Bli medlem Logga in

Karriär

Svensk vikingafilm

Svensk vikingafilm

Den svenska vikingafilmen Inferior är på gång och flera skådespelare från Filmcafe.se medverkar tillsammans med andra kända namn.
- Det är en bra story, säger Håkan ”Nordman” Hemlin.

Magi, vålnader och symbolik

Inferior är en film som präglas av magi, vålnader och symbolik. Filmens upphovsman är Peter Grimefjord och hans bolag Fjordfilm. Peter skrev manuset som en reaktion på den bild Hollywood hade givit av Vikingar och vikingatid och att de nästan uteslutande handlade om action, krig och svärdfäktande.

- Jag ville skjuta fram tonvikten på folktro, myt och den traditionella isländska sagans tema om hämnd och ära, förklarar han.

Peter har producerat filmen tillsammans med bl.a. Christian Rutegård från Railroad Film.

Inpiration från Jarmusch och japansk skräckfilm

Inferior utspelar sig 1088, i brytningstiden mellan hedendom och kristendom. Det är en kuslig, mytisk och ockult historia om Grim som ser sin familj mördad av ett band med nykristnade vikingar på en låtsad missionsresa som inte är annat än en regelrätt plundringsresa. Grim blir tillfångatagen och använd som träl och kämpe i tvekamper. Med list gillrar Grim en oväntad men dödlig fälla för rövarbandet.

Inferior har hämtat inspiration från många filmer där Valhalla Rising, Dead Man samt japanska skräckfilmer nämns. Det kan låta som en ovanlig blandning men Peter Grimefjord gillar att leka med det nordiska i kombination med det spöklika japanska.

- Vi har fler likheter som folkslag och folktro än man först kan tro, förklarar han.

Piloten är uteslutande inspelad på Red One samt Red Scarlet och har finansierats genom frivilliga insatser, egna pengar samt Ekerö och Upplands Väsbys kommun. Efter visningar av materialet finns nu utländska intresseoptioner och ambitionen att finansiera långfilmsprojektet.

Flera medlemmar från Filmcafe.se

Pontus Olgrim är en av de medlemmar som medverkar i filmen som skådespelare.

- Det är ett minnesvärt projekt på många sätt. Dels p.g.a. det fina team vi hade, både framför och bakom kameran, dels p.g.a. att vi använde autentiska kläder, autentiska vapen och en autentisk drakbåt, berättar han.

Pontus är även aktuell i flera andra projekt förutom Inferior och har en kortfilm klar nästa vecka. Filmen ”God” (Gud) är i postproduktion och webserien ”Find it and kill it”, baserad på HP Lovecrafts värld, är under inspelning tillsammans med Ond film.

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
26 november 2013

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!