Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Film om äldre kvinnors sexualitet vinner fint pris

Film om äldre kvinnors sexualitet vinner fint pris
Medlemmar vinner fint pris i USA om en kvinna som bestämmer sig för att bekämpa sin cancer alldeles själv.

Utmanar synen på äldre kvinnors sexuella identitet
09 : 55-11 : 05 , Ingrid Ekman , Bergsgatan 4B föddes ur en diskussion om vad det innebär att åldras som kvinna i Sverige . I filmen vill Christine Berglund och Sophie Vukovic utforska och utmana varför äldre kvinnor ofta framställs som om de förlorar sin sexuella identitet efter en viss ålder. Filmen handlar om Ingrid, som bestämt sig för att tackla sin cancersjukdom alldeles själv. Hon avskärmar sig från världen omkring henne tills en dag, då Frida knackar på hennes dörr.

- Liksom många andra unga människor i Sverige har vi erfarenhet av att jobba i hemtjänsten och var fascinerad av de situationer som arbetet skapar. Att gå in i en annan människas hem som en främling, där för att utföra dina professionella arbetsuppgifter, träffar du personer som du normalt inte skulle, förklarar Christine.

Det är en kollision av världar- den anställda och kundens, den unga och den äldre, den institutionella och den privata, där du hamnar i utrymmen och situationer som definieras av intimitet och fysisk närhet.

- När vi skrev manuset beslutade vi att fokusera på situationer som uppstår mellan kvinnor, främst eftersom vi tycker att dom är så otroligt intressanta men också för att de är fortfarande relativt outforskade inom film.
Den rörliga bilden passar oss bäst
Eftersom både Christine och Sophie har en gedigen bakgrund inom film så låg rörlig bild som uttrycksmedel dem nära om hjärtat.

- Berättelsen som växte fram kändes spännande att utforska, och eftersom vi inte hade sett en liknande situation skildrad i film kände vi oss starkt motiverade att göra det själva, berättar Christine.

Filmen är inspelad på en Arri Alexa och ekonomiskt stöd kom från Filmbasen, Ottarfonden samt Huddinge Kommun. De hittade sin producent Jessica Liander genom Filmcafe.se och de har även använt Filmcafe.se när de rollsatte två av rollerna.

- Vi inspirerades av flera filmer under utvecklingen av manuset, b la den dokumentära kortfilmen ”Kontraktet” av Lina Mannheimer (som dom nu har gjort en långfilm av).
Utvecklande projekt
Cristine Berglund tog examen från Royal Academy of Dramatic Art i London 2010 och efter att ha arbetat som skådespelare ett tag började hon utforska arbetet bakom kameran. Hon gick manuskurser och började arbeta som regiassistent innan det var dags för kortfilmsdebuten.

- Kunskapen jag fått är ovärderlig. Det har gjort mig modigare och gett mig mycket mer självförtroende som filmskapare.

Sophie Vuovic har arbetat med teater och journalistik innan hon började med film. Hon har visat flera filmer på internationella festivaler tidigare och har arbetat som regiassistent och klippare.

- Eftersom jag mest jobbar med dokumentära metoder inom film var det en utmaning för mig att jobba med att skriva manus och jobba med skådespelare för första gången. Det var extremt lärorikt och roligt, och jag har nog lärt mig att kärnan i alla filmer är nog samma - berättelsen.
Distribution via festivaler och Folkets bio
Fokus just nu är festivaler och i januari visades i filmen på Slamdance i Utah, där de även fick juryns hedersomnämnande. Motiveringen löd:

“A complex, captivating and thoughtful slice of humanity. Delicately shot, with beautiful performances from both women, the film sears itself into your emotional core and remains there for days.”

Härnäst är filmen antagen till South by Southwest i Austin, Texas - en jättestor festival med fokus på både film och musik. På hemmaplan har filmen biografdistribution genom Folkets Bios kortfilmsprogram.

Christine arbetar just nu med att utveckla sin nästa kortfilm och Sophie utvecklar två dokumentärfilmer.

Vallentuna 2015-03-26

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

-I`ve met a lot of hard-boiled eggs in my time, but you- you`re twenty minutes.

Jan Sterling till Kirk Douglas (The big Carnival -51)© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict