Bli medlem Logga in

Karriär

Kola Krauze har huvudrollen i både film och tv-spel

Kola Krauze har huvudrollen i både film och tv-spel

Kola Krauze har varit medlem på Filmcafe.se länge och hans CV blir mer imponerande för varje år som går. Vi har pratat med honom om huvudrollen i dvd-aktuella Wallanderfilmen ”Tjuven” och om att medverka i populära tv-spel.

Massproducerade filmer är inget problem

Kola har inget problem med att det görs så många polisfilmer i Sverige och tycker inte att det är särskilt konstigt då det finns en enorm publik. Filmerna är mycket populära i Sverige, Finland, Tyskland och nu även Storbritannien. Manuset till Wallanderfilmen ”Tjuven” är dessutom skrivet av författaren Lars Lundström som bl.a. arbetat med Tusenbröder, en författare som Kola gillar.

- Jag blev skådespelare för att jag inte längre kunde kväva längtan efter att vara en del av något större än mig själv. Nu känns det fantastiskt att filmen ligger etta på både Discshop och Åhléns.

Gjorde sina egna stunts

Regissören Stephan Apelgren och stuntkoordinatorn Deni Jordan tillät Kola att göra sin egna stunts. Något som Kola uppskattade mycket.

- Att hoppa från en altan samtidigt som man är jagad av tre män är faktiskt svårare än det låter, men det gick bra. Att slåss mitt i natten i en skog mot Shanti Roney, Jacob Ericksson och Kalle Westerdahl är en erfarenhet jag inte lär glömma på ett tag.

Fumlar i mörkret inför varje provfilmning

Kola träffade rollbesättare Maria Bolme och fick manuset på en av scenerna. För Kolas del handlade det mest om att försöka lära sig replikerna utantill på svenska, engelska och polska.

- Jag har slutat med att försöka förbereda en karaktär inför en provfilmning. Jag tror att rollbesättare vill se vem just jag är och inte en ”färdig karaktär.” Jag har inte många tips eftersom jag fumlar i mörkret varje gång jag befinner mig på en provfilmning.

Det enda Kola med säkerhet kan tipsa om är att vara så förberedd du bara kan vara, men att samtidigt vara redo att slänga allt du förberett och göra något helt annat om så krävs.

Underskatta inte spelbranschen

För två år sedan hände det som många väntat på, spelbranschen gick ekonomiskt om filmbranschen. Skådespelare bör inte borde underskatta den nya marknaden.

- Det är skrattretande hur illa förberedda vissa är när de provfilmar. De tänker väl att det ”bara” är ett dataspel och gör bort sig rejält.

Kola förbereder sig precis lika noggrant inför en audition för spel som inför en långfilm eller teaterpjäs. Det har lönat sig eftersom han fått spela huvudroller i kända spel som World in Conflict, Battlefield: Bad Company samt slutbossen i Bionic Commando.

Vill etablera sig utomlands

Kola analyserar och utvärderar varje roll han gjort. Han kommer alltid på någon del av arbetssättet som han finslipar inför nästa jobb. Drömmen är att etablera sig utomlands.

- Det blir mer dataspel snart men tyvärr får jag inte säga vilket. Mitt långsiktiga mål är att etablera mig utomlands, jag jobbar på det, tro mig...

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
12 september 2009

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

  •  
    Albin
    Skådespelare
    Jag har i länge velat göra röster ill TV-spel, men hur hittar man såna jobb?
  •  
    Thomas
    Skådespelare
    Spännande. Jag följer din karriär.

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!