Bli medlem Logga in

Karriär

Medlem arbetade på Avatar

Medlem arbetade på Avatar

Filmcafe.se har träffat medlemmen Torbjörn Olsson för att prata om hans arbete på storfilmer som Sagan om Ringen, King Kong och nu senast Avatar.

Magi med visuella effekter

Torbjörn arbetar med visuella effekter och är ansvarig för att alla element i en bild läggs ihop på ett realistiskt sätt. Alla färger måste fungera ihop och utmaningen kan vara att smälta samman blue/greenscreen och 3d-element m.m.

- I Sverige har jag oftast helhetsansvaret för alla effekter i filmen. Det innebär att jag är med i processen hela vägen från manus till efterarbete. Jag planerar hur vi skall realisera vissa idéer rent visuellt. Detta är en mycket komplex arbetsuppgift som oftast spänner över flera månader. I arbetet med ”ARN” tog det flera år.

Rörig utbildning gav resultat

Det hela började med att Torbjörn gick en utbildning som hette kreativ programmering i Gävle. Utbildning var alldeles ny och han minns den som ganska rörig och utan genomtänkta mål eller inriktningar. Torbjörn trivdes dock med den goda tillgången till datorer (dygnet runt) och att hans vänner var lika intresserade som honom.

Det han uppskattade mest var den praktik som varade en hel termin av totalt tre. Av de femton klasskamraterna ha hade arbetar fem professionellt med film idag.

Praktikplatser är bästa vägen att gå

För att arbeta professionellt måste du först visa vad du kan, berättar Torbjörn. Börja med någon kurs och sedan med ideella arbeten och praktik. Torbjörn fick jobb redan innan han avslutat sitt examensarbete och är övertygad om att praktikplatser är det bästa sättet att komma in i branschen.

- Man får aldrig glömma att inget kommer gratis. Du måste vara genuint intresserad och jobba hårt men också vara social och bygga ett kontaktnät av personer som vill arbeta med dig. Ingenting kommer av sig själv, berättar han.

Drömmen om Midgård

Torbjörn arbetade i London där han byggt upp ett nätverk av människor som arbetade med visuella effekter. Han hade precis tackat ja till att arbeta med James Bond-filmen ”Die another day” då vänner hörde av sig angående Peter Jacksons matodontprojekt ”Sagan om ringen”.

- Först tackade jag nej men insåg snart att detta var en chans jag inte kunde missa. Jag sade upp mig från Bond-filmen och ansökte till Weta via deras webbplats: http://www.wetafx.co.nz/recruitment-form.php

Trots att Torbjörn numer är välkänd på Weta är han fortfarande tvungen att fylla i deras formulär online varje gång han vill ha ett nytt jobb. Samma regler gäller för alla.

En vanlig arbetsdag på King Kong

En arbetsdag för Torbjörn kan se mycket olika ut. En dag på Peter Jacksons ”King Kong” kunde se ut så här.

08.00-08.30 Film dailies på bio.
Man ser vad som filmats ut under natten och får kommentarer. Har du tur är klippet ”final”.

08.30-10.00
Kolla mailen. Man får oerhört mycket mail på weta. Kanske gör vi även justeringar på något enklare klipp.

10.00-11.00
Digital dailies. Samma sak som filmdailies men digitalt på en skärm. Oftast mycket mer detaljerat med specifika kommentarer.

11.00-13.00
Compositing. Man sitter och bygger scripts som sedan skickas till rendering.

13.00-14.00 Lunch

14.00-19.00
Compositing inkl. rounds. Rounds är som dailies men man sitter enskilt med supervisorn vid en skärm.

19.00-20.00
Om man jobbar övertid så är det middag

20.00-23.00
Compositing, filmout och deadline vid midnatt. Om det man gjort skall komma på film måste det vara skickat till printern innan midnatt.

Tips till oss som vill arbeta med visuella effekter

Torbjörns tips till oss som vill arbeta med visuella effekter är att bygga upp ett kontaktnät så snabbt som möjligt och att göra en showreel.

- Det är mycket viktigt att du är genuint intresserad och lyhörd. Du måste visa att du ställer upp och har bra idéer. Du kommer ingenstans utan kontakter men för att få dem måste du ha en showreel att visa upp. På din showreel bör du bara ha det absolut bästa du gjort och inget som är ofärdigt. Den ska helst inte vara längre än två minuter.

Avatar är avklarad och Tintin står på tur

Efter att ha medverkat i produktionerna av ”Sagan om de två tornen” och ”Konungens återkomst” hade hans drömmar slagit in. Men många andra spännande projekt ligger i startgroparna.

- Jag har just arbetat med James Camerons ”Avatar” som kommer på bio till jul. Den är i stereo (3D) och kommer att bli mycket spektakulär. Nu har jag semester men när jag kommer tillbaka tror jag att det är Tintin som står på tur, vi hann precis börja innan jag åkte hem till Sverige.

Karriär på hemmaplan

Trots att det går mycket bra för Torbjörns filmkarriär har han en ännu viktigare karriär på hemmaplan. Han har precis blivit pappa och prioriterar att vara en god far över allt annat, drömmen är att bo i Sverige.

- Jag kommer inte att flytta till Wellington permanent utan drömmer om att kunna flytta hem till Sverige och bosätta mig i närheten av Göteborg och arbeta med film. Jag äger tillsammans med regissören Jesper Ganslandt produktionsbolaget ”Fasad” och hoppas att vi kan fortsätta göra filmer som sticker ut.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
14 september 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Tomas
    Producent
    Ok. Tack! Det var det där med Ö och O som spökade! //tomas
  •  
    Robert
    Producent
    Abslut! Du hittar honom "Bakom kameran" om du skriver "torbjorn olsson" i t.ex. snabbsöket uppe till höger. Inget Ö utan ett O istället. http://www.filmcafe.se/cv/cv_filmarbetare.asp?more_info=2770 /R
  •  
    Tomas
    Producent
    Bara en fråga, när jag söker på hans namn så får jag inga träffar. Är han fortfarande medlem?
  •  
    Robert
    Producent
    Såg den tidigare i veckan. Den var precis så bra som jag hoppats, men inte vågade räkna med. Jag, som gillar James Cameron, stormtrivdes från första filmrutan :0) /R

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!

Ett fel inträffade, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbetEtt fel inträffade på sidan, men vi har satt våra bästa tekniker på jobbet.