Facebook, Twitter, Google eller Windows Live
Jobbannonser, marknadsföring och branschkontakter

Arman långfilmsdebuterar med Cogito

Arman långfilmsdebuterar med Cogito
Arman Fanni har producerat, skrivit manus och skådespelat i debutfilmen Cogito. Han slog på stort och tillsammans med regissören Simon Flack och medproducenten David Tapojärvi har de skapat en långfilm.

Psykologisk thriller
Cogito är en psykologisk thriller om en person med ett omfattande drogberoende. Utåt sett lever han ett normalt liv med mycket glädje, men där bakom döljer sig ett mörker med ett missbruk som får både fysiska och psykiska konsekvenser.

Idén till Cogito fick Arman då han studerade existentialism samt kognition. Han har alltid fascinerats av människors tankeprocesser och beteenden. Handlingen utvecklades i samband med studiegången och nya idéer dök upp eftersom utbildningen fortgick, vilket förklarar filmens inriktning mot psykologiska aspekter. Det kändes motiverande för Arman att på ett ärligt sätt visa hur sårbar en människa kan bli, att försöka sätta sig in i en missbrukares tänkande för att förstå varför personen beter sig som den gör.

- Det är lätt att döma och stämpla någon som ”idiot” eller dylikt, men vi tror på orsak och verkan och vill gestalta det genom filmen, förklarar han.

När Simon Flack engagerats som regissör och David Tapojärvi som medproducent kom projektet igång på allvar. Inspirationen kom från filmer som Snabba Cash, Shutter Island och Twin Peaks.
All fritid gick till produktionen
Eftersom teamet ville komma igång med inspelningen snabbt valde de att finansiera Cogito med egna fickpengar. I princip all deras fritid gick till produktionen och ibland drömde Arman till och med om filmen.

- Vi förstod att det skulle bli tufft att genomföra detta utan någon som helst budget, men vi visste att vi aldrig skulle ge upp. Det var värt det!

Utrustningen som användes var en Panasonic AF100 och en Røde boom-mikrofon rakt in i kameran. Det finns även ett par drömscener i filmen där det planerades in snö och därför hyrdes en snömaskin in. Maskinen fungerade bara i några sekunder innan teamet tvingades skjuta upp inspelningen i väntan på en ny. Efter att den andra maskinen sålts till fel person och en tredje till slut levererats, utan att fungera, gav de upp.

- Hela grejen med snömaskinen var helt absurd. Vi bestämde oss för att spela in scenen utan någon snö och ungefär precis då började det regna snöblandat regn. Det blev riktigt snyggt och idag kan vi inget annat än att bara skratta åt allt elände vi hade med de förbaskade snömaskinerna.
Många hinder på vägen
Arman började att skriva på manuset i januari 2013. Inspelningen påbörjades ett halvår senare och pågick fram till i somras. Totalt tog det ett och ett halvt år att få klart filmen och det uppstod många hinder på vägen som Arman tillsammans med resten i teamet behövde överkomma.

- Det är så man utvecklas bäst tror jag, genom att utmana sig själv, lära sig nya saker och blicka rakt fram.

Även Filmcafe.se användes flitigt och Arman uppskattar en sajt där man på ett effektivt sätt kan få tag på personer i filmbranschen.

- Utan Filmcafé hade vi inte fått tag på majoriteten av alla våra duktiga skådespelare i Cogito. Det har varit jättesmidigt och enkelt att få tag på medarbetare genom att skapa en annons och ta emot intresseanmälningar.

Nu arbetar Simon Flack med reklamfilm på ett företag och har ett kortfilmsprojekt på gång. David Tapojärvi är i grunden musikskapare och har fullt upp med att göra filmmusik till flera filmer. Arman ska producera två novellfilmer under våren och skådespela i båda.

- Till sommaren blir det eventuellt en kortfilmsinspelning. Utöver det skriver jag just nu på ett manus som handlar om en tjej som är tillsammans med en kille som har Traumatic Brain injurie. All hennes tid går åt till att ta hand om honom och hon har svårigheter med att acceptera att han mentalt inte längre finns där, avslutar han.


Vallentuna 2015-02-10

Innehåll

Betygsätt

 0 röster

Betygsätt artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna sätta betyg

Dela med dig


Från Filmcafe.se

Amatörskådespelare
Jessica
Alexandra
Skådespelare
Arman
David
David
André
Jenny
Linnea
Johan
Emil
Johan L.
Sam
Oliver
indrivare/knarklangare
Inspelningsassistent
Ante
Kompositör
David
Ljudtekniker
Ante
Producent
David
Regissörassistent
Ante

Besök oss på Facebook Följ oss på Twitter Besök oss på Youtube Följ oss på Instagram
Filmcafé Sverige AB    Postadress: Box 2920, 187 29 Täby    E-post:info(at)filmcafe.se

Innan de bytte till sina nya namn hette Michael Caine faktiskt Maurice Micklewhite och Cher hette Cherilyn Sarskisian La Piere.© Copyright Wallentinus Mediaproduktion & Intrig Film & TV, 2002-2019.
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.

XHTML 1.0 Strict