Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Debuterande kortfilmsskapare med framgång

Debuterande kortfilmsskapare med framgång
Vissa är mer försiktiga när de gör sin första film. Budgeten hålls låg eller så kanske de söker sig till tryggheten av en filmskola. Emil Jonsson satsade stort när han gjorde sin första kortfilm. Ett år och ett par hundratusen kronor senare ska ”Han som ville henne så väl”, en 14 minuter lång kortfilm, visas på Göteborgs Filmfestival. Friskt vågat, hälften vunnet!

Radiopjäs som inspiration
Allt började med att Emil läste en radiopjäs av sin vän Björn Boström. Den mardrömslika stämningen i texten påverkade honom starkt. Stycket påminde Emil om pjäser han tidigare läst av Stig Dagerman och han kände starkt att jag ville vara en del av denna berättelse. Idén föddes att både producera, regissera och finansiera filmen i hopp om att göra den rättvisa.

- Visst, filmen är en suggestiv thriller som handlar om en far som misstänker att hans förståndshandikappade dotter har blivit utsatt för sexuella övergrepp och konfronterar den vårdare han tror är skyldig. Därefter tar filmen några oväntade vändningar, som jag inte ska avslöja här, förklarar han.
Både regissör och skådespelare
Att både skådespela och regissera är inget Emil spontant rekommenderar. Som skådespelare behövs återhämtningen mellan tagningarna. Ska du dessutom regissera får hjärnan aldrig riktigt slappna av, förklarar han.

- Planering är A och O. Spelar du med i filmen så är det viktigt att du har en medregissör som utvärderar dig specifikt, någon du litar på. Andra saker som är viktiga är att du repeterar i god tid innan, att du kan dina repliker och har en tydlig storyboard, alternativt ett nära samarbete med din fotograf. Det är också viktigt att du känner att du har stöd från det övriga teamet.

Utmaningen låg i att ta en lång radiopjäs, där replikerna och ljudbilden är allt- och göra om den till en kortfilm där det visuella fick ta plats utan att spänningen gick förlorad.

- Det mesta i produktionen har gått smidigt. Främst tack vare ett fantastiskt team. Sen hade vi ju tur med huvudrollsinnehavaren också. Per Ragnar, som var vårt förstahandsval, bidrog med både tyngd och trovärdighet, förklarar Emil.
Teknik till kraftigt rabatterade priser
Emil hittade många av filmarbetarna genom sökfunktionen på Filmcafe.se och publicerade även ett par annonser. Mycket av tekniken fick han hyra till kraftigt rabatterade priser och de filmade med en Arri Alexa med anamorfiska linser. Filmen är klippt i Avid och är ljudlagd i ProTools.

- Vi gjorde en inställning där rälsen vi hade inte fick plats i köket och möbler stod i vägen för en åkning. Mitt fantastiska team letade då upp trästänger och byggde provisoriskt räls. Sen la de sig på golvet för att inte synas när de lyfte bort bord och stolar i tid för kameras framfart. Resultatet blev episkt. En riktig laginsats som värmde ett regissörshjärta, berättar han.
Många projekt på gång
Emil fortsätter att jobba som skådespelare men tänker nu även kombinera det arbetet med jobb som regissör och pedagog. För tillfället utvecklar han två nya kortfilmer och en långfilm, som han vill regissera.

- Som skådespelare är man ju bara en del av helheten. Man tjänar regissörens vision, men har ingen direkt kontroll över det slutgiltiga resultatet. Ibland längtar man efter den kontroll över resultatet som en bara en regissör har.

Emil kommer även att turnera runt med “Han som ville henne så väl” och hoppas på nya samarbeten.

- Vi vill att filmen ska nå så många som möjligt. Först blir det premiär på Göteborgs Filmfestival 2014. Sen satsar vi på större utländska festivaler, TV, mindre festivaler och som utskick till utvalda branschmänniskor. Lyckas vi plocka upp en distributör på vägen så skulle det ju självklart underlätta, avslutar han.

Vallentuna 2013-12-20

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Skådespelare
Emil T.
huvudroll
A-foto
Gabriel
Chaufför
Markus
FAD
Henric
Filmklippare
Christoffer
Inspelningsledare
Henric
Kostymör
Anna-Karin
Produktionsassistent
Markus
Produktionsledare
Henric
Scenograf
Anna-Karin

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- En kvinna skulle aldrig tillveka en kärnvapenbomb. De skulle tillverka ett vapen som fick dig att ha dåligt samvete ett tag.

Robin Williams© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict