Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Påskägg på DVD; godare än godis

Påskägg på DVD; godare än godis
Visste du att det finns så kallade påskägg i många kommersiella dvd-filmer? Påskägg är alltså inte enbart godis du äter, utan även hemligt material på dvd-skivor. Det kan vara en dansande Yoda från Star Wars, bortklippta scener eller exklusiva intervjuer.

Vad är digitala påskägg?
Termen anspelar på traditionen att leta efter godisfyllda ägg som påskharen sägs ha gömt. De första påskäggen var meddelanden utplacerade i hemlighet av tv-spelsprogrammerare som var missnöjda med att inte offentligt få credit för sitt arbete. Idag finns tusentals påskägg i olika typer av mjukvara, exempelvis tv-spel, DVD, CD, webbsajter och datorprogram.

Det går att leta upp digitala påskägg på egen hand, men det kan vara ganska knivigt. Här kommer därför en spännande lista- och information om hur du hittar dem!
10 tips om påskägg på DVD
1) Alien Quadrilogy?
Den lyxiga Alien-boxen bjuder på ett långvarigt påskägg. Sätt i den fjärde skivan (Aliens bonusskiva). Välj ”post-production”. På nästa meny är det bara att klicka vänster så markeras en symbol. Ett klick senare rullar en intressant minidokumentär!

2) Berättelsen om Narnia: Prins Caspian
Klicka på ”mer” på huvudmenyn. Markera ”talande djur och vandrande träd” på nästa meny. Tryck höger en gång. Nu uppenbarar sig en krona. Klicka på kronan för en filmsnutt med fantasymonster! Det är tydligen inte bara Aslan som är ett modelejon.

3) Bilar
Sätt i dvd-skivan så att huvudmenyn uppenbarar sig. Vänta någon minut tills en symbol dyker upp i det nedre, högra hörnet av racingskärmen. Klicka snabbt höger och tryck enter innan symbolen försvinner. En knäpp bilversionen av en minisaga spelas upp!

4) Borat?
Det hebreiska textspåret är en garanterad överraskning! Välj ”extramaterial”, gå in i språkmenyn och välj ”hebreiska”...

5) Daredevil
Superhjältefilmens andra skiva ska vara i. Välj först ”the film”. Välj sedan ”Beyond Hells Kitchen”. På nästa meny går det att klicka vänster för att markera ”Elektras vassa knivar” som tidigare varit osynliga. Bortklippta tabbar följer!

6) Lara Croft: Tomb Raider
Det här påskägget är lätt att hitta. Allt du behöver göra är att gå in på ”special features” och klicka på vägsymbolen längst ner i bild. Angelina Jolie och Jon Voight intervjuas!

7) Moulin Rouge
Det finns ett skumt påskägg. Sätt i andra skivan av denna färgstarka musikal. Tryck på ”This story is about”. När nästa meny uppenbarar sig är det bara att klicka höger och markera den gröna älvan. Kolla in filmens regissör när han tramsar med en hammare. Skumt!

8) Sagan om ringen
?Välj ”Select a scene” på första skivan, markera scen 27 och tryck på pilen nedåt så blir en ring synlig som man klickar på för filmsekvensen. En rolig sketch!

9) Star Wars III – Mörkrets hämd?
Yoda dansar till låt av The Roots? Gå in på ”språk”, håll pekaren på THX-loggan, knappa in 11, därefter 3 och sist 8...?

10) 10). X-Men?
Välj ”features” i menyn och sedan ”trailers”, tryck pil vänster på fjärren, en schackpjäs blir synlig, tryck enter. En udda sketch med Spindelman-kopia i långkalsonger!Glad påsk!

Vallentuna 1900-01-01

Innehåll

Den här artikeln innehåller följande rubriker:

  1. Vad är digitala påskägg?
  2. 10 tips om påskägg på DVD

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med digBesök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

- There`s only 2 kinds of love stories in this world... boy loses girl, girl loses boy, that`s it. Sombody always gets left behind.

Autumn in New York, 2000© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2018.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict