Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Gör det du älskar

Gör det du älskar
Om många år passerar och du endast får lite eller inget betalt för ditt kreativa arbete, betyder det att du inte är menad för arbetet och borde sluta med det helt? Betyder det att du inte har talang? Tänk om!

Gör det du älskar
Det imponerar stort på mig att se skickliga skådespelare och filmare regelbundet medverka i skolproduktioner och ideella teaterprojekt utan större ersättning, de vinner priser på filmfestivaler och får fina recensioner. De gör ett fantastiskt jobb, använder sin talang, bygger vidare på sitt CV men främst, de älskar vad de gör… men de behöver ha ett ytterligare jobb för få in pengarna som krävs för mat och hyra. Har du mage att att säga till dessa skickliga skådespelare och filmare att överge det som de älskar mest, något som bidrar till glädje i vårt samhälle, för att du personligen tycker pengar är viktigast i livet?

Jag drar mig till minnes ett samtal jag hade med Samuel Fröler och Alicia Vikander där jag frågade om deras motivation och hur man gör för att orka i branschen. De förklarade att det inte var något val för dem, om du måste skådespela, så skådespelar du, även om du inte får betalt för det. Samuel tittade på mig och sa “om jag inte får skådespela kan jag inte andas”. Är du en kämpande skådespelare kommer du antagligen få höra att om du inte får betalt för det jobb du gör är det inte ett yrke, utan en hobby, men jag tycker inte att de orden passar in när man pratar om “ett kall”. Det går helt enkelt djupare än ett yrke eller en hobby.
Många bäckar
Att vara kulturarbetare är annorlunda än de flesta tror. Du kanske jobbar med film, men på flera olika sätt för att få ihop till en heltid. Att jobba med film är inkonsekvent, även etablerade skådespelare som tjänat mycket pengar på yrket förklarar att de behöver göra andra saker för att få ihop till sin lön. De gör reklam för produkter, föreläser och investerar. Allt för att säkerställa att de har en inkomst även om de välbetalda skådespelarjobben plötsligt uteblir. Vi har skrivit flera artiklar om hur du som skådespelare kan stärka ditt varumärke och ta betalt för det jobb du gör, och alla som vill jobba professionellt med skådespeleri behöver ta det affärsmässiga delarna av yrket seriöst. Men i slutet handlar ett lyckligt liv om att du ser en mening och ett syfte med det du gör. Om du älskar det du lägger din tid på, är inte det den största framgång du kan få?

Personligen har jag jobbat med film hela mitt liv, men ibland på andra sätt än jag först trodde. Jag har varit filmlärare i nitton år, producent på eget bolag och utvecklare på Filmcafe.se. Nu ska jag pausa lärarjobbet och istället arbeta heltid som ansvarig för de rörliga medierna på en större kommunikationsavdelning. Jobbar jag med film på heltid? Ja, men på olika sätt- och jag är lycklig.
Uppmuntrar inte obetalda filmjobb
Naturligtvis ska du på en utbildning tränas i att ha en professionell karriär, knäcka koden till hur man marknadsför sig själv och hur du tar betalt, jag uppmuntrar inte obetalda filmjobb på något sätt. Men jag tycker att det går att se yrket ur ett större perspektiv. Jag uppmuntrar till att hitta alternativa sätt att tjäna pengar på så att du kan göra det du älskar mest av allt! Åtminstone i början av din karriär och så länge film är något du verkligen vill hålla på med.

Sanford Meisner (som även gett upphov till en skolaför skådespelare) sa, “Being an actor was never supposed to be about fame and money. Being an actor is a religious calling because you’ve been given the ability, the gift to inspire humanity. Life beats down and crushes our souls and theatre reminds us we have one.”

Och bli inte förvånad nu, som en konsekvens av att aldrig ge upp har vi sett många skådespelare och filmare till slut arbeta heltid med sitt hantverk. Lönen för att de fortsatta att göra det de älskar, när de kunde, så ofta som möjligt.

Vallentuna 2018-07-29

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. Gör det du älskar
  2. Många bäckar
  3. Uppmuntrar inte obetalda filmjobb

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Scenerier från filmen "Dark City", inklusive tak, byggnader och andra exteriörer, använder i "Matrix". Taken som Trinity springer över i början av filmen är samma som John Murdoch springer över i "Dark City".© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict