Bli medlem Logga in

Karriär

Utbildning eller inte utbildning? Krönika

Utbildning eller inte utbildning?

Om det gäller att bli skådespelare – eller alla andra yrken inom vår bransch för den delen - är denna fråga fel formulerad. Alla professionellt arbetande inom vår bransch är utbildade på ett eller annat sätt. Frågan borde lyda: Konventionell utbildning eller utbildning genom att jobba sig praktiskt fram till kunskap?

Vill du läsa den här artikeln?

Du behöver prenumerera på PLUS för att kunna läsa den här artikeln.
Med PLUS får du:

  • Exklusiva artiklar, TV-inslag och tips i karriären
  • Svara på relevanta jobbannonser
  • Använda ditt CV som hemsida
  • Ladda upp 20 bilder, ljud och filmklipp
  • Marknadsföring direkt på filmbolagens medlemskonto

...och mycket mer.

Uppgradera till PLUS

Anita Molander, skribent för Filmcafe.se
26 oktober 2023

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Joel
    Sångare (Baryton)
    Ligger mycket i dessa ord
  •  
    Lille Peter
    Skådespelare
    Det var en intressant artikel. Jag läser och försöker lära mig lite varje kväll av alla artiklarna här. Som jag har att välja på här på Filmcafe´. Kvällens artikel gav mig: Bara med ett hårt och envist arbete och ett stort intresse, får man erfarenheter av att lära sig något. :)
  •  
    Jonny
    Skådespelare
    Läs denna artikel och diskutera gärna. http://hd.se/mer/2010/12/31/manniskor-som-siktar-mot/ Anita är en klok dam. Hårt arbete, hårt arbete brukar avlöna sig ...
  •  
    Jim
    Skådespelare
    En anekdot. För många år sedan hade jag en kompis i en amatörteatergrupp. Han kallade sig skådespelare redan efter första produktionen. Eftersom vi båda på den tiden hade vår huvudsakliga inkomst från A-kassa och inte var medlemmar i Teaterförbundet så sa jag till honom under en kaffefest ”du är väl bara en arbetslös industriarbetare precis som jag”. Hade jag formulerat mig lite mer som du gjort under sista mellanrubriken hade jag kanske sluppit läsa i tidningen häromåret en intervju med min gamle kompis. Han berättade hur motarbetad han blivit i början av folk som inte trott på honom, och nämnde händelsen på caféet. Intressant att en otydlig formulering kan bita sig fast så många år.. Vad jag menade var ju bara att vi kan väl skippa skådissnacket tills vi åtminstone kommit med i TF. Att han redan då hade talang och utvecklades snabbt har jag aldrig sagt något om, men som sagt vi behöver ha lite respekt för yrket - annars kan vi heller inte räkna med att bli tagna på allvar.
  •  
    Joachim
    Skådespelare
    Anita, som alltid mycket visa & tänkvärda ord. Hoppas de personer på diverse tv/media bolag som massproducerar alla dessa ”stjärn” program läser ditt inlägg och framför allt tar del av det. Tv som media kanal har ju ett enormt stort ansvar som en, tyvärr, något snevriden rollmodell när det kommer till vad som krävs och behövs för att bli artist. Jag säger artist och inte ”stjärna” eller ”kändis” eftersom jag anser att de inte beskriver ett yrke. Ett riktigt yrke (vilket som helst) kräver en gedigen utbildning, inte bara ett eller ett par framträdanden i TV på primetime. En artist är sååå mycket mer än bara ett ”snyggt” fodral som går med på i stort sett vad som helst bara för att få sina berömda ”15 minutes of fame”. Som sagt, det finns inga genvägar till ett riktigt yrke, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas.
  •  
    Nikola
    Skådespelare
    Jättebra och tänkvärd artikel. Hoppas verkligen att alla läser igenom den och tar till sig dina ord! Man kommer ingenstans här i världen (såvida man inte har några som helst ambitioner) utan hårt arbete, och kanske allra minst i denna bransch. ”Nothing in this world that’s worth having, comes easy” Nu kör vi

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!