Bli medlem Logga in

Karriär

Psalm 21; Iskall Thriller med övernaturliga inslag

Psalm 21; Iskall Thriller med övernaturliga inslag

Fredrik Hiller och Thabo Malmen heter Filmcafémedlemmarna som producerat Psalm 21, en iskall thriller med övernaturliga inslag. Tanken är att det ska bli något helt unikt i Filmsverige- en film som aldrig har gjorts tidigare.

Religiös kris satte igång kreativiteten

Fredrik är mest känd som skådespelare i allt från TV4:s Labyrint till Hollywoodäventyret Beowulf. När han var 20 år hade han en religiös kris vilket startade projektet.

- Jag bearbetade krisen genom att skriva ett kortfilmsmanus som hette Psalm 94. 14 år senare fick jag rådet av Dov Simens att filmen bör ha en location. Till slut hittade jag vägen. Det blev ett nytt manus, med en helt annan början, ett helt annat slut och en helt annan innebörd, berättar Fredrik.

Thabo och Fredrik är barndomsvänner och när Thabo fick frågan om han ville producera kunde han inte tacka nej. Vem vill inte jobba med en långfilm?

- Jag hade inte åsikter om just manus, men med lite ändringar här och där samt att en nedkortning så var saken klar. Jag hade aldrig tagit uppdraget om jag inte gillade manuset, berättar Thabo.

Budget på 1,2 miljoner och inspelad med RED

En del av pengar som Fredrik tjänade på storfilmen Beowulf gick till det egna drömprojektet Psalm 21. Fredrik och hans bolag finansierade filmen med 900000:- och kommunaktionsbyrån PS Communication kompletterade med 325 000:-.

RED passade produktionen bra och har blivit känd som den billiga kameran med en upplösning jämförbar med 35 millimeters. Kameran har blivit en succé bland independentfilmare.



- Jag älskar RED! Uppfinningen borde få Nobelpriset. Man kan se dagstagningarna ett par sekunder efter att tagningen är klar. Nackdelarna är att bilden är lite hårdare än på film. En duktig fotograf, Andrés Rignell, vet att kompensera detta genom extra mjukt ljus, berättar Fredrik.

Producenter måste bemästra den svåra ballansgången mellan ekonomi och kreativitet.

- Jag gillar RED, det fungerar riktigt bra. Vi gjorde för säkerhetens skull en test-print innan vi började filma. Vi tryckte upp 1 min till 35mm. och där tyckte jag att det såg mycket bra ut även om jag personligen tycker att det såg mer ut som riktigt schyst 16mm än 35mm. Andra tyckte att det såg ut som 35mm, berättar Thabo.

Många i teamet är Från Filmcafé

Thabo, som producerade filmen, fick ringa varenda kontakt han hade sedan tidigare. Under resans gång har han även knutit flera nya kontakter.

- Ja det var grymt att många kom från Filmcafé. Inför kyrkoscenenen i Psalm21 så behövde vi 50 personer eller mer, det dök upp över 100st vilket var mäktigt.

Även Runners, produktionsassistenter och många bakom kameran är medlemmar på Filmcafé och Fredrik lovordar deras insats.

Fredrik och Thabos tips till dig som vill göra en egen storfilm

Fredrik:
1) Vill man gå den hårda vägen, och bli oberoende producent som jag, då kan man göra som jag: jobba dubbelt i fyra år för att jobba ihop finansiering till din film. Förhoppningsvis går det lättare och snabbare för dig. Men det var vad jag gjorde. Under resans gång hinner man fråga sig om filmen är värt detta brutala slit. Det är då man ser om man har attraherats av materialet på riktigt – och av rätt skäl.

2) Jag säger som James Cameron: “Aspiring filmmakers need to get rid of the ‘aspiring’”. Ingen kommer att ge dig tillåtelse. Ingen kommer att be dig. Få kommer att tro på dig. Många, kanske de flesta, kommer att tvivla. Vissa kommer att motarbeta dig.

3) Vill du göra din film – gör den. Just do it. I slutändan handlar det om lika stora delar tjockt pannben och lust. Min kamp har varit att aldrig tappa glädjen, hur tufft det än har varit och hur hårt jag än har jobbat. Tappar man glädjen är man finito, tror jag.

4) Jag citerar vad en erfaren producent gav mig för råd: ”Det handlar bara om filmen. Gör du en bra film som de gillar, då kommer de att vilja distribuera den. Gillar dem den inte, då spelar det ingen roll vad du gör.”

Thabo:
1) Ha ett jävla tålamod, ha förståelse för andra personer, var en bra lyssnare och var absolut inte konflikträdd. Var en problemlösare, var social och prata med alla, ställa rimliga krav. Du måste kunna förhandla och framför allt kunna ta kritik. Ta inte saker för personligt då det uppstår konflikter.

2) Försök att alltid ligga steget före i tankebanan om vad som kan hända och inte. Du måste t.ex. veta vem ni ringer om bilen med utrustningen går sönder mitt i natten. Se till att alltid ha mobilen på, ha alla nummer i en pärm och i telefonen. Glöm inte att göra back-up på allt. Siste men inte minst: Se till att du inte går back då du räknar budget :)

Trailer

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
27 mars 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!