Bli medlem Logga in

Karriär

Philomène har en av huvudrollerna i Puss

Philomène har en av huvudrollerna i Puss

Philomène Grandin är medlem på Filmcafe.se och spelar Jessica, en av huvudrollerna i ”Puss”, en ny fim av Johan Kling (”Darling”) som har premiär idag.

Konstnärlig familj

Philomène Grandin är född 23 september 1974, är en svensk skådespelerska och programledare. Hon är dotter till folkmusikexperten Izzy Young och är en skådespelare med många roller bakom sig från både teater, film och TV.

Hon har tidigare berättat för DN att pappan gav henne musiken. Hon har alltid fått följa med på konserter och liknande. Både pappan och mamman gav henne den konstnärliga världen och gjorde henne till en livsnjutare som kan uppskatta det lilla.

Mycket förberedelser

Philomène fick provfilma tre gånger innan hon fick en av huvudrollerna i Johan Klings nya film Puss och hon förberedde sig noga.



- Självklart. Jag lärde mig texten ordentligt. Funderade på vad i scenen som kan beröra något från mitt egna liv.

Den höga koncentrationsnivån hos ensamblen och teamet kommer hon alltid att minnas och hon tycker att hon utvecklats som skådespelare av att ha arbetat med filmen.



- Absolut. För varje roll man gör får man öva sig på något nytt. I den här rollen fick jag prova på att spela en rätt tuff ung kvinna. Jag förberedde mig genom att läsa manuset moga. Sedan letade jag efter inspiration i filmer, bilder, musik, människor på gatan.


Även aktuell på SVT

Den minst sagt mångsidiga Philomène arbetar inte bara som skådespelerska. Hon är även en mycket uppskattad programledare i SVT:s barnprogram ”PhiloFix” som visats tidigare i år och som även fortsätter nu i höst.



- Det är jätteroligt, där får jag vara med på många fler steg i processen av att skapa ett program. Andra delar av hjärnan stimuleras än de jag använder som skådespelerska. Skönt med omväxling.

På vilket sätt har du användning för dina skådespelartalanger som
programledare?

- Jag är van vid kamera, smink o ljus. Även om jag är mer av en programledare i PhiloFix så upplever jag tydligt att jag spelar en karaktär även där.

Fram till dess att nya säsongen börjar kan du se repriser av tidigare avsnitt på SVT Play.

http://svtplay.se/t/102709/philofix

Robert Selin, skribent för Filmcafe.se
20 augusti 2010

Filmcafe.se bevakar den svenska filmbranschen med artiklar och krönikor. Missa inte våra övriga artiklar som gör karriären lite lättare och roligare!

Kom närmare drömmen.

Vi söker ständigt nya talanger framför och bakom kameran! Sedan 2002 har vi hjälpt produktionsbolag och producenter att hitta rätt team till filmproduktioner.

Nå över 50.000 medlemmar.

Sedan 2002 har vi hittat rätt team till filmproduktioner. Nå nya talanger framför och bakom kameran!