Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Lite sång, lite blod, lite naket

Lite sång, lite blod, lite naket

Lågbudgetfilmens gudfader Lloyd Kaufman har varit på besök i Stockholm för att ge sin berömda föreläsning ”Make your own damn movie”. Lloyd besökte b.la. Konstfack i två dagar där han visade filmen ”Terror Firmer” och hade en workshop i effektsmink. Filmcafé var naturligtvis på plats för att ta reda på hemligheterna bakom Troma Entertainment och deras 33 år i branschen.


Inte en enda hitt

- Vi är antagligen det enda independentbolaget i filmhistorien som varit verksamma i 33  år utan att ha en enda ”hit”, skrattar Lloyd

Alla kan göra film!

Troma Team Inc. bildades 1974 av två unga juridikstuderande kompisar på ansedda Yale; Lloyd Kaufman och Michael Herz.  Ord som bäst beskriver deras filmer är sex, skräck - och skratt! Troma började sälja och de anade att deras egensinniga, fullkomligt hejdlöst effektiva genrekombinationer  var nyckeln till framgång.

Lloyd är verkligen en opretentiös och färgstark människa som alltid verkar vara på gott humör. Han är Tromas ansikte utåt och förklarar att de gör filmer som de tror på och tycker är viktiga men understryker samtidigt att det handlar om underhållning i första hand. Budgeten försöker de hålla så låg som möjligt så att företaget inte går i en konkurs med en film. Målgruppen är ungdomar.

- Min förhoppning med en föreläsning av det här slaget är att publiken ska få inspiration och förstå att filmskapande inte är omöjligt. Om jag har kunnat göra min typ av filmer  i över 30 år så kan alla göra film!

Filmarbetare i ett kollektiv

Filmarbetarna kommer från hela världen till det lilla området Buffalo i New York för att göra film med Lloyd Kaufman och Michael Herz. De bor tillsammans under inspelningen i ett litet 4- våningshus som Troma köpt efter att ha haft sitt huvudkontor i huset ända sedan 1970-talet. Det handlar om att göra oberoende film och Troma har en liten men trogen skara fans som vill att filmerna ska bli gjorda trots att många inte kan få någon lön. Lloyd använder Internet för att hitta sina skådespelare men även olika filmskolor, teaterskolor, konstskolor etc. Han understryker att det tar tid att hitta skådespelare eftersom budgeten är så låg.

- Folk tror att vi gör våra filmer mycket snabbt men även om vi inte tar oss själva på allvar så tar vi filmen på stort allvar. Det tar lång tid att hitta skådespelare eftersom vi bara kan betala huvudpersonerna en mindre summa och inte vill ha folk som slutar mitt i produktionen.

Menar du att folk vill jobba gratis på dina produktioner? Vad säger facket om dina metoder?

- Vår budget är så liten att vi inte kan använda oss av facken och det finns ingen lag i USA som säger att vi måste det.  Jag använder inte facket och gillar dem inte. När jag var medlem i director guild slutade det med att de försökte förbjuda mig att göra film!

Lloyd förklarar vidare att han gärna skulle betala alla som arbetade på hans filmer men att budgeten sällan tillåter det. Troma har däremot fungerat som en språngbräda för flera idag kända skådespelare och filmarbetare. Tarantino, Kevin Costner och skaparna av SouthPark är några exempel på personer som gjorde sina första filmer på Troma. Kaufman nobbade dock den unga Madonna – men det gick bra för henne med som kanske bekant.

Hur får du pengar till dina filmer?

Lloyd förklarar att han aldrig lärt sig språket i Hollywood och istället arbetar med investerare och finansiärer av olika slag. Många säger att de inte kan göra film för att de inte har några pengar utan att tänka på att de kanske känner folk som har pengar, förklarar Lloyd.

- Tandläkare i USA är rika och de har världens tråkigaste jobb. De vill säkert vara med på en inspelning, träffa roligt folk och få en paus från vardagen. En Tromafilm är inte en särskilt stor investering.

Vill du inte göra en film med stor budget om tillfället erbjuds?

- Jag skulle vilja göra film med lite mer pengar som jag då skulle spendera på bättre manusförfattare och skådespelare, även om vår senaste film har riktigt bra skådespelare. Filmerna görs på 35mm och den senaste filmen kostade 500000 dollar. Det är mycket pengar men med den digitala tekniken blir det billigare och då kan alla göra film.

Om du vill göra billiga filmer varför använder inte du den digitala tekniken mer?

- Det finns biografer  som visar våra filmer ibland och jag vill att Troma-fans ska kunna se dem på stor duk om det erbjuds. Det viktigaste är dock att vi kan få ut filmerna på festivaler om det finns en bra filmkopia. Dessutom tycker jag att filmerna ser snyggare ut om de gjorts på film istället för video, jag har vuxit upp med film.

De riktigt stora produktionerna är Lloud dock inte intresserad av. Anledningen är att det blir alldeles för många ”kockar på en soppa” och regissören kan inte längre sätta sin prägel på filmen.

- Jag har arbetat med film i över 40 år och har aldrig haft någon som sagt åt mig hur jag ska göra mina filmer.

Distribution och egen filmfestival

Lloyd berättar att de gör ett litet antal filmkopior av varje film för att sedan flytta runt dem mellan olika biografer i USA.

- Förutom filmfestivalerna visas inte filmerna på biografer. På festivaler som Cannes arbetar vi med ganska extrem marknadsföring som ofta slutar med att vi blir tillsagda.

Llyoyd tycker att de stora independentfestivalerna är alldeles för styrda av de stora bolagen och har därför startat en egen festival som pågår samtidigt som Sundancefestivalen.

Vad är Troma Dance-festival?

- Det är en egen filmfestival som vi arrangerar för att visa independentfilm helt gratis. Du kan anmäla din film dit om du vill. Det fina med festivalen är att alla filmer är independent och alla får visa filmerna inför en publik. Det är inte ovanligt att respekterade producenter och regissörer kommer dit för att leta efter nya tallanger.

Kyvklingzoombies i nya filmen

Den nya filmen heter Poultrygeist. Lloyd beskriver filmen som en remake av Ingmar Bergmans film "Det sjunde inseglet" men istället för liemannen har de Ron Jeremy och köttätande kycklingzoombies med indianskt påbrå i stora roller.

Tromas enorma utbud av filmer är i en liga för sig.  De är herrar på täppan med sin originella, säregna filmkonst och deras rykte har spridit sig över hela jorden. Troma är kult när den är som bäst.


Vallentuna 2007-02-09

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Skådespelare
Patty
sjöjungfru
Samuel
Den unga pojken, Dött
Statist
Julia
Spökbarn
Tuva
Dött barn
Tuva Maja
Barn, talkör

Övriga länkar


Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Leonardo Dicaprios första framträdande framför en kamera var i en reklamfilm för mjölk.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict