

Nyligen har Iiro spelat en roll i en finsk TV-serie. Den här gången gick det lättare att få rollen då han uppmärksammats för sin roll i långfilmen. En kostym skickades hem till honom i Sverige och precis som tidigare spelade han in en scen för att visa vad han gick för. Nu ser vi med spänning framemot hans fortsatta karriär!

Vallentuna 2016-08-24

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- I'm just a sweet transvestite, from Transsexual Transylvania.

The Rocky Horror Picture Show, 1975© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict