Bli medlem Logga in

Karriär

Kompisfilmen som fick biografdistribution

Kompisfilmen som fick biografdistribution

Jenny Lampa är medlem på Filmcafé och har huvudrollen i en av höstens svenska Vampyrfilmer. En professionell independentfilm som fick biografdistribution.

En annorlunda Vampyrfilm

Vampyrer är inte en film som alla andra. Titeln refererar till vad Vera och Vanja är, mer än konceptet ”vampyrfilm”. Den engelska titeln är Not like others, berättar Jenny . Filmen är inspirerad av dokumentärfilmen Dark Days, om uteliggare som lever i tunnelbanesystemet i New York.

Independentfilmen fick biografdistribution

Vampyrer var från början inte tänkt att visas på bio. Filmen var istället ett projekt där filmarna ville utvecklas och test nya grepp. Patrick Sobieski, som är filmens producent, ville sedan undersöka möjligheterna att utveckla projektet ytterligare och kontaktade Non Stop Entertainment. Han visade en råklippning av filmen och de gillade vad de såg.

- Vampyrer är distributörernas första svenska film. För mig har det inneburit mycket mer press- och marknadsföringsarbete än jag någonsin hade kunnat föreställa mig, berättar Jenny.

Independentfilmen hade plötsligt blivit ett stort projekt med siktet inställt på biografdistribution och flera nya scener spelades in.

Inspelning på 17 dagar

Vampyrer är inspelad på Super16 med två kameror, en Arri sr3 samt en liten A-cam. Den spelades in på bara 17 dagar förra hösten och hade en budget på 3,5 miljoner kronor. Teamet var litet och både filmarbetare, skådespelare och teknik fick plats i två bilar. De träffades sju på kvällen, åt lunch klockan ett på natten och filmade till fem på natten.

- På många sätt var det en oerhört krävande inspelning, men alla gjorde sitt yttersta och kämpade på även när klockan var fem på morgonen och regnet öste ner. Producenten och regissören har samarbetat länge och är otroligt effektiva tillsammans, berättar Jenny

Filmen fotograferades för att visas i svartvit men distributören ville att den skulle visas i färg för att nå en större publik. Beslutet bidrog till en annorlunda och mycket stämningsfull visuell stil. Något filmen också fått bra kritik för.

Från Vampyrer till agenter

Trots en krävande inspelning tycker Jenny att hon utvecklats som skådespelare av projektet. Med filmen har hon även blivit uppmärksammad av en fransk agent som jobbar mot en internationell marknad.

- För tillfället springer jag mest på möten och pluggar jag franska på förmiddagarna. Framtidsplanerna är det svårt att säga något om. Jag hoppas på att jobba så mycket som möjligt framöver, berättar hon.

Vampyrer är speciell

Vampyrer är en speciell film av flera anledningar. Det är ett inspirerande projekt som bevisar att alla som filmar, istället för att prata om att filma, alltid arbetar sig uppåt. På olika sätt, via olika väga, leder det ena till det andra och vi ser med spänning framemot fler projekt av filmens upphovsmän och vår egen stjärna Jenny Lampa…

Trailer

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
23 oktober 2008

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!