Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Första dagen på inspelning

Första dagen på inspelning
Oavsett om du jobbar med reklamfilm, spelfilm eller dokumentärer kan dessa tips hjälpa dig att komma igång efter sommarens lata dagar.

Tekniker
Första dagen på inspelningsplatsen är alltid lite trevande. Även om du spenderat veckor eller t.om. månader åt att planera inspelningen kan känslan av att “du inte har någon koll” smyga sig på. Så, hur kommer du igång? Hur kommer du upp på banan igen för att tänka på allt det där viktiga du tänkte på kvällen innan? Nedan kommer mina tips, som förhoppningsvis hjälper även dig.

Teknikerna nedan är sådant som fungerar för mig personligen. Om de passar även dig, gör som jag och använd punkterna nedan som en checklista! Jag använde dem senast idag på inspelningen av en kampanjfilm, otroligt ringrostig!
Utforska omgivningen
Så snart du kommit till inspelningsplatsen behöver du utforska den. Ta vara på det som gör just den inspelningsplatsen till något speciellt. Vackra miljöer, fördelaktiga platser, rekvisita och annat som du kan använda i filmen.
Tänk som en klippare
Har du någon gång klippt film vet du hur mycket man även lär sig om en inspelning i processen. Försök att tänka som en klippare när du är på plats och planera hur bilderna passar ihop? Fungerar bildavsökningen, rörelseriktiningen och kan du göra ett grafiskt montage? Kanske kan du förbereda för en läcker övergång redan när du filmar?
Skapa atmosfär
Vad är atmosfär? Jag syftar på tonen, stämningen och känslan i bilden. Du kan skapa atmosfär med hjälp av ljussättning och färger. Kanske kan du filma i soluppgång, skymning eller med rök och dimma?
Hitta nya vinklar
Om du vill skapa något som är visuellt engagerande bör du hitta engagerande perspektiv. Testa nya kameravinklar och kamerarörelser. Testa att placera kameran på en plats du inte placerat den tidigare, kanske kan du ha bilder i bilden? Våga experimentera!
Tappa inte motivationen
Det kan vara svårt att bibehålla passion och motivation för ett projekt, framförallt om det pågår länge. Men om du tappar motivationen blir samtliga punkter ovan mycket svåra att uppnå. Det är därför av yttersta vikt att du hittar metoder för att bibehålla motivationen för projektet så länge det behövs.

Hur tänker du de första dagarna på en inspelningsplats för att bli varm i kläderna? Hur tänker du för att hitta engagerande vinklar? Hjälp varandra och låt oss veta i kommentarerna nedan!

Vallentuna 2018-08-28

Betygsätt

 1 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

När Korben Dallas vaknar, i filmen "Femte Elementet", kan dagens datum ses på väggen: 18 mars, 2263. 18 mars är regissörens Luc Besson's födelsedag (en dag före Bruce Willis).© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict