Bli medlem Logga in

Karriär

Yohanna Idha vann som bästa skådespelerska

Yohanna Idha vann som bästa skådespelerska

Yohanna Idha är medlem på Filmcafe.se och har vunnit priset som bästa skådespelerska på Stockholms Filmfestival!

Yohanna blev rekommenderad

Yohanna fick rollen i ”Katinkas kalas” efter att hon kallats till audition och spelat mot manusförfattaren Lisa Östberg och regissören Levan Akin.

- Det var rollsättaren Malou Schultzberg som hade rekommenderat att det tog in mig. Två veckor senare fick jag veta att de valt mig. Jag blev jätteglad, berättar hon.

Förberedde sig inför rollen

Yohanna försökte förstå det ytliga spelet som pågår omkring Stockholm och i mediavärlden. Inför rollen studerade hon bekanta och tjejer på Stureplan samt deras beteende.

- Sedan träffades jag och Fredrik Lundquist som spelade Joel och hade en utekväll, så som den antagligen kunde sett ut när Joel och Linda träffades (förutom det oundvikliga hånglet på sen-natten då).Därefter satte jag mig in i de känslor som måste finnas inom Linda och som hon så desperat försöker dölja bakom sin glammiga och till synes oberörda yta.

Yohanna är utbildad på AADA i NYC och använder sig av meissner techniques och method acting.

Följde manus väl

När Yohanna fick rollen som Linda var hon jätteglad och jättenervös. Hon kunde till en början inte identifiera sig med Linda och hade inte spelat någon liknande roll tidigare.

- Linda kräver full närvaro och fullt uttryck. Hon är bubblig och spontan och väldigt olik mig. Därför fick jag ta sats och hoppa, medveten om att insatsen skulle kunna bära eller brista. Jag var Linda helt enkelt och hoppades att det skulle fångas på film. Det låter jag vara upp till iakttagaren om de anser att det har gjort.

Filmen följde manus väl och stämmer överens med det Yohanna såg framför sig när hon läste manuset första gången.

- Levan Akin är en oerhört skicklig regissör med en tydlig vision så jag tycker filmen tog den riktning vi alla hoppades att den skulle göra när vi tackade ja...

Utvecklades med rollen

Yohanna upplever att varje roll för henne närmare sig själv och hennes verktyg som skådespelare.

- Självklart bidrar en sån här fin upplevelse till att man som skådespelare blir mer självsäker i sin profession men jag tror att jag har burit på samma ”talang” som skådespelare hela tiden.

Pris för bästa skådespelerska

Yohanna Idha vann priset som bästa skådespelerska på Stockholms filmfestival med filmen ”Katinkas kalas”.

Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

- Det känns helt fantastiskt! Jag är så oerhört tacksam mot juryn och Stockholms filmfestival, men framför allt mot producenten Erika Stark och regissören Levan Akin. Det är helt klart tack vare det faktum att de valde mig och trodde helhjärtat på mig som jag fick möjligheten att leva mig in fullt ut i min karaktär. Jag tror att det är tack vare det fina hantverk som det utmejslat den här filmen med som gör att jag som skådespelerska får chansen att skina. Sen tror jag att jag visade väldigt mycket olika sidor med karaktären Linda för att jag förstod och älskade henne. För det är lätt att döma karaktären som bara ännu en dum blondin.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Yohanna har medverkat i långfilmen Angry med Bo Svenson (inglorious basterds, kill bill) som har premiär 2012 och har även samproducerat långfilmen Reya som just nu ligger på klippbordet.

- Jag jobbar jag intensivt med teater på teatermaskinen i riddarhyttan som sätter upp fantastiska produktioner. Sen har jag flera filmprojekt på gång men ingenting som är officiellt ännu..

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
20 november 2011

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Yohanna
    Skådespelare
    Tack alla! Vad glad jag blir att höra det Thomas! Janne är ju superhärlig!
  •  
    Thomas
    Skådespelare
    Vad roligt för dig. Jag vet inte om det är det annorlunda namnet som först har gjort att jag har råkat fastna och sedan följa dig, men jag har också sett att vi har en gemensam bekant, Janne Sandström i Nässjö. Under gymnasiet var jag med i Nässjö filmverkstad och gjorde lite kul grejer med honom. Inget blev klart, men det var en härlig tid jag aldrig kommer att glömma eller förneka. Trailern ger mersmak. Stort grattis!
  •  
    Emil T.
    Skådespelare
    Plötsligt så händer det... Grattis Yohanna, så glad för dig! :)
  •  
    Michael
    Regissör
    Grattis Yohanna. Välförtjänt :)
  •  
    Åsa
    Skådespelare
    Grattis!!! Vad roligt! Kram Åsa
  •  
    Yohanna
    Skådespelare
    Tack så mkt för era fina ord!!! Är så enormt lycklig och tacksam över det här!
  •  
    Johannes
    Regissör
    Grattis Yohanna, jättekul!
  •  
    Tomas
    Producent
    Grattis! Grattis! :)
  •  
    Kola
    Skådespelare
    Grattis Yohanna, du förtjänar detta. Yohanna är ett levande bevis på att ett stenhårt arbete, dag in dag ut, ger belöning. Nu ligger hela Sverige framför dina fötter, och sedan världen! Respect.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!