Bli medlem Logga in

Karriär

Anki på Saltön!

Anki på Saltön!

Anki på Saltön!

Premiäravsnittet av ”Saltön” sågs av närmare 2,4 miljoner. Kanske är det de solvarma klipporna, fiskmåsarna och segelbåtarna som lockar publiken. Enligt oss är det Anki Larssons fantastiska förmåga att gestalta ”Emily” främsta skälet.

När tv satsar på tittarsuccéer är det skärgårdsserier

När tv satsar på tittarsuccéer är det skärgårdsserier som gäller. Och succé blir det, varje gång. Vem har hunnit glömma klassikerna ”Hemsöborna”, ”Saltkråkan” eller ”Skärgårdsdoktorn”? Men förutom skärgården har dessa serier något annat gemensamt, nämligen folkkära figurer. Ständigt tröstätande, olyckliga och frustrerade Emily Blomgren är en av dem som nu blivit en kändis i stugorna. Men vem är kvinnan som ger Emely liv i rutan?

Teater sedan lågstadiet

Anki Larsson har varit intresserad av att spela teater ända sedan hon gick i lågstadiet. När hon var 10 år började hon på Vår Teater i Hässelby Gård.
- På Spånga Gymnasium var jag med i kulturföreningen Ellidas årliga uppsättningar. Det var då som jag bestämde mig för att försöka bli skådespelerska "på riktigt".

När Anki fyllde nitton sökte hon och kom in på Skara Skolscen. Året därpå kom hon in på Scenskolan i Stockholm och gick där i 3 år.
- Sedan dess har jag frilansat och arbetat mest i fria teatergrupper. Under de senaste 20 åren har jag nästan bara arbetat med barnteater.

Du har en lång karriär bakom Dig. Finns det några produktioner som betytt extra mycket för Dig?

- När jag arbetade med Cattie Edfeldt och serierna och långfilmerna om "Eva och Adam" lärde jag mig mycket. Jag var totalt handfallen i början och vågade inte göra någonting. Så småningom förstod jag att jag kan göra vad som helst bara det är äkta. Arbetet med Jens Jonsson har naturligtvis också betytt mycket. I filmen ”Fragile” skulle vi arbeta med att vara så tillbakahållna i spelet som möjligt. Han kräver att skådespelarna är så ärliga som det någonsin går och det är krävande men samtidigt otroligt bra och resultatet blir ju fantastiskt.

Har du märkt av någon förändring i karriären efter Din medverkan i "Saltön"?

- Serien Saltön fick ju enormt stor uppbackning i media vilket jag nog inte varit beredd på. Carin Mannheimer och Viveca Lärn är ju otroligt populära så det kanske inte är så konstigt. Men ibland kan ju saker få lite för stora proportioner tycker jag. Dagen efter sista avsnittet är Saltön på Expressens löpsedel samtidigt som det är jordbävning i en annan del av världen. Jag har ju fått en massa uppmärksamhet som jag hoppas ska ge mig nya jobb i framtiden. Kändisskapet intresserar mig inte alls. Det enda jag märkt av efter Saltön är att det går lättare att sälja den föreställning, ”TA DET LUGNT”, som min kollega Åse Nelson och jag producerat . I övrigt har jag inte hört ett ljud från någon regissör eller producent.

Anki berättar vidare att hon inte har någon drömroll men att hon skulle vilja fortsätta att arbeta med Jens Jonsson som hon tycker ”litar på hennes kapacitet som skådespelerska och gärna utmanar henne”.

Tips till blivande skådespelare

Åren har gett Anki erfarenhet och avslutningsvis undrar vi om hon har några tips till blivande skådespelare.

- Jag uppmanar alltid unga människor att utbilda sig. Har man inga kontakter i branschen som gör att man kan ta sig in ändå så är utbildning nödvändig. Vill man jobba både på scenen och framför kameran så måste man ha grundläggande teoretiska och tekniska kunskaper om skådespeleri. I Sverige finns det ju väldigt få skådespelare som kan försörja sig enbart på film och ska man få jobb på en teater så måste du vara utbildad.

Vi hoppas naturligtvis på att vi får se mer av Anki i framtiden. Förutom teateruppsättningar är det klart att hon ska spela i Jens Jonssons tv-serie ”God morgon alla barn” mot bland andra Reine Brynolfsson. Har ni blivit inspirerade att spela in en egen skärgårdsfilm är miljöerna i "Saltön" filmade på Skaftö, Grundsund och Fiskebäckskil. Du som vill uppleva saltökänslan kan ta dig en tur dit när vårsolen börjar värma. Läs mer här: www.lysekil.se

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
15 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!