Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Lyckas med Self Tapes

Lyckas med Self Tapes
Välkommen till 2017, då skådespelare behöver vara på topp hela tiden. Dels ur ett kreativt perspektiv men även ur ett tekniskt där du behöver ha koll på kamerateknik. Välkommen till en tid då du förväntas spela in din egen audition.

Fokusera på jobbet
När en rollbesättare, producent eller regissör tittar på en inspelad audition får de en mycket detaljerad bild av dig som skådespelare. Allt som händer- eller inte händer- syns. Skådespelaren behöver arbeta på ett mycket specifikt och personligt sätt och en bra inspelning liknar enligt flera rollbesättare ett intimt samtal. Prestationen behöver fånga tittarens uppmärksamhet, sudda ut glappet som tekniken lätt skapar och få tittaren att uppleva det som att du är i samma rum som dem.

Tekniken tar lätt över och får skådespelaren att fokusera på fel saker. Bildkompositionen, kvaliteten på bilden m.m. får inte ta fokuset från prestationen. Tänk på att det är en audition för en roll!

Här kommer två viktiga saker att tänka på så att din nästa audition inte bara lever upp till de tekniska aspekterna utan även kan ge dig jobbet!
Lyssna
Film och TV handlar främst om rörliga bilder, och ingen bild är mer tilltalande än skådespelarens ansikte. De flesta av er har säkert upplevt den underliga känslan då ni varit med i en dialogscen och upptäckt att nästan alla repliker är utanför bild. Det viktiga i en scen är sällan repliker utan tvärt om reaktionen på att någon säger något. Av den anledningen är bilderna där ni lyssnar och reagerar på repliker något regissörer och rollbesättare tittar efter extra noga. Ditt ansiktsuttryck och det som händer bakom dina ögon är minst lika viktigt som de repliker du ska läsa. Ta tiden att bekanta dig med materialet du ska provfilma så att du får en relation till det och en kontakt med karaktären du samtalar med. Då har du gett kameran en chans att fånga din riktiga potential och det kommer bli svårare att neka dig jobbet.
Lugnet
När du har en audition framför en kamera är det viktigt att du är avslappnat och kan jobba med de lugna partierna i scenen. Det är skillnad på att vara lugn och avslappnat i jämförelse med stel. Erfarna skådespelare jobbar mycket med lugnet i scenen, de har utforskat sina fysiska och emotionella egenskaper och kan hitta en bra balans så att även de lugna partierna i en scen har mycket energi.

När du förbereder dig kan det vara bra röra sig så mycket som möjligt och använda kroppen för att uttrycka känslor. När de finns i din kropp och hjärta rinner energin genom dig och du kan använda dig av lugnet i scenen men ändå stå ut i scenen.

En inspelad audition är det yttersta testet av hur skicklig du är som skådespelare. Om du berättar sanningen på det mest intressanta och medryckande sätt du kan, kommer din karaktär att upplevas som en flerdimensionell person. Om du dessutom är en bra lyssnare, om energin finns där även när du inte levererar repliker och du är självsäker nog att ta det lugnt, kommer du att fånga tittarens intresse.

Lycka till!

Vallentuna 2017-05-30

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. Fokusera på jobbet
  2. Lyssna
  3. Lugnet

Betygsätt

 3 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- Wait, young man. You cannot escape destiny by running away!

Nosferatu, 1922© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict